Tuesday, 28 September 2021

2021 • Sirkus Finlandia • Maria & Ignat


Bulgarialainen dressööri Ignat Ignatov ja hänen tyttärensä Maria Cordwell-Ignatova hurmaavat Sirkus Finlandian yleisön myös tänä vuonna sähäkällä espanjalaisella numerollaan. Numeron kolmas osapuoli ansaitsee myös kehumiset. Hän on 16-vuotias Poder, joka kopisuttelee kavioitaan flyygelin kannella flamencon tahdissa.


Flamenco on Andalusiassa kehittynyt espanjalainen soolotanssi, jolle on tunnusomaista käsien taputus, lyömäsoittimet ja monimutkaiset käsien, käsivarsien ja kehon liikkeet. Flamencon ylläpitäjinä ja kehittäjinä Andalusian romanit ovat jättäneet taiteenlajiin pysyvät merkit, mutta sen historialliset juuret ulottuvat maurien ja juutalaisten musiikkiperinteisiin. Flamencon synty ajoitetaan yleensä 1400-luvun uskonnollisiin ja etnisiin vainoihin Espanjassa. Kirjallisuudesta ensimmäiset maininnat flamencosta löytyvät vasta 1700-luvun lopulta.





.

Saturday, 25 September 2021

2021 • Finlandia Big Band


Sirkus Finlandian orkesteri on jo pitkään pysynyt lähes samana vuodesta toiseen. Vaihtuvuus vuosittain on hyvin vähäistä tässä ukrainalaisessa bändissä. Ja ammattitaito on korkealla. Sirkuksessa soittaminen on erilaista kuin konserteissa, mutta taito pysyy sormissa kun he kiertävät paljon Eurooppaa saman tyyppisissä tilaisuuksissa. Korviini on tullut useita kehuja orkesterin tasosta. Toisaalta moni kehuu sirkusohjelmaa upeaksi, harva on kuitenkaan huomannut orkesterin toimintaa taustalla. Mutta toisaalta, näinhän sen pitää ollakin.


Tässä Finlandia Big Bandin kokoonpano:
Vasyl Romaniv - sax alt, conductor
Volodymyr Maslak - sax tenor,
Roman Kotyk - trumpet,
Andrii Vyhlinskyy - trumpet,
Oleksii Sheremetiev - pusaune, 
Vitalii Ruden - keyboard,
Mykola Ivanytskyy - bass,
Volodymyr Shvetsov - guitar,
Viktor Semchuk - drums.





.

Wednesday, 22 September 2021

2021 • Finlandian hevoset • Finlandia horses

Frosty etunenässä kuljettaa innokkaita ratsastajia.

Klassinen sirkus syntyi ratsastusnäytöksestä vuonna 1768. Hevonen kuuluu siis osana sirkukseen tänäänkin. Sirkus Finlandian tallissa on tänä vuonna viisi hevosta. Parilla niistä on tärkeä tehtävä toimia näytösten väliajalla lasten ratsuhevosina. Yhdellä on jopa suuri rooli yhdessä näytöksen numerossa. Alla hevoset ikäjärjestyksessä.

Frosty, synt, 10.4.2001, Noriker.
Ryhmän vanhin täytti tänä vuonna 20 vuotta.

Voltan, synt. 23.05.2002, Schwarzwalder Kaltblud. 

Poder, synt. 02.02.2005, PRE.

Tjibbe fan de Groenesteegh, synt. 21.03.2014, Fries. 

Mert synt. 06.05.2014, Schwarzwalder Kaltblud. 

Poder tykkää kavioiden kopseesta ja flamencosta flyygelin kannella. 
Niin myös Maria & Ignat Ignatov.



.

Sunday, 19 September 2021

1986–1990 • Nereus Lajos Nagy Senior



Muutama päivä sitten tein jutun Lajos Nagy juniorista joka esiintyy tänä vuonna Sirkus Finlandiassa taiteilijanimelleä Nereus. Nyt vasta huomasin, että hän on ollut Finlandiassa aiemminkin vanhempiensa kanssa. Isä Nereus oli tasapainoartisti ja hänen nimensä näkyy Finlandian esiintyjälistoilla 1986, 1987 ja 1990. Vuoden 1986 Finlandian esiintyjälistassa mainitaan myös Duo Nagy soolotrapetsi-numerolla, mutta maaksi on merkitty Tsekki. Tämän jutun kaikki kuvat esittävät sitä vanhempaa Nereusta.




.

Thursday, 16 September 2021

70-luvun pikku-pellet • 70's little clowns



Tampereen Mini-Sirkus toimi vuosina 1977–79. Toiminta alkoi Särkänniemen huvipuistossa ja päätyi Sorin nuorisotalossa. Syynä lopettamiseen oli ammattitaitoisten opettajien puute, Nuoret kerholaiset olivat kuitenkin innokkaita ja viimeisenä vuonna saatiin koottua jo lyhyt ohjelmakokonaisuuskin, joka oli kovin kysyttyä erilaisiin tapahtumiin. Klovnimaskit ja oman maskin tekeminen oli riemastuttava kokemus monelle, Tässä muutamia taidonnäytteitä. Harmi vain, että niin moni nimi on unohtunut.

Kalevi Sariola avusti maskin teossa.


Tiina Tanner.


Klovniryhmä Babat.







.

Monday, 13 September 2021

2021 • Lajos Nereus • Lautasten pyörittäjä • Plate rotator


Lautasten pyöritys on vanha juttu, mutta tässä numerossa ei aika tule pitkäksi kun Sirkus Finlandiassa unkarilainen Lajos Nereus yrittää tehdä kaikkea muutakin samaan aikaan. Hän on oikealta nimeltään Lajos Nagy Jr. Hän syntyi sirkuksen maagiseen maailmaan. Sekä hänen vanhempansa että isoisänsä työskentelivät sirkustaiteilijoina. Sirkusakrobatiassa hän kokeili kaikkea, mutta lopulta hänen valintansa kohdistui jonglöörityyliin. Jo 13-vuotiaana hän esiintyi Etelä -Afrikassa koko kauden. Hänet on palkittu useilla sirkusfestivaaleilla. Vuonna 2014 Lajosilla oli terveysongelmia kädessään. Jongleeraaminen loppui pitkäksi aikaa kunnes hän otti esiin lautaset pallojen ja keilojen sijaan. Käsi sallii sen ja numerosta tuli menestys. 

Lajos Nereuksen avustajana toimii Angelika Varga, jolla on myös oma sirkusnumero. Hän esiintyy ruoskien kanssa.




Lautasten pyörityksen ohessa Lajos Nereus temppuilee mm. vesilasin kanssa.






Saturday, 11 September 2021

Pelle Hermanni -elokuva tulossa • The movie Pelle Hermanni is coming

Kuvan keskellä Pelle Hermanni (Vesa Vierikko). 
Vasemmalla Hermannin Stunt Man. 
Oikealla Viktor (Tom Lindholm).

Äsken 95 vuotta täyttänyt Yle lähetti vuosina 1978–1988 yhden parhaimmista lasten tv-sarjoistaan. Se oli Pelle Hermanni. Olin silloin jo päälle kolmekymppinen, mutta taisin katsoa kaikki jaksot. Vieläkin muistan posetiivilla esitetyn Radetzky-marssin ja Hermannin hokeman: Voihan änkeröinen! Tämä klassikko päätyy nyt valkokankaalle. Pelle Hermanni oli alun perin kirjailija Simo Ojasen lastenkirjasarja. 


Uuden elokuvan kuvaukset alkoivat elokuussa. Elokuvan tuottaa Artista Filmi Oy, levittää Aurora Studios Oy ja ohjaa Timo Koivusalo. Uutta Pelle Hermannia näyttelee Vesa Vierikko. Alkuperäinen Hermanni oli Veijo Pasanen (1930–1988) ja sarjan ohjasivat Pertti Nättilä ja Juhani Nättilä. Tässä muutamia tuokiokuvia Pelle Hermannin tuotantoryhmästä Sirkus Finlandiassa sen Tampereen vierailulla. Koko maanantaipäivä kuvattiin teltan sisällä. Jännää nähdä lopullinen tulos. 








.

Friday, 10 September 2021

Sven Malm • 50-luvulla • In the 50s

Sven Malm vuonna 1951.

Sven Malm oli yksi Sariolan monivuotisista työntekijöistä. Hän taisi johtaa jotain Suomen Tivolin osastoa joinakin vuosina. Tytär Kirsti muistaa hyvin miten he kiersivät tivolin mukana melkein koko perhe pitkin Suomea, ilmeisestikin 50-luvulla. Kirstin vanhemmat Sven ja Iina Malm asuivat monta vuotta Sariolanmäessä, jossa monet muutkin tivolilaiset asuivat. Radiohuollossa Sven-isä teki kaikenlaisia sähkötöitä. Talon toisessa päässä oli asuinhuone, toisessa päässä Radiohuolto ja siinä välissä suuri tyhjä tila, jossa suuret teltat pidettiin talviajan säilössä. Myöhemmin he muuttivat mäen alle taloon, jonka yläkerrassa asuivat Kalle ja Vesta Sariola perheineen.



Tässä vielä pari kuvaa vuodelta 1950, joissa molemmissa päätä vaivaa kysymys: mikä on tuo rakennelma miesten takana? Oikeanpuoleinen herra on Sven Malm. Entäs muut?


Lehti-ilmoitus Hämeen Yhteistyössä 29.4.1950.
(Erkki Parkkosen osasto)
Suomen Tivoli Vierailu Tampereelle 29.4.–7.5.
Taituruutta • Rohkeutta • Huumoria • Ulkolaisia uutuusesityksiä
Yuk Ching Co - ilmiömäinen kiinalaisryhmä
Elävä akvaario - kapteeni Ewens
Nielee eläviä kaloja, sammakoita, biljardipalloja sekä juo ämpärillisen vettä - ja palauttaa nielemänsä yleisön toivomassa järjestyksessä.
Eksoottinen Käärmetanssi - elävä jättiläiskäärme
Karhuryhmä - opetettujen karhujen taidonnäytteitä
Maailmanpyörä - Karuselli - Ampumarata - Kenttäpelejä - Ravintola - Tanssia
Tivoli on auki arkisin klo 18-23, sunnuntaisin ja Vappuna klo 12-23.


.

Tuesday, 7 September 2021

2021 • Oleg Izossimov


Olen joskus motkottanut, jos sama artisti esiintyy samalla numerolla sirkuksessa peräkkäisinä vuosina, Oleg Izossimov on yksi monista poikkeuksista. Häntä voisin katsella ainakin viisi vuotta peräkkäin. Hänen hitaasti etenevä, äärimmäisen kovia voimavaroja kysyvä kasinseisontanumeronsa on kuin runonlausuntaa, jota säestää taustalla Luciano Pavarottin laulama sävelmä Enrico Caruson viimeisistä päivistä. Tämän numeron näkeminen on minulle miellyttävä, voimakas kokemus. Nähtävissä vielä tämän viikon Tampereella Sirkus Finlandiassa.


Venäläistä Oleg Izossimovia (s. 24.8.1965) pidetään sukupolvensa suurimpana klassisena käsin tasapainoilijana. Innostuksen ammattiinsa hän sai jo nuorukaisena Nikolai Kassen sirkusesityksestä. Hän liittyi nuorisosirkukseen ja myöhemmin hän pääsi Moskovan State College for Circus and Variety Arts -kouluun, josta hän valmistui 1990. Maailman tunnetuimmat sirkusareenat yksi toisensa jälkeen ottivat hänet vastaan valtavan suosion saattelemana. Vuonna 1996 Oleg voitti arvostetun Hopeaklovnin kansainvälisellä sirkusfestivaalilla Monte Carlossa. Oleg Izossimov on myös ohjannut useita sirkus- ja varieteeshow -ohjelmia ympäri Eurooppaa.



.

Saturday, 4 September 2021

2021 • Pat and Pip Hotdogs


Pat and Pip Hotdogs lukee Sirkus Finlandian ohjelmalehdessä. Sirkuksen nettisivuilla nimi on Pat and Pip Clarrison’s Hotdogs. Jossakin on käytetty taiteilijanimeä Pat Clarrisons Comedy Hotdogs. Oli miten oli. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaiken takana ovat englantilaiset Patrick James Harrison eli Pat ja Pip Potaychuk eli Philippa Ashley. Tietysti ryhmän tärkein osa on ympäri Eurooppaa koirasuojista pelastetut meluavat, iloiset koirat. 


Koska Pat on kotoisin show-bisnesperheestä, jonka isoisä oli yksi osa kuuluisaa komedia-vaudeville-duoa, Syd ja Max Harrison, oli luonnollista, että Pat jatkoi perheensä jalanjälkiä. Esityksen on nähnyt jo miljoonat katsojat, mukaan lukien jotkut maailman suurimmista tv -ohjelmista, sirkuksista, teatterista ja jäänäytöksistä. Patrick esiintyi aiemmin myös merileijonien kanssa, mutta 2000-luvun alusta lähtien koirien kanssa.


Pip on suorittanut BA Honours -tutkinnon Sir Paul Mc Cartneyn esittävän taiteen koulussa "LIPA" (Liverpool Institute of Performing Arts). Hän on toiminut mallina ja tanssinut ympäri maailmaa monien arvostettujen tanssiryhmien ja -esitysten kanssa ammattitanssijana ja koreografina. Hän liittyi Hotdog-jengiin vuonna 2015. Sirkus Finlandiassa hänet nähdään myös Elite Showgirls -ryhmässä.




.