Wednesday 4 January 2012

Cirkus Adolfi


Markku Aulanko lähetti Cirkus Adolfin ohjelmalehtisen. Paperi on kellertävää. Ajankohta ei ole tiedossa eikä liioin paikka. Kyseessä on kuitenkin talvisirkus, koska etusivulla mainostetaan Uuden vuoden valvojaisia. Kyseessä on ilmeisesti suklaafirman sponsoroima näytös, onhan mainoslehtinen on sidottu CAP-suklaafirman tarralla. Voisikohan paikka olla Tukholman sirkusrakennus? Onko Adolfi vieraillut Suomessa?

Per Arne Wåhlbergin kirja Cirkus i Sverige kertoo suhteellisen vähän Cirkus Adolfista ja vielä vähemmän sen ohjelmistosta. Siellä on kyllä mainittu, että Adolfi (Gustaf Adolf Palmgren) on syntynyt 1876. Kymmenvuotista uraa sirkusjohtajana hän on juhlinut vuonna 1911 ja 20-vuotista uraa jo viisi vuotta myöhemmin eli vuonna 1916. Aika kuluu joskus kuin siivillä. Ohjelmalehtisessä olevan kuvan mukaan taitaa olla jo uran 50-vuotisjuhlakin takana päin joten se lienee otettu joskus 1940–50 -luvulla. Monokkeli lisää sopivasti johtajan arvokkuutta.

Ohjelmassa on kyllä tuttuja nimiä. Mr Geovanni on varmaan Mr Otto Geovanni. Vuosina 1947–51 hän oli Cirkus Bröderna Schmidtissä. Sama mies oli merkitty vuonna 1949 myös Sirkus Sariolan ohjaajaksi. Geovanni esiintyi ajatustenlukijana ja on kirjoittanut useita kirjoja.

Ryhmä 5 Rafnistas on kai Johanssonin perhe. Malte Johansson veti myöhemmin Cirkus Scalaa. Malmstenin pyöräryhmä on myös nimenä tuttu. Ohjelmalehtisessä mainitaan, että kyseessä on Helge Malmstenin ryhmä. Ruotsin kansanpuistoja kiersi 1940-luvun lopussa Fritiof Malmstenin vetämä pyöräryhmä, johon mm. Reino kuului.

Ohjelmalehtisessä peräänkuulutetaan harrastajia Cirkus Adolfin järjestämään amatöörikilpailuun. Varmaan edullinen tapa hankkia taiteilijoita.


Kommentit:

Gustav Adolf Palmgren (1876–1945). Alf Danielssonin kirjassa Cirkusliv on yksitoista sivua omistettu Cirkus Adolfille. Kirjassa mainitaan kun vuonna 1909 oli Ruotsissa suurlakko, joka aiheutti vaikeuksia sirkukselle. Sirkus oli Sundsvallissa ja johtaja vuokrasi laivan ja rahtasi koko sirkuksen Suomeen ja kiersi loppuajan sesongista Suomessa.
Kyseinen ohjelmalehti täyttyy olla joulusesonki 1939/40 Göteborgin Lorensberg-sirkusrakennuksessa. Joka tuli olemaan myös viimeinen sesonki Cirkus Adolfin historiassa, koska 1940-luvun korotettu huvivero 30% sirkus- ja varieteenäytösten lipunhinnoista teki toiminnan vaikeaksi.
Adolfi jatkoi taiteilijavälitystoiminnalla. Gustav Adolfin kuoleman 1945 jälkeen välitystoimintaa jatkoi hänen vaimonsa Maria Adolfi, joka myöhemmin välitti ohjelmaa 
myös Linnamäen Peacockille.
Björn Gammals

.

1 comment:

  1. Gustav Adolf Palmgren (1876-1945)
    Alf Danielsson in kirjassa Cirkusliv on yksitoista sivuja omistettu Cirkus Adolfi ista. Kirjassa mainitaan kun vuonna 1909 oli Ruotsissa suurlakko joka aiheutti vaikeuksia sirkukselle. Sirkus oli Sundsvallissa ja johtaja vuokrasi laivan ja rahtasi koko sirkuksen Suomen ja kiersi loppu ajan sesongista Suomessa.
    Kyseinen ohjelma lehti täyttyy olla joulusesonki 1939/40 Göteborgin Lorensberg sirkusrakennuksessa. Joka tuli olemaan myös viimeinen Cirkus Adolfin historiassa.
    Koska 1940 luvun korotettu huvivero 30 % lipunhinnasta sirkus-ja varieté näytöksistä teki toiminta vaikeaksi.
    Adolfi jatkoi toiminta taiteilija välitys toiminnalla. Gustav Adolfin kuoleman 1945 jälkeen välitys toiminta jatkoi hänen vaimonsa Maria Adolfi, joka myös myöhemmin väitti ohjelma Linnamäen Peacockille.

    Björn Gammals

    ReplyDelete

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: