Thursday, 13 October 2016

Kalevi Sariola R.I.P.


Kale lähti muuttolintujen mukana 27.9.2016. Veikkaan, että Kale parhaillaan etsii sopivaa karusellin paikkaa pilven reunalta. Taitaapa suunnitelmissa olla pieni pelitelttakin. Kalevi Sariola oli ihan oikea tivoli- ja sirkusmies. Kale oli Ulla ja Toivo Sariolan poika. Hän syntyi tivoliin ja vietti siinä koko ikänsä. Hän näki sirkus- ja tivoliviihteen runttaamisen maan rakoon viheliäisenä markkinatouhuna. Hän näki myös tivolitoiminnan arvostuksen nousun ja sirkustemppujen muuttumisen taiteeksi, jota oikein taiteilijat esittävät. Ensimmäiset muistonsa Kale kertoi vuoden 1943 Rovaniemen Talvitivolista. 50-luvun lopulla hän oli paljon merillä. Vuonna 1967 hän avioitui vaimonsa Tertun kanssa. Ensi vuonna olisi tullut 50 vuotta täyteen. Vuoteen 1973 asti hän työskenteli Suomen Tivolissa ja seuraavana vuonna englantilaisen Bosleyn palveluksessa.


Minä tutustuin Kalevi Sariolaan vuonna 1974. Seuraavana keväänä olimme yhdessä avaamassa Särkänniemen huvipuistoa. On yksinomaan Kalevin syytä, että innostuin huvipuistojen lisäksi sirkuksista. Kalevi tiesi alasta lähes kaiken ja tunsi melkein kaikki. Kalen avulla pääsin tutustumaan sirkusten ja tivolien toimintaan myös takaoven kautta. Tutustuin moniin mielenkiintoisiin ihmisiin ja olen edelleen pahasti koukussa tähän alaan. Vuonna 1977 olimme Kalen kanssa perustamassa Tampereen Mini-Sirkusta Särkänniemeen.


Kale kertoi mielellään sirkus- ja tivolialan vanhoista tavoista, säännöistä ja uskomuksista. Ihan pakko on tähän lopuksi laittaa lainaus yhdestä Kalen lehtihaastattelusta oman karusellinsa vieressä Tampereen Tallipihalla: ”Olen vienyt tietämystä ja oppeja mukanani myös Särkänniemen karusellityöntekijöille. Yleinen tapa on ollut, että vammaiset lapset pääsevät aina ilmaiseksi karusellin kyytiin. Se on kai aikanaan lähtenyt siitä ajatuksesta, että hyvillä teoilla varmistetaan se taivaspaikka.” Uskon, että Kale löytää hyvän paikan karusellilleen.Kommentit:

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Meidän perhe muistelee lämmöllä Tallipihan karusellin pitäjää. Käynti karusellin kyydissä kuului vuosia joulun odotukseen. Otamme osaa.
t. Perhe Tampereelta
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Kalevi kyyditti monet kerrat meidän lapsia ja vanhempiakin karusellissa. Ilolla voi muistella! Voimia ja lohtua omaisille!
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Minun muistoissani on Kalevin tumma kuulutusääni Särkänniemessä. Sain tuntea hänet Särkänniemen alkuvuosista lähtien. Olin silloin Särkänniemessä töissä Linnanmäen osastossa ja pyöritin onnenpyörää. Yksi omien kokoelmieni startti on Kalevilta saamani Tivoli Sariolan juliste vuodelta 1962.
Markku A
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

.

3 comments:

 1. Meidän perhe muistelee lämmöllä Tallipihan karusellin pitäjää. Käynti karusellin kyydissä kuului vuosia joulun odotukseen. Otamme osaa.
  t. Perhe Tampereelta

  ReplyDelete
 2. Kalevi kyyditti monet kerrat meidän lapsia ja vanhempiakin karusellissa. Ilollavoi muistella! Voimia ja lohtua omaisille!

  ReplyDelete
 3. Minun muistoissani on Kalevin tumma kuulutusääni Särkänniemessä. Sain tuntea hänet Särkänniemen alkuvuosista lähtien. Olin silloin Särkänniemessä töissä Linnanmäen osastossa ja pyöritin onnenpyörää. Yksi omien kokoelmieni startti on Kalevilta saamani Tivoli Sariolan juliste vuodelta 1962. Markku A

  ReplyDelete

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: