Sunday, 11 September 2011
Pop Corn
Kulkukauppiaan ympärillä käy kova tohina, Kioskit eivät aina riitä kun yli tuhat henkeä tulee sirkusnäytökseen. Myyntiä täytyy silloin jalkauttaa yleisön keskelle. Yksi suosituimmista naposteltavista on Pop Corn.
Popcorn on suomeksi paahtomaissi, poppari, paukkumaissi tai paukkujyvä. Se on suolainen välipala, joka tunnetaan erityisesti elokuvateattereissa, tivoleissa ja sirkuksissa. Ne valmistetaan kuivatuista maissinjyvistä, joita kuumennetaan öljyssä, kunnes ne poksahtavat auki. Toinen tapa on paahtaa ne erittäin kuumassa ilmassa ilman rasvaa. Maissinjyvä on suurimmaksi osaksi tärkkelystä, jota ympäröi tiivis, kova kuori. Kuumennettaessa jyvän sisältämä vesi (13–14 %) höyrystyy ja tärkkelys pehmenee. Lopulta paine rikkoo kuoren, jolloin sisus laajenee ja jäähtyessään nopeasti se jähmettyy tuttuihin muotoihin.
Joissakin maissa, kuten Isossa-Britanniassa, popcornit on tapana kuorruttaa jollakin makealla kastikkeella, esimerkiksi suklaalla tai toffeella.
Vanhimmat Uudesta Meksikosta löydetyt popcornit ovat 4 000 vuotta vanhoja. Maissin alkuperä on arvoitus, se tunnetaan ainoastaan viljeltynä. Intiaanit kasvattivat maissia jo 7 000 vuotta sitten ja Kolumbus toi sen mukanaan Eurooppaan.
www.sirkusfinlandia.fi
,
No comments:
Post a Comment
Lähetä kommentti. Tarkistuksen jälkeen se julkaistaan pienellä viiveellä: