YLE uutisoi tammikuun puolivälissä Lahdessa tehdyistä arkeologisista löydöistä. Torin kaivauksissa oli löytynyt lukuisa määrä luita ja nikamia. Aluksi niitä pidettiin jonkun nisäkkään jäännöksinä. Ne paljastuivat kuitenkin jättiläiskäärmeen luiksi. Käärme oli mahdollisesti noin kolmimetrinen kuningasboa. Nämä boan maalliset jäännökset on toimitettu Helsingin eläinmuseoon jatkotutkimuksiin.
Tässä ehkä yksi selitys tapahtumille yli sata vuotta sitten. Luututkija Anne-Mari Liira löysi vanhan lehti-ilmoituksen vuodelta 1908, joka kenties selittää luiden joutumisen Lahden alatorille:
Huom.! Uutta!
HIPPOTROON NATSIONAL
on pystytetty Kauppatorille
ja antaa ensimäisen näytöksen sunnuntaina 30 p. elokuuta. Ensimäinen klo 5 j. pp. toinen klo 8,15 j. pp. Seuraan kuuluu 10 taiteilijaa ja kuusi hyvin opetettua hevosta.
HUOM.! Ensikerran esiintyy karhuveljekset August ja Petsel ajavat polkupyörällä sekä luistinradalla y.m. y.m. Hauskoja esityksiä antaa Pelle opetetun aasin kanssa.
Käärmeen kesyttäjä Laura ison jättiläiskäärmeen kanssa.
Esiintyy Litle Martta, on esiintynyt suuremmissa sirkuksissa ja voittanut yleisön suosion y.m. y.m.
Ohjelma tulee rikas ja vaihteleva.
Pilettien hinta ensi rivi 1:50, toinen 1:-, seisomapaikat 75 p. Lapset 50 penniä
Mikä oli tämä sirkusseurue ja kuka oli käärmeen kesyttäjä Laura? Laura Francisca Elvira Bono hän ei ehkä ollut? Erään tiedon mukaan hän saapui Suomeen vasta 1909–1913.
Tässä mukana kolme kuvaa 1900-luvun alkukymmeniltä. Ylinnä totisen sorttinen Neiti Anna. Alhaalla Miss Caba itämaisine avustajineen ja heidän alapuolellaan tuntematon kaunotar käärmeineen. Tunnistaako kukaan heitä?
Kommentit:
Björn Gammals kommentoi yllä olevia kortteja:
Tuo Neiti Annan taiteilijakortti on ollut käytössä ainakin 1910. Se on painettu Kirjapaino Saimaassa.
Miss Caban nimi ei vielä selvinnyt, mutta fetsi-päinen mies hänen vieressään on taikuri Wäinö Montonen, joka oli sirkus- ja tivolialan moniosaaja.
Alimmaisin muistokortti on mitä ilmeisimmin suomalainen Dolly Gadd, joka käytti taiteilijanimeä Miss Boa. Hän matkusti 30-luvulla esiintymään mm. Persian Shaahille. Tässä alhaalla toinen taiteilijakortti hänestä.
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: