Wednesday, 22 January 2014

Pyhä Vitus


Pyhä Vitus oli kristinuskon pyhimys. Hän syntyi noin vuonna 290 Sisiliassa ja koki marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen aikana. Vitus on yksi roomalaiskatolisen kirkon neljästätoista pyhästä auttajasta. Vitus on tunnettu mm. vuoteenkastelijoiden, näyttelijöiden, tanssijoiden, tanssitautisten ja sirkustaiteilijoiden pyhimyksenä. Sen lisäksi häneltä pyydettiin apua mm. koiran- ja käärmeenpuremissa, epilepsiassa sekä salamoita ja myrskyjä vastaan.

Hänen muistopäiväänsä vietetään juliaanisen kalenterin mukaan 15. kesäkuuta, joka vastaa gregoriaanisen kalenterin 28. päivää. Toisen tiedon mukaan hänen muistopäivänsä oli katolisessa pyhimyskalenterissa 15. kesäkuuta, mutta se on poistettu siitä vuonna 1969. Suositulla Pyhällä Vituksella on monissa Euroopan maissa eri nimi: Guy (Ranska), Vito (Italia), Guido (Italia), Vid (Kroatia ja eteläslaavilaiset kielet), Vith, Vit (Tšekki), Veit (Saksa) ja Wit (Puola). Pyhä Vitus kuvattiin yleensä kannattamassa käsivarrellaan pataa. Katsojien mielessä pienennettynä esitetty pata muistutti yöastiaa, niinpä Vituksesta tuli vuoteenkastelijoiden ja ripulitautisten parantaja.

Tsekin Prahassa on kaunis Pyhän Vituksen katedraali. Katedraalin kappelissa säilytetään valtion kruununjalokivikokoelmaa. Kaarlensilta (tšek. Karlův most) on Vltavajoen ylittävä kuuluisa kivinen goottilaistyylinen silta Prahassa, Tšekin tasavallassa. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1357 kuningas Kaarle IV:n aikana. Rakentamista johti arkkitehti Peter Parler, jonka muihin töihin kuuluu esimerkiksi Pyhän Vituksen katedraali Prahan linnassa. On sanottu, että muurauslaastiin sekoitettiin kananmunankeltuaisia vahvistamaan sillan rakennetta.

Rovaniemellä on jo useampana vuonna vietetty Monitaideyhdistys Pisteen organisoimia Vitus-festivaaleja. Festivaali kokoaa vuosittain eri taiteen alojen ammattilaisia ja taiteen ystäviä yhteen äkkiväärän ja ennen näkemättömän äärelle. Jani Suihkonen jongleerasi siellä viime vuonna.



No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: