Useissa sirkuksissa esiintyjien taustamusiikki ja muu viihdemusiikki tulee nykyään tietokoneista. Sirkus Finlandiassa on kuitenkin aina ollut elävä orkesteri. Valtaosin artistit esiintyvät orkesterin säestyksellä, mutta aina on joku artisti, joka haluaa käyttää omia äänitteitään. Perustamisvuodesta 1976 lähtien on vain yksi kuukausi toimittu nauhoilla ja äänilevyillä. Silloin meni sirkustirehtöörin ja orkesterin sukset niin pahasti ristiin, että soittajat lähetettiin kotiinsa kuukausi ennen kauden loppua.
Alkuvuosina Finlandian orkesteri oli nelimiehinen. Nykyään orkesterissa on yhdeksän soittajaa. Tämänvuotiset muusikot tulevat Ukrainasta. Kapellimestarina toimii Vasyl Romaniv. Orkesterin taidot yltävät klassisesta rockiin ja ammattilaisetkin ovat sitä kehuneet korkeatasoiseksi. Kaiken lisäksi pojat tarvittaessa laulavatkin kuin enkelikuoro. Sirkusmuusikoiden työ on vaativampaa kuin tavallisten rivimuusikoiden sillä ajoitukset otetaan esiintyviltä taiteilijoilta ja joskus esiintyjät epäonnistuttuaan numerossa ottavat sen uusiksi. Silloin muusikoiden on osattava jatkaa biisiä tai korostettava vaativaa numeroa tremololla tai hiljaisuudella. Päätökset on tehtävä fiiliksellä ja heti ja koko orkesterin pitää pystyä reagoimaan samanaikaisesti ilman keskustelua. Monista kokoonpanoista poiketen on rumpali eturivissä. Syykin hyvin selkeä: näkyvyys. Tremolot ja esimerkiksi klovnien askelten mukaan bassarin polkeminen sujuu helpommin kun rumpalilla on suora näkyvyys maneesille ja mahdollisimman laajalle alueelle.
Sirkuksessa soittajan työ on raskasta. Orkesterin tehtävä on mm. pystyttää ja purkaa oma esiintymiskorokkeensa lähes päivittäin. Helpompaa on sitten kun ollaan yhdellä paikkakunnalla pitempään.
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: