Unto Sariolan jäsenkortti 1937.
Tivoliala oli 30-luvulla niin voimakkaasti kilpailtua että ylilyönneiltäkään ei vältytty, kun sopua ei löytynyt tivolinomistajien keskinäisissä kiistoissa. J.A.F. Sariola yritti löytää jotain järkeä tähän sekamelskaan ehdottamalla yhdistyksen perustamista, joka valvoisi ja auttaisi tivoleita. Myös hyväntekeväisyysjärjestöt, joiden nimissä monet tivolit liikkuivat, vaativat tätä. Yhteistyötä ja neuvotteluja kilpailevien yritystä välillä oli ollut jo aikaisemminkin 30-luvulla. Esimerkiksi Viipurin maatalousnäyttelyn (23.6.–2.7. 1932) ajaksi Suomen Tivoli ja Tivoli Hesperia tekivät sopimuksen karusellin, maailmanpyörän, surmanajon, taikateatterin, ampumisen, tanssin ja porttimaksujen samanhintaisuudesta. Niiden huviliikkeiden, joita toisella ei ollut, pääsymaksun sai määrätä itse.
Suomen Tivoli Raumalla 1930-luvulla. Oikealla etualalla maailmanpyörä, joka todennäköisesti vuokrattu
saksalaiselta J. Ernsteliltä. Oikeassa reunassa teltta, jossa ilmoitetaan olevan nähtävillä
harmaakarhuja. Taustalla sirkusteltta.
Keravalla pidettiin 10.12.1935 Tivolialalla toimivien yhdistyksen perustava kokous. Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 8.3.1936, puheenjohtajana toimi J.A.F. Sariola. Yhdistyksen tarkoitus oli valvoa ja kehittää alan yhteisiä etuja mm. neuvottelukokouksia pitämällä, ja viranomaisille anomuksia tekemällä edistää sellaista tivolielinkeinon kehitystä, että kehitystaso saadaan kohoamaan, sekä edistää kansainvälistä taiteilijavaihtoa kohtuullisessa määrässä. Tarkoituksena oli myös perustaa ja ylläpitää yhdistyksen varattomille jäsenille turvakotia. Ja tottakai yritettiin myös saada huvivero pienemmäksi. Yksi merkittävä tavoite oli saada tivolien matkareitit suunniteltua siten, että ne eivät kohtaisi samoilla paikkakunnilla. Yhdistys lupasi myös oikeusapua varattomille jäsenilleen ongelmatilanteissa.
Suomen Tivolin tivolialue Nivalassa 1930-luvulla. Aidatulla tivolialueella näkyvissä
karuselli, tarjoiluteltta ja Sirkus Kastorin teltta.
Mutta milloin Tivolialalla toimivien yhdistys lopetti toimintansa? Vuosikokouskutsu on lähetetty ainakin vielä vuonna 1939 ja kokous pidettiin 31.3. klo 13 Kahvila Primulan kerhohuoneistossa Kalevankatu 2 C Helsinki. Uusi askel yhteistyössä otettiin 1994, kun Suomalaisten Tivolien Yhdistys perustettiin. Yhdistys rekisteröitiin 2004. Myöhemmin yhdistys muutti nimensä Suomalaisten Tivolien ja Sirkusten Yhdistykseksi. Sirkuksilla ja tivoleilla on yllättävän paljon yhdessä ajettavia asioita esimerkiksi kuljetuskaluston, liikennöinnin ja turvallisuuden saralla.
Lähteet:
- Heikki Nevala: Huvielämän kiertolaisia, 2015
- Antje Sariola
.
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: