Sunday, 25 September 2022

1920 • 2 Ilmars Venäjällä • 2 Ilmars in Russia

Kuva Jari Montonen arkisto.

Herman Gustafsson ja Ilmari Knuutinen muodostivat 1920-luvulla akrobaattiryhmän Veljekset Ilmars. He tulivat kuuluisiksi Punaiset Paholaiset -nimisellä ilma-akrobatianumerollaan. Kotimaan lisäksi he kiersivät usein myös Venäjällä. Tämä on yksi heidän julisteistaan matkallaan Jekaterinburgissa. Se sijaitsee Uralvuorten keskiosassa, Aasian puoleisella vuoristotasangolla Toboliin laskevan Isetin varrella. 

Tässä vapaa käännös julisteesta:
Sirkus Kollektiivi
Tiistai 27. tammikuuta v. 1920.
Suuri juhlallinen ohjelma.
Juhla-akrobaatit ja voimistelijat Veljekset Ilmars.
Ohjelmassa on kolme maailman parhainta osaajaa.
Hyvää sirkustaidetta ensimmäistä kertaa Jekaterinburgissa.
Päivänsankari Ilmars esittää sirkuksen kupolin alla Pirunsillan. 
Vahvoja, monitaitoisia, päätähuimaavia temppuja ja päätösnumero ”Pirunpyörämylly”.
3. osa, ensimmäistä kertaa iso pantomiimi-numero puheen kera.
Naamiaistanssijaiset.
Lavastus ”balettimestari” L. Graiovskogo esiintyy ryhmänsä kanssa.
Pääosassa esiintyy Veljekset Ilmars.
Alkaa klo 8 illalla.
Loppuu klo 11 illalla.
Kassa avautuu  klo 5 illalla. 
Ystävällisesti pyydetään jonottamaan asiallisesti.
Sirkus hyvin lämmitetty.         
Komitea


Herman Gustafsson. Kuva Jari Montonen arkisto.



.

Thursday, 8 September 2022

Ilmars • Ilma-akrobaatit • Aerial acrobats

Kuva Kari Nieminen arkisto.

Olen viime aikoina uppoutunut rakentamaan omaa sukupuutani. Sen yhteydessä tein merkittävän löydön. Yksi sen jäsenistä oli tunnettu sirkustaiteilija. Ei ihan lähisukulainen, mutta samasta puusta kuitenkin. Sisarpuoleni miehen isän eno oli ilma-akrobaatti Herman Gustafsson. Hän oli toinen Punaisista Paholaisista. Toinen oli Ilmari Knuutinen. Ryhmä käytti taiteilijanimeä 2 Ilmars.  Itse olen aiemmin monta kertaa sekoittanut sen Ilmariset-ryhmään. Suvun arkistoista löytyi paljon uutta tietoa ja sen mukana syntyi myös muutama kysymysmerkkikin.

Kuka oli Lili Ilmars ja kuka oli tuo kolmas mies Ilmars-ryhmässä?
Kuvat Jari Montonen arkisto ja Björn Gammals arkisto.

Uransa huipulla Ilmars oli 1920-luvun alkuvuosina. 1923 onnettomuus Helsingin Hippodromissa lopetti 2 Ilmarsin esiintymiset. Ilmari Knuutinen putosi esiintyessään ja loukkaantui pahasti. Hän menetti tasapainonsa pudoten pää edellä maahan. Loukkaantunut vietiin tajuttomassa tilass Kirurgiin, mistä hänet aamulla päästettiin pois. Knuutinen kuitenkin  jatkoi klovnina. Esiintyi mm. Sivo Siposen kanssa nimellä Siponen & Heinrich. Vanhuuden päivillään Knuutinen ryhtyi hovimestariksi. 

Tästä 20-luvun lehti-ilmoituksesta puuttuu päivämäärä, mutta ilmeisesti Gustafsson sai kaverikseen Tirkkosen Knuutisen tilalle, mutta Ilmars-nimeä ei enää käytetty.
Kuva Jari Montonen arkisto.

Esiintymiset taisivat olla Hermannille vain sivuasia. Herman syntyi Helsingissä 13.7.1893. Vuonna 1900 isä muutti Pietariin töihin ja perhe seurasi mukana. Jo nuorena Herman kuului urheiluseura Viipurin Toverit akrobaattiryhmään, mikä vei hänet välillä sirkustaiteilijatyöhön Neuvosto-Venäjällä ja Suomessa. 13-vuotiaana Gustafsson lähti Pietarissa hopeasepän oppiin J. Albergille ja 16-vuotiaana Herman suoritti metallisorvaajan opin G.A. Lesnerin tehtaalla Pietarissa. 1921 hän vaihtoi alaa ja ryhtyi ammattivoimistelijaksi. Sirkustaiteilijana hän kiersi ympäri Suomea ja Neuvostoliitossa.  1935 hän siirtyi Viipurissa VR:n palvelukseen. Vuonna 1940 oli edessä muutto Kuopioon. Työ jatkui VR:n konepajalla. Eläkkeelle hän jäi 1956. Herman Gustafsson oli poliittisesti vasemmalle suuntautunut. Hänet on mm, palkittu kunniamerkein osallistumisesta lokakuun vallankumoukseen ja Neuvostoliiton kansalaissotaan. Herman Valfrid Gustafsson kuoli 16.2.1989 Kuopiossa.

Vas. Herman Gustafsson ja Ilmari Knuutila.   Oik. Hippodromi-sirkuksen mainoskuva 1923.
Kuvat Jari Montonen arkisto.


Punainen Paholainen Herman Gustafsson 1920-luvulla.
Kuva Jari Montonen arkisto.

Kuva Jari Montonen arkisto.

Punaiset Paholaiset Herman Gustafsson ja Ilmari Knuutila.
Kuvat Björn Gammals arkisto


.