Wednesday, 29 June 2016

Tunnistatko? • Do you recognize?


Tunnistaako kukaan tässä kuvassa olevia henkilöitä? Onko pöydän oikealla puolella edessä (17) musiikkimies Aarno Walli? Entä onko vasemmalla pöydän puolessa välissä (8) Bruno Nurmi? Kuka istuu pöydän päässä? Entä muut? Ja missä ollaan?

Kuvauspaikka, aika ja tilaisuus ovat tuntemattomia. Markku Aulanko löysi kuvan Tom Hertellin arkistosta! Kaikki vihjeet otetaan kiitollisuudella vastaan.

Tässä vielä kasvot hieman suurempina:



Monday, 27 June 2016

Leena Jurvakainen • The grand lady of the circus

Hyvää syntymäpäivää Leena!

Kukkia Finlandian vanhoilta roudareilta 2007.

Leena Jurvakainen (s. 28.6.1946) astui ensimmäisen kerran sisälle sirkustelttaan vuonna 1969. Pikkuveli Pekka oli pakko viedä Oulussa vierailevaan ruotsalaiseen Cirkus Scalaan. Scalan suomalainen telttamestari Carl-Gustaf Jernström (s. 31.7.1944) myi väliajalla sirkuksen taiteilijoita esittäviä postikortteja. Niin hyvin, että sai Leenankin ostamaan pari taiteilijakorttia. Näytöksen jälkeen he kävivät kahvilla ja vaihtoivat osoitteitaan. Kirjeitä vaihdeltiin toista vuotta. Leena oli piirtäjänä TVH:lla ja Calle kiersi maailmaa. Joskus tapailtiinkin. Vähitellen Calle sai hiostettua Leenan lähtemään kanssaan sirkuskiertueelle. Ja yhdessä ollaan edelleen. Paljon on matkalla ollut myrskyä ja välillä tyyntä. Elämä on hymyillyt riittävän usein vaikka se välillä on nauranutkin päin naamaa.

Pikkuveli Pekka ja Leena Pietarin Sirkusmuseossa 2012.

Vuonna 1975 Calle sai hankittua ruotsalaisen Cirkus Ray Millerin kaluston Suomeen Karjaan Finnbyhyn. Seuraavana keväänä starttasi Sirkus Finlandia. Leena piirsi logon, julisteet ja ohjelmalehden kannen. Ostettiin kolme venäläistä Belarus-traktoria vaunuja vetämään. Ensi-ilta oli 20.4.1976 Tammisaaressa. Tänä vuonna sirkus viettää 40-vuotista taiteilijajuhlaansa.

Leena haki tavaraa tukusta 2010.

Leena on tehnyt sirkuksessa lähes kaikkea mahdollista. Mikään sirkuksessa ei liene vierasta tälle sitkeälle naiselle. Kaiken aherruksen ohella vielä neljän lapsen kasvattaminen pyörien päällä. Viime vuosina suurin vastuu on ollut sirkuksen kioskien hoitamisessa. Leenan ja Callen ansiot huomioitiin vuonna 2002 Taiteen valtionpalkinnolla. Sirkus ei siis enää ollutkaan markkinasählinkiä vaan ihan oikeaa taidetta. Valtaosin Leenan ja Callen toiminnan ansiosta.

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto, Leena Jurvakainen ja Carl-Gustaf Jernström 1984.

.

Saturday, 25 June 2016

Kouvolan Taikapäivät 29.–31.7.2016

Taikapäivien tavoitteena on kotimaisen taikuriperinteen vaaliminen ja edistäminen. Markku Purho Ky on järjestänyt Taikapäiviä Kouvolassa vuodesta 1982 lähtien. Taikapäivät toteutetaan Kouvolan kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tuella. Tavoitteensa mukaisesti Taikapäivät on ensisijaisesti kotimaisten taikureiden koulutus- ja kilpailutapahtuma, jonka yhteydessä järjestettäviin yleisönäytöksiin myös suuri yleisö on tervetullut.

Parittomina vuosina Taikapäivät järjestetään ammattilaisten koulutustapahtumana pääsiäisenä, jolloin ratkaistaan myös taikureiden Suomen Mestaruus. Parillisina vuosina, siis tänä vuonna, Taikapäivät järjestetään heinäkuussa 29.–31.7.2016 Kouvolassa kävelykatu Manskilla suurena yleisötapahtumana, jossa kilpaillaan Viihdeohjelmien Suomen Mestaruudesta. Samana viikonloppuna järjestetään Kouvolassa myös junioritaikureiden Suomen Mestaruuskilpailut ja koulutustapahtuma.

Tässä esiintyjälista tänään:
Jari Tapanainen
Klovni Dodo (Jari Siljamäki)
Héctor Mancha
Joshua Jay
Gregory Wilson
Christian Schenk
Pit Hartling
Rob Zabrecky
Fat Brothers
Michael Weber


Jari Tapanainen Kouvolan Taikapäivillä 10 vuotta sitten.

Suomalaisia esiintyjiä on siis ainakin kaksi. Jari Tapanaisen stuntit ovat aina olleet pelottavan näyttäviä, niin tälläkin kertaa. Suomen ainoa miekannielijä, fakiiri ja kahlekuningas Jari Tapanainen lukitaan käsirautoihin, vankivyöhön ja pakkopaitaan ja nosturi kohottaa miehen roikkumaan pää alaspäin lauantai-iltana Manskin kattojen tasalle. Kaulaa kuristaa kettinki, jonka päässä heiluu paino, joka hetken päästä vie tajun. Edellisellä Kouvolan keikalla kettingissä roikkui viisi kiloa. Tänä vuonna pannaan painoa lisää. Tavoitteena on uusi ennätys tähän Jarin useasti esittämään Kuristuskahle-numeroon.

Klovni Dodo.

Taikapäivien lauantai-iltapäivän perheohjelman huumasta vastaa Jari Siljamäen hauskanhilpeä Klovni Dodo. Klovni Dodo on kulkenut Siljamäen mukana jo yli 20 vuotta viihdyttäen lapsia ja aikuisia sanattomalla esityksellään ja huumorillaan. Tarjolla on naurettava annos Slapstick-komiikkaa, taituruuta, taikuutta ja sirkustelua.

.

Thursday, 23 June 2016

Suomalaiset Vatikaanissa • Finns in Vatican


Euroopan tivoli- ja sirkusväki kokoontui Roomaan 16.6.2016. Tilaisuuden järjestivät  European Showmen's Union (ESU) ja Katholische Circus- und Schaustellerseelsorge, joka on ESU:n jäsen. Suomalaisten Tivolien ja Sirkusten Yhdistys on myös ESU:n jäsen. Puuhamiehenä toimi myös kaikille alan ihmisille tuttu pastori Sascha Ellinghaus. Myös European Circus Association (ECA) kokousti samaan aikaan ja niinpä väkeä kertyi paikalle runsaasti. Suomalaisia edustivat Tivoli Seiterä ja Sirkus Finlandia.

Mari ja Tuomo Seiterä matkalla Pietarin kirkkoon.

Huipennus oli tietysti paavin vastaanotto. Matkaa kutsuttiin myös "Pyhiinvaellusmatkaksi" koska Pietarin kirkon Pyhä ovi, joka normaalisti on avoinna joka 25. vuosi (seuraavan kerran vuonna 2025), on avattu paavi Francicskuksen toimesta tälle vuodelle. Paavi on julistanut kuluvan vuoden laupeuden ja armon riemuvuodeksi – maailma tarvitsee hänen mielestään laupeutta ja riemua näinä vaikeina aikoina.

Paavia kiinnosti, tiikeriä ei.

Buenos Airesissa syntynyt 79-vuotias paavi Franciscus on alkuperäiseltä nimeltään Jorge Mario Bergoglio. Hän on paavina sekä ensimmäinen jesuiitta ja eteläamerikkalainen että ensimmäinen ei-eurooppalainen 700-luvulla eläneen Gregorius III:n jälkeen.

Sirkus Finlandian edustajat vasemmalta lukien: 
Katerina Rangelova, CostinPity Bellu, Maria Jernström, Anna Jernström ja Anita Masiewicz.

Puheessaan paavi korosti kuinka sirkus- ja tivoli-ihmisten työ on myös armon ja laupeuden ilmaisua – levittämällä kauneutta ja iloa maailmaan synkkinä ja surullisina aikoina. Hän sanoi myös että niin kauan kuin maailmassa on lapsia niin kauan sirkus- ja tivolihuveja tarvitaan. Fiksu mies. ESU antoi paaville lahjaksi tivolipäivän tuhannelle lapselle Saksassa. Paavi itse lupasi henkilökohtaisesti nimetä nämä 1 000 lasta.

Tuomo Seiterä on kantanut lippua ennenkin.

Vasemmalla ensimmäinen ilman hattua on pastori Sascha Ellinghaus. 
Ensimmäinen oikealla ilman hattua on Tuomo Seiterä. 

.

Tuesday, 21 June 2016

Great Moscow State Circus, Helsinki, 2016


Paljon fantastisia taiteilijoita ja turhan paljon pettymyksiä. Moskovan Suuri Sirkus vieraili ohikulkumatkallaan Helsingissä lauantaina. Esityksiä piti olla ehkä toinenkin, mutta pikavisiitiksi se jäi. Ja siltä se tuntuikin. Media kertoi etukäteen, että tämä sirkus on maailman parhaana sirkuksena palkittu ja että sen ohjelma on täysin vertailukelpoinen Cirque du Soleilin kanssa. Kyllähän jokainen voi itseään kehua, mutta kohtuus kaikessa. Lippujen hinnat olivat neljä–viisi kertaa kalliimmat kuin suomalaisten sirkusten, mutta Hartwall Arena oli melkein loppuunmyyty.


Eräs helsinkiläinen netti-media kertoi, että esityksessä olisi Helsingissä mukana yli 120 esiintyjää sekä 15 leijonaa ja tiikeriä, 13 upeaa hevosta ja suuri joukko muita koulutettuja eläimiä.  Ohjelman nimi oli Emotions ja nuo mainitut eläimet kuuluvat siihen, mutta Suomessahan ei villieläimiä saa käyttää esityksissä. Toisin oli Baltian maissa, josta he olivat tulossa. Tästä tein sen johtopäätöksen, että Helsingin ohjelma oli sama kuin Baltiassa, mutta villieläinnumerot oli jätetty pois. Näin syntyneet tyhjät aukot täytettiin eri numeroita väkisin venyttämällä. Valitettavasti ne venytykset näkyivät. Valot toimivat hyvin ilman turhan monipuolisia efektejä. Orkesteri oli hyvä, mutta taustamusiikki olisi voinut olla jotain muuta kuin tärykalvoja ärsyttävä hevirokki.


Moskovan Suuri Sirkus on vieraillut Suomessa kymmenkunta kertaa. Ensimmäinen taisi olla 1960 ja viimeisin 1990. Useimmat näytöksistä pidettiin jäähalleissa. Siitä huolimatta nyt mainostettiin sirkuksen ensimmäistä vierailua Suomessa. Ehkä se meni täydestä nuorempiin ihmisiin.


Jäähallin tasainen permanto on vihoviimeinen paikka seurata sirkusesitystä. Istuimme kolmannessa rivissä. Taaimmaisissa riveissä ihmiset katselivat ohjelmaa seisten. Onneksi ohjelma näkyi myös jäähallin tulostauluilta. Halvemmilta paikoilta nousevasta katsomosta näki varmaan hienosti. Kunpa muistaisin sen ensi kerralla. Samoin sen, että oikea on eri puolella kuin teattereiden katsomoissa.


Vaikka ohjelman punainen lanka oli kadoksissa ja esiintymispaikka kolkko, niin yksittäisten artistien taso melkein joka numerossa oli loistava. Ammattitaito ja karisma väreili usein ilmassa niin vahvasti, että välillä huomasin seuraavani esitystä suu auki. Harmi vaan, että mistään en saanut selville artistien nimiä ja heidän taustatietojaan. Ohjelmalehteä ei ollut myynnissä. Harvat mahdolliset spiikit olivat venäjän- tai englanninkielisiä.


Muuten – se maneesi oli rakenteeltaan erikoinen. Se oli kuin iso paistinpannu. Sisäreuna hieman pyöristetty hevosien vauhdikasta juoksua varten. Eikä sahajauho pöllynnyt. Mitähän ainetta se oli?

Kommentit:

Olin myös katsomassa venäläisten esitystä. Olin maksanut vähän kalliimman lipun ja istuin maneesia vastapäätä olevassa katsomossa neljännellä rivillä. Näkyvyys siitä oli niin huomo, että kolmelle ensimmäiselle penkkiriville käytiin tarjoamassa vaihtolippuja yläkatsomoon. 
Edellisen kerran kävin Hartwall-areenalla katsomassa Cirque du Soleilin esitystä yläkatsomossa ja silloin torkahdin kesken esityksen. Pidin siis venäläisten esityksestä enemmän. Kyselin myös ohjelmalehtiä tai jotain muuta materiaalia. Sitä ei ollut ja selitys oli, että kun show tulee EUn ulkopuolelta. Toimivatko tässä nyt pakotteet tai vastapakotteet johonkin suuntaan? Kyllä kauppa olisi varmasti käynyt. 
MA 


.

Sunday, 19 June 2016

Uhkarohkea Aimo Leikas • Improvident


Monet sirkustaiteet vaativat jonkunasteista uhkarohkeutta. Aika monella artistilla on oma henki vaarassa. Missä kulkee se rohkeuden raja, jota ei kannata ylittää. Milloin esitys on hullunrohkeutta? Usein se tiedostetaan vammautumisen kautta. Joskus oman kuoleman kautta, mutta silloin se on jo myöhäistä.

Aimo Leikas (12.5.1947–3.9.1976) oli harvinaisen monipuolinen suomalainen esiintyvä taiteilija, joka esitti hypnoosinumeroita, illuusioesityksiä, tasapainoilua, erilaisia kahleista vapautumisesityksiä sekä hengenvaarallisia giljotiini-, hirttäytymis- ja venäläisen ruletin esityksiä. Leikas kuoli tapaturmaisesti 29-vuotiaana esiintyessään Hartolan markkinoilla. Hänen venäläinen ruletti -numeronsa päättyi kuolemaan kauhistuneen yleisön edessä. Omaan ohimoon ammuttu laukaus olikin oikea luoti eikä tyhjä. Katso myös http://sirkusteltta.blogspot.fi/2012/04/aimo-leikas.html



.

Friday, 17 June 2016

Diana Vedyashkina


Tuon toissapäiväisen Tannin jälkeen on mukava pistää näkyville tarinaa nykypäivän koiraesiintyjistä. Sirkus Finlandian ohjelmassa nähdään tänä vuonna ihastuttavia kääpiö-mäyräkoiria kouluttajanaan venäläinen Diana Vedyashkina. Ihastus johtuu varmasti siitä, kun perheeseeni kuuluu myös mäyräkoira Max. Se ei osaa mitään temppuja eikä usko mitään käskyjä. Se luulee olevansa dobermanni ja sillä on valtava ego. Siksi onkin ihmeellistä, että noin monta mäyräkoiraa voi noudattaa emäntänsä käskyjä noin säntillisesti. Ei voi olla totta! Mäyräkoirat ovat metsästäjiä ja ne toimivat juuri päinvastoin kuin luulet. Niiden geeneihin ei kuulu halua miellyttää jotain ihmistä. Dianan esitys on mahtava.


Diana Vedyashkina aikoi jo pikkutyttönä toimittajaksi ja sirkusesiintyjäksi. Hän on syntynyt Saratovissa Venäjällä ja hänen suvussaan on runsaasti sirkuslaisia.  Isä ja äiti olivat sirkusammattilaisia, samoin veli, joka kouluttaa karhuja. Diana aloitti oman sirkusuransa 16-vuotiaana akrobaattina. Vuotta myöhemmin hän kiinnostui teatterista, mutta palasi pian sirkukseen.  Vuonna 2002 hän aloitti Venäjän kiertueen mäyräkoiriensa kanssa. Se johti myös Euroopan kiertueelle. Myöhemmin kutsun esitti myös Ringling Bros. and Barnum & Bailey. Kaiken keskellä on jäänyt vielä aikaa opiskella journalismia Pietarin Yliopistossa.

.

Wednesday, 15 June 2016

Tanye, Tanie, Tanni, Tanja, Tatjana


Muutamia päiviä sitten esittelin Tanyan. Tässä on hieman parempi kuva hänestä koirineen vuonna 1929. Taiteilijanimikin on kirjoitettu hieman toisin. Sinikka Lehtinen tapasi 1990-luvun alussa Kaljo Krollin Tallinnassa ja hän kertoi, että lättiläisen Tanien oikea nimi on Tatjana Saban ja että hän olisi ollut Sariolalla vuonna 1929.


Markku Aulangon arkistosta löytyi juliste, jossa taiteilijanimi on muodossa Tanni. Kuva oli CiVa-uutisissa 5/90. Lehdessä oli myös juttu tästä julisteesta, jonka Markku oli kirjoittanut haastateltuaan Kaljo Krollia 1990 Rigassa. Tässä koko tarina:

Kansikuvamme kertoo liettualaisesta Tatjana Sabans -nimisestä sirkusartistista, joka oli koirataiteilija Jumalan armosta. Tatjanan vanhemmat asuivat Rigassa, Liettuan pääkaupungissa ja se oli myös Tatjanan kotipaikka. Tatjanan äiti eli 97-vuotiaaksi ja Tatjana itsekin saavutti 91 vuoden iän.
Tatjanalla oli numerossaan 14 koiraa ja yksi apina. Koirista suurin osa oli Malaijin puudeleita ja niiden lisäksi oli yksi Saksan lammaskoira, jonka selässä apina ratsasti.
Liettuassa oli tuohon aikaan paljon hyviä artisteja ja kolmekin sirkustelttaa saattoi kiertaa Liettuaa samaan aikaan.
Vuosina 1930–31 Tatjana kiersi numeronsa kanssa Sarioloiden matkassa. Mies Leopold oli mukana gladiaattorinumerossa. Sodan jälkeen he esiintyivät Eestissä ja olivat mm 1948 Krollin teltan mukana.
Sodan aikana joku kilpailija myrkytti Tatjanan koirat niin että ainoastaan 2–3 kotona ollutta koiraa jäi henkiin.
Tatjanan suhtautuminen koiriinsa oli hyvin tunteenomainen. Pentuja ei koskaan myyty, mutta hän saattoi kuitenkin lahjoittaa niitä sellaiseen perheeseen, missä ei ollut pieniä lapsia. Koiraa luovutettaessa piti kaikkien perheenjäsenten olla läsnä ja Tatjana siunasi tietyn rituaalin mukaan pennun uuden kodin.
Sodan jlkeen Tatjana perheineen rakensi uuden talon ja koirat jäivät asumaan vanhaan taloon. Hänelle tarjottiin koirista peräti 30 000 ruplaa, mutta Tatjana ei myynyt. Koirat saivat kuolla luonnollisen kuoleman, minkä jälkeen hän teetätti nahasta maton ja piti sitä asuntonsa lattialla.
Tatjanan mies kuoli 70-luvun alussa ja Tatjana, joka tarvitsi apua talonmiehen töissä, otti luokseen asumaan nuoren pariskunnan. Hän teki pariskunnan kanssa sopimuksen, jonka mukaan tämä saisi talon Tatjanan kuoltua. Rigan kaupunki päätti kuitenkin rakentaa Tatjanan talon paikalle raitiotien ja niin talo purettiin. Kaupunki antoi Tatjanalle ja nuorelle parille uuden asunnon, mutta pariskuntapa ei enää huolinut Tatjanan kanssa asumaan. Niinpä tämä aikanaan arvostettu taiteilija joutui vanhainkotiin ja kuoli siellä yksinäisenä ja hylättynä.

.

Monday, 13 June 2016

The Peters taas


The Peters esittivät 20-luvulla mm. roomalaiset renkaat. Ryhmän muodostivat herrat Arvo Halonen ja Nieminen. Heistä kyselin jo viime vuonnakin täällä. He esiintyivät mm. Arvid Berkovitsin omistamassa Sirkus Du Nordissa 1923. Berkovits oli aloittanut kiertueen nimellä Sirkus Empire, mutta vaihtoi toukokuussa nimeksi Sirkus Du Nord.
.

Saturday, 11 June 2016

John Sinkkonen, taikuri • magician


Sinikka Lehtinen kertoo, että John Sinkkonen oli oikealta nimeltään Juhana Sinkkonen. Hän oli syntynyt 29.10.1896 Jaakkiman Metsämiklissä ja kuoli 3.3.1972. Juhana oli kahdeksan vuotta Pietarissa, mutta palasi 1917 Suomeen ja toimi 1920-luvulla Lahdessa sirkustaikurina. Vuonna 1931 hän muutti Turkuun, missä asui kuolemaansa saakka.

Heikki Nevalan kirjasta Huvielämän kiertolaisia löytyy myös maininta Sinkkosesta. Kirjassa on kuva Taiteiliaseurue Arkadian julisteesta, jossa mainitaan Taikataiteilija Max – 19:nen vuosisadan noita. Nevalan kirjan mukaan  hän oli oikealta nimeltään Johan Sinkkonen.

Tietääkö joku vielä lisää tästä taikurista?

Juliste vuodelta 1920. Sinkkosen kuva vasemmassa yläkulmassa. Kuvan alla lukee Herra Max.

Kommentit:

Johan Sinkkonen vaikutti ainakin vuonna 1919 Viipurissa:

Karjala: 10.4.1919, Taikataiteilija Johan Sinkkonen
Karjala: 13.4.1919, Talikkalan VPK:n Iltama: J. Sinkkoselta uusia taikaesityksiä ja hra Aug. Tirkkoselta uusia kuplettia
Karjala: 20.4.1919, Talikkalan VPK:n Iltama, ”suomalainen taikatemppuilija” (ei mainita Sinkkosta nimeltä)
Karjala: 24.4.1919, Tirkkonen & Sinkkonen antaa humoristilaulu ja taikaillan Rautatieläisten huoneistolla. 

Ja myös vuonna 1920 taikuri Sinkkonen vaikutti Viipurissa, maaliskuussa.

Karjala: 28.3.1920, Taikaillan antaa taikataiteilija MAX. Rautatieläisten huoneistoilla. Harmonikkasoittoa: Alarik Kuusisto ja Alarik Palenius.
Karjala: 30.3.1920, LYYRA II [elokuvateatterin oheisohjelmaa], taikuri Max

t: Heikki Nevala 


.

Thursday, 9 June 2016

Klovnipari Di Lello Sirkus Florentinossa • Clowns Di Lello to Circus Florentino


Kummia kuuluu Ruotsistakin. Cirkus Wictorian kiertue loppui alkuviikolla. Cirkus Wictorian perustivat 1986 taikuripari Les Camorys eli Birgit ja Stig Mosshagen. Vuonna 2002 sirkus myytiin Åke Skogh'lle (1928–2009). Sitä ennen Åke oli toiminut 50 vuotta tivolialalla. Poika Håkan jatkoi tivolia. Vuonna 2009 Cirkus Wictoria siirtyi nykyisille omistajille Karin ja Lars-Åke Jonsson.


Tunnettu ja arvostettu klovnipari Di Lello oli yksi Cirkus Wictorian vetonauloista. Jossakin heistä näkyy käytettävän myös monikkomuotoista nimeä Di Lellos. Uusi työpaikka löytyi yllättäin hyvinkin läheltä – Suomesta. Sirkus Florentinon tirehtööri Florentin Tzvetkov joutuu polvileikkaukseen ja klovni-hommat siirtyvät häneltä Di Lellolle.


Hollantilaispari Di Lello on ollut Suomessa aiemminkin. He ovat olleet Pohjoismaissa useasti.  Alan ja Jeany Di Lello esiintyivät Sirkus Finlandiassa 1997 ja 2003. Muistan hyvin heidän valloittavan baletti-numeronsa Tatiana Bojanowski ja Sergei Ivanovitch. Suoraan Bolshoi-teatterista, kuten he mainostivat. Heillä on useita numeroita ja he hallitsevat lukuisan joukon soittimia.

.

Tuesday, 7 June 2016

Lisää Ursuksesta • More about Ursus


Sain Ruotsista muutaman kuva ja vähän lisätietoa voimamies Ursuksesta. Yläkuvassa vasemmalla kahlekuningatar Elisabet eli oikealta nimeltään Elsa Malm. Oikealla puolella hänen siskonsa Eva Malm. Keskellä poseeraa vanhoilla päivillään voimamies Ursus eli Karl Viktor Långström. Ursus käytti joskus myös taiteilijanimeä Sambo. Ursus ja Elisabet elivät avoliitossa ja lapset saivat sukunimen Malm tai Koivurova.


Tässä on kaksi tosivahvaa miestä. Vasemmalta voimamies Viljami Hautaviita (1905–1985), kahlekuningas Ursus ja Ursuksen poika Max Malm. Max asuu Ruotsissa ja täyttää tänä vuonna 87 vuotta. Hän muistelee esiintyneensä 5–7 -vuotiaana isänsä kanssa. Hän voimisteli Ursuksen kanssa ja seisoi käsillään hänen käsivarsillaan. Koulunkäynnin alkaessa hän lopetti sirkusuransa.


Ursus oli moniosaaja: kahlekuningas, voimamies, taikuri, fakiiri, klovni ja akrobaatti. Ursus oli myös eläinkouluttaja ja esiintyi usein koirien kanssa.


Ursus omisti Sirkus Olympian. Välillä käytettiin nimeä Seurue Olympia. Tässä kuvassa Olympian paraatikorokkeella vasemmalla Ursus vieressään poikansa Max Malm, joka ilmeisesti esiintyi myös.

Omien muistiinpanojeni mukaan Seurue tai Sirkus Olympian omisti:
1922 Johannes Noro
1924–25 Jalmari Hautamäki, A. Edman, Anne Hildén
1930–36 Karl Viktor Långström
Vähän puutteellinen lista, ehkä virheellinenkin.

Joskus 1900-luvun alussa Ursus asui myös Ruotsissa ja Norjassa. Jonkun tappelun takia hän sai kuitenkin porttikiellon Ruotsiin. Loppuelämänsä hän asui Helsingin Tapanilassa ja kuoli vuonna 1966.

Muuten – joissakin sirkusjutuissa on tullut esiin nimi Hanna Långström, mutta Malmin nykypolvi ei tunne häntä. Olisiko ollut Ursuksen sisar?

Katso myös:

http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/01/taikuri-ja-kahlekuningas-k-v-langstrom.html
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/08/kahlekuningas-ursus.html  
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/08/kuka-oli-ursus.html  
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/02/kahlekuningatar-elisabet-1930-shackle.html  
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/02/ursus-1943.html
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/11/seurue-olympia-1930.html

Kommentit:

Voimamies Ursuksesta eli K.V. Långströmistä esitetyistä tiedoista kiittäen tiedustelen tietääkö joku, kuinka yleinen vitsi oli ”Voimamies Ursus pistää neulalla toista perseeseen itse kipua tuntematta”? Itseäni tämä nokkeluus lapsena 1960-luvulla naapurin (1930-luvulla syntyneeltä) sedältä kuullessani nauratti sen verran, että olen sitä omillekin lapsilleni sittemmin (1980-luvulla) siteerannut Voimamies Ursuksesta mitään tietämättä, joten Sirkusteltta.blogspotin tiedot Voimamies Ursuksesta ovat olleet valaisevaa taustatietoa. 
Yst. terv. Antero Tammisto 



.

Sunday, 5 June 2016

Tivoli Seiterä • 50 vuotta • 50 years

Tuomo ja Mari Seiterä.

Tivoli Seiterä on tarjonnut naurua ja jännitystä jo 50 vuotta. Tivoli Seiterän – aiemmin Huvipuisto Seiterän – perusti Lauri Seiterä vuonna 1966. Lauri ja Johanna Seiterän pojasta Tuomo Seiterästä tuli tivolin johtaja vuonna 1991, ja hän jakaa vetovastuun yhdessä vaimonsa Mari Seiterän kanssa.

Onnittelut myös Tuomolle, joka tänään täyttää itsekin vuosia. Toinen tämän juhlavuoden kohokohdista oli pari päivää sitten tivoliin saatu satumaisen kaunis, aito venetsialainen, käsin maalattu hevoskaruselli. Tämä kaunotar on ihasteltavana Hämeenlinnan Prisman parkkialueella sunnuntaihin asti. Netistä löydätte muut vierailupaikat.

Lauri ja Tuomo Seiterä.

Lauri Seiterä (alkujaan Cederholm), syntyi Terijoella vuonna 1915. Samasta kaupungista oli lähtöisin myös Sariolan tunnettu tivolisuku, joka vaikutti Lauri Seiterän elämään vuosikymmenien ajan. Keväällä 1942 jatkosodan aikaan puolustusvoimat ja J.A.F. Sariola perustivat tivolin Karhumäelle. Lauri Seiterä palveli siellä kenttämestarina lähes pari vuotta, kunnes sotatoimet kiihtyvät ja hän palasi rintamalle.

Bo Ekelund (1922–2011) ja Lauri Seiterä (1915–1992) Linnanmäellä.

1946 Lauri Seiterä aloitti yhteistyön Lasten Päivän kanssa. Tuloksena syntyi Helsingin Messukentällä sijaitseva tivoli, joka kiersi myös muualla Suomessa. Kun Linnanmäki vuonna 1950 perustettiin, oli Lauri Seiterä yksi sen keskeisistä hahmoista. Hänellä oli puistossa useita erilaisia pelejä, mm. ammuntaa, renkaanheittoa, tykkipeli ja pommituspeli.

Lauri Seiterä ja Lin-Air -pommituspeli.

1951 Lauri Seiterä avasi Linnanmäelle Vedenneitohallin, yhden sen kuuluisimmista kohteista. Laurin vaimo Johanna (1934–2015) sai vastuulleen koko hallin 1959. Supersuosittu Vedenneitohalli jatkoi Linnanmäellä aina kesän 1981 loppuun asti, jonka jälkeen Linnanmäki rakensi paikalle oman peliautomaattihallinsa.

Fair Play, esiintymislava ja toimisto Nokialla 70-luvun lopulla.

1965 Lauri Seiterä osti Linnanmäen entisen autoradan, josta syntyi pohja omalle kiertävälle tivolille. Laitteet kulkivat traktoreilla ja junavaunuissa. Vuosien varrella Seiterässä nähtiin myös upeita vapaaesityksiä, mm. surmanhyppyjä ja trapetsitaiteilua.

Tivoli Seiterä Hyvinkäällä 2011.

Ystävänsä Leo Lindblomin kanssa Lauri Seiterällä oli sormensa mukana myös Neulan Huvipuistossa Tampereella. Pari vuotta myöhemmin samalle paikalle avattiin Särkänniemen huvipuisto vuonna 1975.

.

Friday, 3 June 2016

Juho Emil Huttunen


Viime viikolla kyselin artistin nimeä. Herra olikin tuttu monelle. Tässä vielä kolme kuvaa hänestä. Juho Emil Huttunen (1901–1980) oli monipuolinen suomalainen sirkustaiteilija, voimamies, hammasatleetti, lauluntekijä, runoilija, laulaja, kirjailija, keksijä, akrobaatti, ekvilibristi.........





.

Wednesday, 1 June 2016

Tähdenlento • Falling star


Surullisia uutisia. Sirkus Tähti himmeni jälleen. Taisi ihan sammua. Liikkeellä on paljon hurjiakin huhuja. Varmoja asioita ovat kuitenkin nämä: Ennakkolippu.com ei myy enää Sirkus Tähteä, Facebookissa Tähden viimeinen päivitys oli 25.5. ja heidän nettisivuilla ei kerrota enää seuraavaa esiintymispaikkaa.

Klovni Dodo ei ole enää esiintyjäkaartissa. Ranskalainen Duo Vincali kertoo Facebook-sivullaan, että Sirkus Tähti on pysähtynyt suurten ongelmien vuoksi. Vincalilla on jo uusi sopimus Irlannissa heti juhannuksen jälkeen. Uusi esiintymisareena on Fossett's Circus. Greta Jurkone on mennyt matkoihinsa.

Eihän sen näin pitänyt käydä! Valitettavasti moni asia tässä maailmassa täytyy kuitenkin oppia kantapään kautta. Ainakin Samir Abdelmeguid on ollut kovassa koulussa sirkuksensa kanssa.


Kommentit:

Sirkus Tähden Facebook-sivulla ilmoitetaan kiertueen jatkuvan heinäkuussa.

.