Friday, 22 October 2021

Lasse Tiilikainen • Taikuri • Magician


Lasse oli paljon muutakin kuin taikuri. Kerron tässä ihan lyhyesti hänestä. Lauri "Lasse" Ilmari Tiilikainen (10.6.1922–7.4.2003) oli vilkas karjalaispoika ja teki pitkän uran mm. poliisina. Vanhempi konstaapeli Tiilikainen suoritti alokaskurssinsa jo 1945. Viisi vuotta myöhemmin hän siiirtyi Helsingin poliisilaitoksen palvelukseen. Samana vuonna hän suoritti Hämeenlinnassa koirankuljettajakurssin. Vuonna 1956 Lasse vaihtoi koiran hevoseen toimien ratsuosastossa yli 15 vuotta. 1971 hän siirtyi Malmin aluetoimistoon. 

Ratsupoliisi Tiilikainen.

Jo pikkupoikana Lasse sai isältään torven, johon kyllästyttyään hän rakensi itselleen 12-vuotiaana pirtukanisterista viulun. Vuosina 1956–1972 Lasse oli Helsingin poliisisoittokunnan 1. basisti ja soitti myös tuubaa. Musiikkiharrastus alkoi armeijassa jo sota-aikana 1942–1944, aluksi soitto-oppilaana ja sittemmin soittaja-aliupseerina. Myöhemmin rakkaimmaksi soittimeksi tuli ksylofoni, jolla hän esitti useita konsertteja. Viimeisinä vuosinaan hän teki paljon hanurisovituksia ja sävellyksiä.

Mainoskuva 1946.

Vuonna 1938 Lasse Tiilikainen kiinnostui taikuudesta. Ensimmäiset lehtileikkeet kertoivat jo 1944 kersantti Tiilikaisen ihmeellisistä taikatempuista. Ammattitaikurina hän toimi jo 40-luvun loppupuoliskolla. Hänestä tuli yksi Pohjoismaiden arvostetuimmista sorminäppäryydessä. Myöhemmin hän siirtyi suuriin illuusionumeroihin. Myös hänen tyttärensä Maarit Tiilikainen tuli mukaan näyttäviin illuusioihin. Lasse Tiilikainen oli 1966–1971 Suomen Taikuriklubin puheenjohtaja ja sen jälkeen samassa tehtävässä Taikaritareissa. Vuonna 1966 hän voitti Tukholmassa Pohjoismaiden taikurikilpailun
Yksi mielisoittimista oli ksylofoni.

Lasse Tiilikainen ja Jarmo Salonen (Mr. Crane)
Tampereen Mini-Sirkuksessa 70-luvun lopulla..

Kommentit:

Koe-esiinnyttyäni v1967 Suomen Taikuriklubin illassa, otti Lasse minut lämpimän ystävällisesti vastaan..
Pekka von Cräutlein


.

Tuesday, 19 October 2021

2021 • Kesäkiertueet loppuvat • Summer tours end

Sirkus Tähti ja sirkustirehtööri Samir Abdelmeguid.

Äkkiä se kesä taas loppui. Onneksi sirkukset pääsivät edes pienen lenkin kiertämään. Korona-pandemian uhka pyörii edelleen ilmassa, hieman kuitenkin laimentuneena, Toivottavasti seuraava kesä menee ilman kasvosuojia ja turvavälejä.
Sirkus Tähti kiertää vielä Suomea ja lopettaa tämän vuoden kiertueensa Koskuella 31.10. klo 16. Sirkustirehtööri Samir Abdelmeguid ilmaisi tyytyväisyytensä tähänkin vähään mitä tänä kesänä ehdittiin tehdä. Toivottavasti keväällä päästään lähtemään taas vanhaan tapaan puhtaalta pöydältä heti keväällä.
Sirkus Valentinosta ei ole kuulunut mitään, kuten tavallista, mutta ilmeisesti hekin ovat vielä liikkeellä.
Sirkus Finlandian tämän kauden viimeiset näytännöt ovat myös lokakuun viimeisenä päivänä klo 13 ja 17 vanhaan tapaan Helsingin Kaisaniemessä. Sirkus Finlandian johtaja C.J. Jernström näytti olevan iloinen kun vihdoin päästiin liikkeelle edes vähäksi aikaa. Ja kohta jatketaan. Tsigaboom-tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa 26.12.2021–8.1.2022 yhdistää Sirkus Finlandian huikean ohjelman ja Tivoli Sariolan päätä huimaavat vempaimet saman katon alla. Pistäkää päivämäärät muistiin!

Sirkustirehtööri Calle Jr. eli Carl J. Jernström.








Saturday, 16 October 2021

2021 • The Flying Wulber



Monen mielestä lentävä trapetsi on hienoin sirkuslaji. Lentävää trapetsia tehdään kovassa keinuvauhdissa, tehden samalla parilta toiselle vaihtoja - eli lennetään halki ilmojen. Lentävää trapetsia pidetään klassisen sirkuksen kuninkuuslajina. Siinä artisti lentää ilman halki toisella rekillä olevan kiinniottajan käsiin. Usein lentäjä tekee ilmalennon aikana esimerkiksi voltin tai piruetin. Arvostuksen laajuus johtuu osin siitä, että esityksen artistit käyttävät numerosaan hyväkseen lähes koko sirkuksen ilmatilan laidasta laitaan ilman turvaköysiä. Se on paljon näyttävämpää kuin esiintyminen keskellä maneesia yksinään. Mutta kyllä sieltä maneesin keskeltäkin löytyy timantteja. 



Sirkus Finlandian tämän vuotisessa näytöksessä niitä on moniakin tähtiä, mutta ilmatilaa hallitsee The Flying Wulber. Ryhmän johtaja on Miltcho Kolev (Bulgaria/Italia) ja muita jäseniä Patricio Alexis (Chile), Carlos Arturo (Chile) ja Gréta Molnár (Unkari). Kaunein ja nuorin heistä on Gréta, joka aloitti nämä hommat jo pari vuotta sitten 16-vuotiaana. Tunnetun italialaisen lentävän trapetssiryhmän Flying Wulber juuret ovat Circo Vulcanellissa, jonka aikoinaan perusti Mario Vulcanelli, joka nimettiin uudelleen Circus Wulberiksi noin vuonna 1970. Se on käyttänyt myös nimeä Circo di Berlino



Trapetsi syntyi vuonna 1856. Silloin ranskalainen voimistelija Jules Leotard kyllästyi vanhoihin voimistelulajeihin ja kehitti trapetsin. Hän teki temppuja trapetsin kanssa veden yläpuolella. Näin syntyi ensimmäinen keinutrapetsi. Vuonna 1859 Jules Leotard päätyi esiintymään Circus Napoleoniin. Muut trapetsin muodot kehittyivät pikkuhiljaa. Perinteisissä sirkuksissa näkee staattista trapetsia, keinutrapetsia ja lentävää trapetsia. 


Kaikki kolme sokkona mustan hupun alla.

Käännettäessä ulkolaista tekstiä tietokoneella suomeksi, sana trapeze kääntyy sanaksi puolisuunnikas. Ja sehän on ihan oikein vaikka vähän lukemista sekoittaakin. Geometriassa trapetsi tarkoittaa puolisuunnikasta. Purjehduksessa trapetsi on veneen mastoon kiinnitettävä vaijeri. Sirkuksessa se on kahden köyden varassa riippuva tanko, jota käytetään ilma-akrobatiassa.




.

Wednesday, 13 October 2021

30-luku • Tivoli- ja sirkusporukkaa • 1930's • Funfair and Circus workers


Suomen Tivolin henkilökuntaa 25.7.1937. Äärimmäinen vasemmalla Lauri Seiterä, edessä keskellä Jaffu Sariola,  Sven Malm takarivissa viides vasemmalta.

Iina ja Sven Malmin elämä pyöri vuosikymmeniä sirkus- ja tivoliporukoissa Suomea ristiin rastiin kiertäessä. Kotimaiset sirkukset olivat vähissä 30-luvulla. Onneksi kiertävät tivolit työllistivät paljon myös esiintyviä taiteilijoita.  Jokaisessa isommassa tivolissa oli yksi pieni sirkusteltta ja lisäksi yksittäisille artisteille omia side show -telttoja. Tässä muutama yhteisvalokuva tivoliporukoista. Tällaiset isot ryhmäkuvat ovat ikäviä näyttää näin pieninä, mutta ehkä sieltä joku tuttukin löytyy. Kertokaa sitten minullekin.

Tivoliporukkaa 1937 tai 1938.

Sariolanmaen Radiohuollon portailla. Sven Malm 2. vas. ja Tuija-koira, 
1940–50 -lukujen taite.

Sasriolan tivoliporukkaa 1938. Iina Malm ainoana naisena kuvassa.

Kommentit:

Ensimmäisessä kuvassa äärimmäinen vasemmalla Lauri Seiterä ja keskellä isoisäni Jaffu Sariola.
Jukka Sariola


.

Sunday, 10 October 2021

2021 • Trio Without Socks


Nämä herrat hallitsevat klovnerian, musiikin, tanssin, laulun, näyttelemisen ja akrobatian ja kaiken lisäksi hyvin. Tekisi mieli sanoa, että tässä on yksi maailman parhaimmista klovniryhmistä. Minä näen heissä vanhan klovniperinteen – osin ihan uudessa valossakin. Heidän kokoonpanossaan on kaksi Augustia ja yksi pomo. Näissä asioissa makuasiat vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Tämän venäläisen Trio Without Socks -ryhmän huumorin taso on kuitenkin lähellä suomalaisten makua. Sirkukset eivät usein käytä näin isoja klovniryhmiä – ilmeisesti kustannussyistä. 


Artem Babinov, Konstantin Kopeykin ja Maxim Karpov valmistuivat Jekaterinburgin valtion teatteri -instituutista vuonna 2012. Heidät palkattiin heti Nikulin sirkukseen, joka taitaa olla Venäjän suurin. Teatterikoulutus antoi heille vahvan tekniikan ilmaista visioita. Kaiken lisäksi he ovat erinomaisia muusikoita. Monte-Carlon Sirkusfestivaaleilla 2019 he saivat ansaitusti Pronssiklovnin. Vielä tämän kuun loppuun asti heidät näkee Sirkus Finlandiassa Helsingin Kaisaniemen kentällä.










.

Thursday, 7 October 2021

Arvo Avenius aka Konstantin aka Monsieur Constatin

1937 Tivoli Corea.

Porin lahja sirkusmaailmalle oli Arvo Konstantin Avenius (12.12.1901–8.6.1972), joka oli aikanaan laajalti tunnettu monilahjakkuus. Hän oli jonglööri, tasapainotaiteilija, taikuri ja polkupyöräakrobaatti. Aveniuksella oli myös Fennia-niminen nukketeatteri, jonka nuket hän valmisti itse sekoitemassasta ja puusta. Hän esiintyi vuosia toisen porilaisen Nils Berkovitsin kanssa. Heidän repertuaarinsa ja taitonsa olivat uskomattoman laaja-alaista ja sen vuoksi kysyttyä sirkuksissa ja tivoleissa.

1946.

1946


Kommentit:

Ylimmäisessä kuvassa oleva toteemipaalu on vieläkin olemassa. Se on nyt Sorilla lainassa ja matkaa sieltä Karjaalle sirkusmuseoon.
Jani Suihkonen

.

Monday, 4 October 2021

2021 • Sebastian • Juontaja • Ringmaster


Sebastian eli Séppo Tauriainen (s. 1983) on monitaitoinen suomalainen taikuri, klovni, vatsastapuhuja, jonglööri, tulennielijä ja juontaja. Hän käyttää taiteilijanimeä Sebastian. Hänellä on ollut useita esiintymisiä sekä kiertueita ulkomailla mm. Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä, Amerikassa, Virossa, Belgiassa ja Kiinassa. Vuonna 2014 hänet palkittiin Kiinassa Wuhanin kansainvälisillä sirkusfestivaaleilla Excellent Award-palkinnolla. 

Daris, Sebastian ja Fumagalli 2020.

Sebastianin kokonaiset sirkuskiertueet:
Sirkus Finlandia, Suomi (2004)
Sirkus Finlandia, Suomi (2005)
Cirkus Agora, Norja (2007)
Sirkus Finlandia, Suomi (2008)
Cirkus Wictoria, Ruotsi (2011)
Sirkus Finlandia, Suomi (2012)
Cirkus Merano, Norja (2013)
11th Wuhan International Circus Festival of China, Kiina (2014)
Kelly Miller Circus, Yhdysvallat (2015)
Sirkus Finlandia, Suomi (2017)
Sirkus Finlandia, Suomi (2018)
Sirkus Finlandia, Suomi (2019)
Sirkus Finlandia, Suomi (2020)
Sirkus Finlandia, Suomi (2021)

Ja Linnanmäellä ja Oulun Vauhtipuistossa ja ....
.... ja tv-esiintymisiä vielä useampia!

Mielelläni minäkin työskentelisin tässä työympäristössä!

Sebastian taikoi jo 6-vuotiaana. Hän teki ensimmäisen julkisen esiintymisen kirjaston satutunnilla 12-vuotiaana ja silloin jo Sebastian nimellä. Joka kerta, kun sirkus tuli Ouluun, Seppo pyöri kaiket päivät sen ympärillä niin ahkerasti, että pääsi tekemään joitain pikkuhommiakin ja palkkiona oli pääsy katsomaan näytöstä. 16-vuotiaana hän pääsi sirkukseen jo ihan oikeisiin töihin. Ei taida sirkuksessa sellaista työtä ollakaan, jota Sebastian ei olisi tehnyt. Toivottavasti Sebastian ehtii nyt työn lomassa hiukan katsella ympärileenkin sirkuksessa. Jospa siellä joku samantapainen  pikkupoika tai -tyttö kaipaisi vähän rohkaisua.

Sebastian kahden valokuvaajan keskellä. 
Toinen on ammattilainen Jukka, toinen harrastelija Kari.

Niin - ja onhan suomalaisessa sirkuksessa tänä vuonna toinenkin Sebastian. Yksi Sirkus Tähden tähdistä on englantilainen Sebastian Foray, joka tykkää esiintyä korkeuksissa maneesin yläpuolella.

Sebastian vanhan juttukaverinsa kanssa.


.

Friday, 1 October 2021

2021 • Vlad Olondar • Kissat • Cats


Luvassa villiä menoa ja vaarattomia tilanteita! Vlad Olondar angorakissoineen on tuttu näky Sirkus Finlandiassa jo viime vuodelta. Sitä edellinen vierailu tapahtui 2012. Venäläinen Vladislav "Vlad" Olondar (s. 19.12.1976) edustaa suvussaan sirkusta jo kuudennessa polvessa. Hän on aiemmin esiintynyt ekvilibristinä isänsä pärssinumerossa, sen jälkeen jonglöörinä ja sitten kuvioihin tuli yksipyöräinen. Kissojen kanssa hän aloitti 1991.


.