Thursday, 17 November 2011

Luurankotakit

Klassisen sirkuksen isä on englantilainen Philip Astley (1742–1814). Hän liittyi 17-vuotiaana rakuunarykmenttiin ja kohosi urallaan vääpeliksi. Astley oli loistava ratsastaja ja ratsastuskoulun pitäjä. Ensimmäisen pyöreässä maneesissa suoritettavan ratsastusnäytöksen – höystettynä lisäohjelmalla – hän järjesti Lontoossa 9.1.1768. Siitä lähtien hevoset ovat aina kuuluneet perinteiseen sirkusesitykseen. Vasta paljon myöhemmin hän alkoi itse nimittää näytöstään sirkukseksi. Tästä johtuu sirkuslaisten mieltymys ratsastusaiheiseen pukeutumiseen. Varsinkin luurankotakin eri versiot ovat hyvin suosittuja.

Luurankotakki ja hurmahousut olivat myös Suomen ratsuväen ja rakuunain juhlapuku m/22. Takin nimitys tulee vaakatasossa olevista raidoista, jotka muistuttavat kylkiluita. Hurmahousut olivat väriltään punaiset keltaisin sivunauhoin. Asuun kuului ranskalainen miekka mallia m/1822. Kenraali Adolf Ehrnrooth oli rakuuna.

Sirkus Finlandian maneesipojilla 1976 ei ollut vielä luurankotakkia vaan vasemmalla näkyvä musta puku hopeisin koristenauhoin. Ypäjältä kotoisin oleva Hannu Levander puki asun päälleen vanhojen sirkuslaisten tapaamisessa 2007 syksyllä. Takana vasemmalla seisoskelee Wäinö Hamari. Oikealla Jukka Kotavuo.

Alhaalla sitten nykypäivän kuvia 2010. Ensin maneesimestari Carlo Jarz maneesipoikien kanssa ja alimmaisena vahtimestari Toni Eklund opastamassa asiakkaita.

Muuten – vahtimestari on myös vanha käytöstä poistunut ratsuväen sotilasarvo, joka vastasi muiden aselajien vääpeliä. Ratsuväessä oli käytössä myös varavahtimestarin sotilasarvo, joka vastasi ylikersanttia.

www.sirkusfinlandia.fi


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: