Monday 16 September 2013

Franchise-klovnit


Ronald McDonald

Klovni Sebastian eli Seppo Tauriainen kertoi saaneensa kerran siviilipalveluspaikkansa toimistolta kirjallisen soittopyynnön. Asia koski kloonikurssia. Kun Sebastian soitti numeroon kyse olikin Klovnikurssista ja toimiston rouva oli kuullut väärin. Mutta klovnit ja kloonaus ei olekaan niin kaukana toisistaan kuin voisi kuvitella. Amerikan puolella löytyy useampia onnistuneita klovnien monistuksia.

Näistä tunnetuin on kaikille tuttu kauhistus Ronald McDonald. Tämän punahiuksisen ja keltapukuisen klovnin tarina alkoi vuonna 1963. Ronaldin hahmoa on esittänyt sadat esiintyjät (mukana myös kaksi suomalaista versiota). Televisiomainoksissa on kuitenkin ollut aina vain yksi esiintyjä kerrallaan. Näistä TV-Ronaldeista on nyt menossa yhdeksäs versio Brad Lennon. Hahmon ulkonäköä on vuosien varrella myös hieman päivitetty.

Hampurilaisyhtiö sai ajatuksen monistettavasta klovnista 1940-luvulla alkaneesta toisesta menestystarinasta, Bozo the Clownista. Bozo oli Alan W. Livingstonin kehittämä TV-klovni. Hiljalleen hahmon suosio kasvoi ja tämä levittäytyi eri paikallistelevisioihin. Jokaiselle paikalliskanavalle palkattiin oma Bozon esittäjä. Ohjelmaa alettiin tuottamaan myös Meksikossa, Thaimaassa, Australiassa, Kreikassa ja Braziliassa. Yli 200 esiintyjää puki päälleen Bozon sinivalkoisen asun ja punaisen peruukin ohjelmaa tehtäessä.

McDonald's myös toimi jossain vaiheessa Bozo-ohjelman sponsorina ja he nappasivat kolme vuotta Bozona esiintyneen Willard Scottin itselleen. Juuri Scott kehitteli Ronald McDonald hahmon ja toimi sen ensimmäisenä esittäjänä. Schlosserin Fast Food Nation -kirja väittää, että syy miksi Scott vaihdettiin vuonna 1966 toiseen Ronaldin esittäjään oli tämän ylipaino, joka ei tehnyt hyvää klovnin julkisuuskuvalle.

Monistetuista klovneista voisi vielä mainita The Banana Manin. Hän oli Adolf Proper (27.11.1886–17.12.1950) taiteilijanimeltään A. Robins. Tämä Vaudeville-esiintyjä kiersi maailmalla ja teki Yhdysvalloisssa TV-vierailuja jo 1930-luvun lopulla. Esiintyjän yllättävän kuoleman jälkeen vuonna 1950 agentti ei halunnut perua jo sovittuja keikkoja, joten toinen klovni hyppäsi kirjaimellisesti hänen klovnisaappaisiin ja jatkoi numeron esittämistä tämän rekvisiitoilla vielä vuosikymmeniä.

 Bozo the Clown


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: