Wednesday, 7 March 2012

Taikurit


Taikatemppujen tekijöitä nimitetään taikureiksi, illusionisteiksi, kahlekuninkaiksi, silmänkääntäjiksi jne. Nykyään on kovasti muotia mentalistit. Ei oikeita taikoja voi tehdä. Meitä yksinkertaisesti sahataan linssiin. Joskus oikein pahemman kerran. Mutta minä pidän siitä.

Erään mielipiteen mukaan nykyaikaisen viihdetaikuuden kehitti kelloseppä Jean Eugène Robert-Houdin (1805–1871), joka avasi taikateatterin Pariisiin 1840-luvulla. Lontoon Piccadillylle sellainen perustettiin vuonna 1873. Niissä esitettiin taikatemppuja näyttämöllä ja käytettiin hyväksi näyttämön suomia mahdollisuuksia erilaisten piilomekanismien ja apureiden käyttämiseen.

Ehkä kaikkien aikojen tunnetuin taikuri oli unkarilaissyntyinen Harry Houdini (Erich Weiss) (1874–1926), joka lainasi taiteilijanimensä Robert-Houdinilta ja kehitti paljon uusia taikatemppuja. Houdini oli erityisen taitava kahlekuninkaana eli vapautumaan lukkojen takaa, pakkopaidoista ja muista vastaavista tilanteista. Hän tosin käytti myös muita tekniikoita kuten yleisön joukkoon kätkeytynyttä apuria.

Oheiset kuvat ovat täysiä mysteereitä. Keitä he ovat? Yläkuvassa on vihjeenä teksti Mystic Two ja kirjainyhdistelmät RF ja CA. Alakuvassa arpakuutiota pienentää suuri taikuri, mutta kuka?


Kommentit:

Jos veikata saa niin alimmaisessa kuvassa on Niilo Seppälä, Mr. Nigest, tai Mr.Nigeste tai Mr.Nicest. Nimi kirjoitettiin monella lailla, hieman niinkuin kulloinenkin tivolin mainosmaalari sen sitten kirjoitti, kertoi hänen tyttärensä.
. . . . . . . . . . . . . . . . 

Tämä kuva on Ruotsista varmaan. Veikkasin Truxaa. Ihan saman näköinen Truxa on. Nicest oli tivolitaikuri. Ei esiintynyt näin hienossa asussa. Meillä oli erikseen salonkitaikurit frakki päällä.
. . . . . . . . . . . . . . .



En usko tuohon nicest-juttuun. Nicest oli nuorempana tummatukka, mutta kun haavoittui vaikeasti sodassa niin harmaantui nuorena. Kyllä tivolitaikurit esiintyivät myös frakissa.
. . . . . . . . . . . . . . .

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: