Wednesday, 30 September 2020

2020 • Sirkus Tähti • Taiteilijat • Artists

Mia Silvennoinen oli pirteä juontaja.

Sirkus Tähti kiertää Suomea ihan mukavalla ohjelmalla. Suurimman työn näytöksessä taisi tehdä maailmankuulu hollantilainen klovnipari Di Lellos eli Alan ja Jeany Di Lello. Ihastelin heidän taitojaan ensimmäisen kerran Sirkus Finlandiassa jo 1997.

Onneksi Korona-pandemian tilanne sallii esiintymiset tietyin edellytyksin. Toivotaan ettei tilanne tästä pahene. Tänään 30.9.2020 sirkushuveista saa nauttia Ylistaro. Sieltä matka jatkuu Seinäjoelle, Lapualle, Kauhavalle jne.

Di Lellos / Clowns

Duo TN / guick chance

Duo TN / duo cube

Sebastian Foray / Wheel of death

Lia / web spinning

Mia Silvennoinen / aerial silks

Natalie / Hula hoop



.

Sunday, 27 September 2020

2020 • Lucky Hell • Tykkää miekoista • Likes swords


On tässä naista kerrakseen Sirkus Finlandiassa. Miellyttävän näköinen, yltä-päältä tatuoitu, lempinimeltään Lucky Hell ja nauttii miekkojen nielemisestä. Herättää aika ristiriitaisia ajatuksia. Hän on lähtöisin Australiasta ja kiertänyt ympäri maailmaa esiintyen varsinkin vierietee-näytöksissä. Nyt hän esiintyy ilmeisesti ensimmäisen kerran sirkuksessa. 

Miekannieleminen tunnettiin jo satoja vuosia ennen sirkusnäytöksen keksimistä. Miekannieleminen on harvinainen esityslaji, jossa esiintyjä työntää teroittamattoman miekan ruokatorveensa tukahduttaen oksennusrefleksin. Miekannielemiseen pystyviä taiteilijoita on hyvin harvassa maailmalla. Suomessa niitä on ollut muutama.

Tottakai tälläkin alalla tehdään maailmanennätyksiä. Yksi niistä tehtiin 2010, kun Lucky Hell'n maanmies Space Cowboy eli Chayne Hultgren työnsi kurkkuunsa kaikkiaan 18 miekkaa Sydneyssä järjestetyssä tapahtumassa. Kukin miekka oli 72 senttiä pitkä. Tapauksen lehtikuva kertoo kuitenkin etteivät ne kaikki ihan kahvaa myöten sisällä olleet.

Lucky Hell'n selkäpiitä kutittavan esityksen näette vielä tänään 27.9. Turussa, 29.9. Kauniaisissa ja sitten koko lokakuun ajan Helsingin Kaisaniemessä. Lapsia ja aikuisiakin kannattaa muistuttaa, että tätä ei saa kokeilla kotona tai kaverien kanssa. Tämä on todella vaarallinen temppu.





.

Thursday, 24 September 2020

Museotavaraa • Museum material



Kaikkea sitä silmiin sattuu, jos pitää reissussa silmänsä auki. Tässä on esimerkki loistavasta innovaatiosta. Tämä on uusiokäyttöä parhaimmillaan. Katettu peräkärry ikkunoilla. Sivuovessa Surmanajotivolin logo. Tällaista tarvitaan monasti. Aisa vaan traktorin perään ja ei kun menoksi! Tämä myös osoittaa kuinka mielenkiintoisia ovat vanhat tivoli- ja sirkusesineet. Niitä on kerääntynyt suomalaisten varastoihin paljonkin. Hyvä, että vihdoinkin saadaan Suomeen ihan oikea sirkusmuseo. Karjaalla lempinimen Finlandia-talo saanut museo aukeaa toivon mukaan parin vuoden päästä Sisu-tehtaan vanhoihin rakennuksiin. Tuosta käytännöllisestä peräkärrystään ei omistaja varmaan luovu, mutta paljon muuta pienempää materiaalia on jo tarjottu museolle. Mutta odotellaan.

Karjaan tuleva museo.



.

Monday, 21 September 2020

2002 • Sirkusmosaiikkia • Circus Mosaic



Vuonna 2002 vietettiin sirkuksen Suomeen tulon 200-vuotisjuhlia. Suomen Turussa oli monta tapahtumaa. Päänäyttely Yhtä Sirkusta oli Turun linnassa. Wäinö Aaltosen museossa oli esillä vanhoja Friedländerin sirkusjulisteita Solmu Mäkelän kokoelmista, Turun kirjastossa sirkuskirjanäyttely ja Taidekatemian Köysiratagallerissa esillä vanhoja sirkuskortteja Björn Gammalsin kokoelmista. Turun Konservatoriossa oli kaksikin sirkusmusiikin konserttia. Tasavallan presidentti Tarja Halonen antoi tervehdyksen juhlavuoden tapahtumajulkaisuihin.



Aboa Vetus -museo lähti mukaan niin että sen muriin kiinnitettiin sirkusaiheisia mosaiikkitöitä. Nämä kuvat ovat sen rakentamisesta. Seinällä olleista mosaiikkitöstä on tallella yksi tunnusklovnia esittävä työ ja se on jo viety Karjaalle tulevaan Sirkusmuseoon. Muut työt on tuhottu.


Teksti ja kuvat: Markku Aulanko

Kommentit:
––––––––––––––––––––––––-––
Koskien tämän päivän Sirkustelta blogia haluan mainita että Kobra, joka on yhdessä kuvassa, on tallella minulla.
Terveisiä
Henrico
––––––––––––––––––––––––-––

.

Friday, 18 September 2020

2020 • Oleg Izossimov • Karismaa ja tyyliä • Charisma and style


Onnittelen Sirkus Finlandiaa. Pitkään aikaan ei ole ollut kiertueella näin montaa maailmanluokan huipputaiteilijaa. Yksi heistä on käsilläseisoja, venäläinen Oleg Izossimov. Sirkusjohtaja Carl Jernström Jr kuvaili häntä: – Hän tekee vielä 55-vuotiaana liikkeitä, joihin eivät pysty parikymppisetkään. Oleg on lajinsa legenda, josta monet muut ottavat mallia. Hänessä on karismaa ja tyyliä. 
Tämän Korona-vuoden valitettavan lyhyen kiertueen Sirkus Finlandia päättää Helsinkiin 1.10.–1.11.2020.





.

Tuesday, 15 September 2020

2022 • Festival International du Cirque de Monte Carlo

Kiinteä sirkusteltta Välimeren rannalla.

Monaco on pinta-alaltaan maailman toiseksi pienin itsenäinen valtio heti Vatikaanin jälkeen. Valtion pinta-ala on 1,95 neliökilometriä, ja asukkaita on noin 30 500. Maailman suurin sirkustapahtuma Festival International du Cirque de Monte Carlo järjestetään Monacon lounaisosassa Fontvieillen mereltä vallatulla alueella. Siellä on myös helikopterikenttä, josta kiireisimmät lentävät hetkessä 18 kilometrin päässä sijaitsevalle Nizzan lentokentälle.

Juliste 2022.

Jokavuotinen Monacon sirkusfestivaali oli tarkoitus pitää ensi tammikuussa, mutta Korona-epidemia siirtää sitä nyt vuodella eteenpäin. Järjestyksessä 45. festivaali järjestetään 20.–30.1.2022. Maailman suurin sirkustapahtuma esittelee yli 200 taiteilijaa yli 20 maasta. Jos oikein muistan festivaalia on siirretty aiemminkin pari kertaa. Ensimmäinen kerta oli 1982 kun Monacon ruhtinaan Rainier III:n puoliso ruhtinatar Grace menehtyi auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Prinsessa Stéphanie kioskikujalla 2017.

Ruhtinas Rainier III loi Monacon Sirkusfestivaalit 1974. Tällä hetkellä on tapahtuman johdossa hänen tyttärensä prinsessa Stéphanie, joka jo 9-vuotiaana istui ensimmäisen kerran festivaalin tuomaristossa. Ruhtinasperhe on aina vahvasti edustettuna jokaisessa festivaalin näytöksessä. Aikuisten sirkusfestivaalin jälkeen järjestetään nykyisin samantapainen tapahtuma nuorille nouseville sirkustähdille. Festivaalin nimi on New Generation. Nuorten tapahtuman johdossa on Stéphanien tytär Pauline. Se järjestetään  nyt 10. kerran 5.–6.2.2022.

Suomalaisiakin on Monacossa nähty. Tässä La Salima eli Salima Peippo 2010.

Norsut Monacon sirkusparaatissa aurinkoisena tammikuun päivänä 2009.



.

Saturday, 12 September 2020

1985 • Venla-Gaala


Venla oli vuosina 1982–2010 jaettu televisioalan palkinto. Vuodesta 2011 Venla-palkinto  ja Kultainen TV-palkinto yhdistettiin  Kultainen Venla-palkinnoksi. Draama- ja viihdetuomaristo jakoivat palkintoja yhdessätoista sarjassa. Yleisö valitsi Yleisö-Venlan saajan. Näiden lisäksi sekä draama- että viihdetuomaristolla oli molemmilla halutessaan oikeus myöntää yksi Erikois-Venla. Venloja jaettiin siis joka vuosi yhteensä 12, 13 tai 14 kappaletta, useimmiten 13. 

Vasemmalla säveltäjä Kari Rydman, selin Ere Kokkonen, pöydän ääressä koomikko Pertti Pasanen ja näyttelijä Hannele Lauri.

Vuosina 1992–1998, jolloin kilpailu oli vain viihdetoimitusten välinen (TV1 Taideohjelmien linja/Viihdeohjelmat, TV2 Viihdeohjelmat, MTV-Viihde Oy,  Nelonen ja FST Fiktionen), Venloja jaettiin tavallisesti 2–4 kappaletta, yleensä parhaalle musiikkiviihteelle, dramatisoidulle viihdeohjelmalle, puheviihteelle ja muulle viihteelle. Myös Erikois-Venla saatettiin jakaa ansioituneelle viihdekonkarille. Nelonen tuli mukaan vuonna 1999. 

Vieraat ovat tulossa Helsingin Kaupunginteatteriin. Vasemmalla tv2:n johtaja Tapio Siikala, välissä näyttelijä Hannele Lauri ja tv1:n johtaja Arne Wessberg. Taustalla ministeri Kaarina Suonio.

2000-luvulla kilpailuun osallistuvat koko kotimaisella ohjelmistollaan viisi suurinta kanavaa eli  Yle TV1, Yle TV2, MTV3, Nelonen ja Yle Fem.  Yleisö-Venlaa tavoitteli jokaiselta kanavalta kaksi kanavan itsensä asettamaa ehdokasta, eli yhteensä Yleisö-Venla-ehdokkaita oli kymmenen. Palkinnot jaettiin tammikuussa pidettävässä Venla-gaalassa, jonka järjesti vuorovuosin jokainen kilpailussa mukana olevista kanavista. 

Vasemmalla näyttelijä Jussi Parviainen, sitten persoona Jörn Donner, kaksi tuntematonta 
selkää ja oikealla on näyttelijä Jukka Puotila.

Vuonna 1985 tilaisuus pidettiin Helsingin Kaupunginteatterissa. Opetusministerinä oli silloin Kaarina Suonio.  Silloin mukana oli myös sirkusesiintyjiä. Taustavaikuttaja tähän lienee ollut toimittaja Osmo Jokinen. Erikois-Venlan sai Spede Pasanen ja Yleisö-Venlan Spede-Show. Tässä jutussa Markku Aulangon arkiston kuvasatoa tuosta Gaalasta. Teksti Markku Aulanko.

Kuvassa mukaan kutsutut sirkuslaiset. Vasemmalla sirkustutkailija Markku Aulanko, akrobaatti Kari Hasanen ja akrobaatti Langry Jr. 

Pöydän ääressä vasemmalla Arne Wessberg, sitten Kaarina Suonio ja toimittaja Ralf Friberg.

Keskellä sikaria polttava Elokuva-arkiston johtaja ja myöhemmin CiVan sirkusneuvoston puheenjohtajana toiminut Olli Alho. Vuonna 1985 elettiin ”vanhaa hyvää aikaa”, jolloin sai tuprutella piippua ja sikaria, nappailla pieniä  ja harrastaa muitakin paheita. 




.

Wednesday, 9 September 2020

2020 • Mozart vipulaudalla • Mozart on a teeterboard


Venäläinen Sokolov Truppe on rämäpäisin näkemistäni vipulautaryhmistä.  Hurjat temput näyttävät jopa pelottavilta. Meno on rajua, mutta heidän ulkonäkönsä ja eleensä ovat aivan muuta. Hienostuneisuutta ja kovaa toimintaa. He liikkuvat välillä baletinomaisesti, heillä on tyylikkäät rokokooajan tapaiset asut ja taustalla soi koko ajan Mozart. Maailman ensimmäinen nykymuotoinen klassinen sirkusnäytös esitettiin 1768. Mozart oli silloin 12-vuotias. Fantastinen yhdistelmä. Sirkus Finlandialla on ollut tuuria saada tämä maailmalla kovin kysytty 13-henkinen ryhmä Suomeen. Harmi vain, että kiertue jäi näin lyhyeksi Korona-epidemian vuoksi. Kiertue päättyy Helsinkiin 1.10.–1.11.2020.








.

Sunday, 6 September 2020

2001–2016 • Sirkus Finlandia • Juontajat • Ringmasters

2001 Anna Jernström.

Muutama päivä sitten esittelin Sebastianin työvaatteet 2017–2020. Innostuin aiheesta vähän enemmänkin ja kokosin yhteen vielä aikaisemmatkin Sirkus Finlandian juontajien työasut 2000-luvulla. Selvästi on havaittavissa, että miehillä asu on useimmiten frakin tyylinen tai sitten se matkii vanhaa ratsuväen asua luurankotakkeineen ja pussihousuineen. Molemmat tyylit ovat heijasteita sirkuksen syntyajoilta 1700-luvulta.

2002 Heidi Jernström.

2003 Heidi Jernström.

2004 Carl Jernström.

2005 Päivi Mäkinen.

2006 Carl Jernström.

2007 Carl Jernström.

2008 Carl Jernström.

2008 Carl Jernström.

2009 Carl Jernström.

2010 Carl Jernström.

2011 Carl Jernström.

2012 Carl Jernström.

2013 Timo Kulmakko.

2014 Pekka von Cräutlein.

2015 Carl Jernström.

2016 Carl Jernström.




.