Olympiavuonna 12.8.1952 Hämeen Yhteistyössä oli yllä oleva ilmoitus. Tampereelle oli tulossa Kiinalainen Sirkus Pyynikin urheilukentälle. Olivatko he avoimella kentällä? Tokkopa. Sääolosuhteet tuntien he olivat teltalla liikkeellä. Mukana oli iso joukko maailmankuuluja tähtiä. Lippuja myi Suomi-Neuvostoliitto-Seura. SN-Seura oli suomalainen ystävyysseura, joka aloitti toimintansa heti Suomen ja Neuvostoliiton aselevon jälkeen 15.10.1944, tehtävänään vaalia maiden välisiä ystävällisiä suhteita ja taloudellista sekä sivistyksellistä vuorovaikutusta. Seuralle muodostui vahva valtiollinen ja poliittinen luonne. Mutta miksi kiinalaiset tulivat Tampereelle?
Kiinalaisten sirkustaiteilijoiden esitys Helsingin messuhallissa 1954.
Veikkaan, että tämäkin ryhmä oli mukana kokeilemassa onneaan Helsingin huvitarjonnassa olympialaisten aikaan. Helsinki oli täynnä mitä erilaisimpia houkutuksia kisavieraille. Kiinalaisia artisteja näkyi varietee-ravintoloissa, tivoleissa, kaikkialla. Ja kaikilla meni huonosti. Kisavieraat eivät vapaa-aikanaan kiinnostuneetkaan huvituksista.
Kirja The Art of Chinese Acrobatics.
Monet nykyaikaisista sirkustaiteista olivat Kiinassa suosittuja jo 4 000 vuotta sitten. Jokaisella numerolla on oma symbolinen merkityksensä. Kuuluisat, pitkien keppien päällä pyörivät lautaset symboloivat aurinkoa, ja välittäjänä auringon ja ihmisten välissä on esiintyjä. Nuorten tyttöjen esittämä "Pyörivät lautaset" on klassinen ja perinteinen sirkusnumero, joka on pakollinen kaikissa kiinalaisissa sirkuksissa. Kiinalaisessa sirkuksessa ei ole eläimiä - paitsi leijonia ja lohikäärmeitä, mutta nekin ovat ihmisten esittämiä. Kiinalaisessa sirkuksessa ei myöskään ole klovneja.
.
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: