Sirkus Finlandian Helsingin ensi-ilta oli nautinnollinen elämys. Saman ohjelman näin keväällä Karjaalla kiertueen alussa. Varsinkin nuorempien artistien kohdalla nähtiin nyt paljon sulavampi, hioutuneempi ja rohkeampi numero. Muista artisteista yksi on kiertueen varrella siirtynyt pois ja tilalle on tullut uusi ryhmä.
Kirjoittakaa historian lehdille muistiin päivämäärä 28.9.2017. Silloin nimittäin Carl Albert Gustaf Jernström suoritti debyyttinsä Sirkus Finlandian maneesilla monisatapäisen seurapiirin läsnäollessa. Allun numero oli hyvin lyhyt ja selkeä – lähinnä eri variaatioita tutilla vellaamista. Kansa piti näkemästään. Veikkaan, että seuraavalla kerralla näemme tutin tilalla pallot, sitten keilat jne.
Etuteltassa on valokuvanäyttely. Suomalaisten sirkuslaisten kasvokuviin on yhdistetty lisätyn todellisuuden sovellus Arilyn. Kun osoitat älypuhelimella seinällä olevaa muotokuvaa, se alkaa elää puhelimesi näytöllä. Sitä ennen puhelimeen täytyy asentaa ilmainen Arilyn App. Yläkuvassa asiantuntija antaa käyttöohjeita Jyrki Nousiaiselle, joka ymmärsi kuulemma melkein kaiken.
Ratsastusmaneesin keskelle oli tuotu Ignat Ignatovin sirkusvankkurit.
Ensi-illan päätti tuttuun tapaan mahtava ilotulitus Kaisaniemen puistossa.
.
Saturday, 30 September 2017
Thursday, 28 September 2017
2017 Sirkus Finlandia Helsingissä • In Helsinki
Kaisaniemessä 2010.
Grande Finale 2017.
.
Tuesday, 26 September 2017
1950 Syysmyrskyt • Autumn storms
Myrsky sirkuksen kimpussa, uutisoi Satakunnan Kansa 16.9.1950. Edellispäivänä oli Porissa riehunut ankara myrsky, joka keskitti kaikki voimansa siellä vierailevaan tivoliin kello yhden aikaan yöllä. Tivolin nimeä ei uutisessa kerrottu. Koko henkilökunta vahvisti kolme tuntia telttojen kiinnityspaaluja, mutta lopulta myrsky voitti. Kello neljän maissa loppui Naurukabinetin hymy. Sisällä olleet peilit vaurioituivat pahasti. Sen jälkeen meni Ampumateltta. Valtaosa hyllyillä olleista palkinnoista särkyi teltan revetessä kahtia. Suuri sirkusteltta ja eläintallit säilyivät ilman vaurioita. Vahinkojen arveltiin olevan noin 40 000 markkaa.
Ilmeisesti sama myrsky raivosi myös Turussa. Siellä vierailevan Sirkus Sariolan jättiläisteltan katto repesi palasiksi. Tähän Tanskassa valmistettuun telttaan mahtui 2 000 katsojaa ja sen läpimitta oli 34 metriä (kuva yllä). Vahingot rajoittuivat vain kattoon, mutta sirkuksen kiertue piti lopettaa viikkoa ennen kuin oli suunniteltu.
.
Sirkus Sariola 1950.
Ilmeisesti sama myrsky raivosi myös Turussa. Siellä vierailevan Sirkus Sariolan jättiläisteltan katto repesi palasiksi. Tähän Tanskassa valmistettuun telttaan mahtui 2 000 katsojaa ja sen läpimitta oli 34 metriä (kuva yllä). Vahingot rajoittuivat vain kattoon, mutta sirkuksen kiertue piti lopettaa viikkoa ennen kuin oli suunniteltu.
Sirkus Sariolan ilmoitus 23.5.1950 Tampereella.
.
Sunday, 24 September 2017
2007 Sirkus Florentino
Sirkusleiri.
Siitä on jo kymmenen vuotta, kun Tampereen Hakametsän jäähallin asvalttipihalle ilmestyi pieni sirkusteltta. Bulgarialaissyntyinen Florentin Tzvetkov oli Vaasassa perustanut oman Sirkus Florentinon. Teltta oli helppo asvaltin päälle laittaa koska siinä ei ollut mastoja. Itsekantava teltan kori näytti näppärältä. En tiedä oliko se sitä käytännössä.
Katon rakenne.
Sirkusnäytös oli muistaakseni pikkusirkukselle sopivan mukava. Sirkustirehtööri oli pukeutunut tyylikkäästi sakettiin. Yleisöä ei ollut kovin paljoa. Yllätys oli se, että pääsylipun lunastaneiden kesken arvottiin polkupyörä. Oikein monivaihteinen makeiluvehje.
Kuulutusauto.
Kaiutinautot kiersivät kaupungilla kuuluttamassa sirkuksen tuloa. Tzvetkovilla riitti pelimannihenkeä ja uskallusta. Sirkus Florentinon taso nousi vuosi vuodelta – niin artistien kuin kalustonkin osalta. Viime vuoden kiertueen jälkeen Sirkus Florentino jatkoi talvikiertueella Bulgariassa ja taitaa jatkaa siellä vieläkin. Nettisivut ovat hävinneet, Facebookissa näkyy aina jotain silloin tällöin.
Florentin Tzvetkov vasemmalla.
Maneesi.
.
Friday, 22 September 2017
22. Circus Festival Enschede 2017
Calle Jr
Enschede on kaupunki Alankomaissa eli arkikielellä Hollannissa lähellä Saksan rajaa. Viime vuonna kaupungissa laskettiin olevan 158 000 asukasta. Ensi jouluna 22.–29.12.2017 kaupungissa järjestetään jo 22. kerran suuret sirkusfestivaalit, Circus Festival Enschede. Tänä vuonna Lasse Nørager Tanskasta ja Carl Johan Jernström Suomesta ovat saaneet oikeudet järjestää festivaalit. Sirkusyleisö tuntee Lasse Nøragerin paremmin nimellä klovni Bonbon. Jernström on Sirkus Finlandian toimitusjohtaja ja tuttavallisemmin häntä kutsutaan nimellä Calle Jr.
Bonbon
Erään nettiuutisen mukaan Helsingistä tulee joulusirkukseen joulukuun puolivälissä kuusi rekallista sirkusrekvisiittaa sekä valaistus- ja äänikalustoa. Monien muiden lisäksi Sirkus Finlandian tämän hetkisistä esiintyjistä festivaaliin osallistuvat mm. tsekkiläinen jonglööri Mario Berousek, brasilialaiset surmanajajat Diorios ja venäläinen Joulia Tchakanova laamojen ja koirien kanssa. Lasse Nørager esiintyy myös festivaaleilla vaimonsa Tiina Myllykankaan kanssa nimellä Bonbon & Tiina. Toisaalta toinen lähde netissä kertoo Joulia Tchakanovan esiintyvän samoihin aikoihin Europa-Parkissa Saksan Rustissa. Joten nämä uutiset on syytä ottaa pienellä varauksella.
Kommentit:
Uusi tieto: Mario Berousek ja Joulia Tchakanova eivät tule Enschedeen.
.
Wednesday, 20 September 2017
1952 Koskinen Sirkus Sariolasta
Sirkus Sariolan vuoden 1952 Olympia Sirkuksen kesäkiertueella työskennellyt Koskinen kuorma-auton ohjaamossa 1.7.1952. Koskinen poseeraa repsikan paikalla. Sirkuksen logo oven kyljessä on kirjoitettu tyylitellyillä kirjaimilla. Pyöreä, kaunis liikemerkki sen alla muistuttaa kovasti Emil Cedercreutzin leikkaamia siluetteja. Oliskohan?
Monday, 18 September 2017
2017 Uusi Puje ryhmä • New Puje Group
Sirkuskiertue Suomessa kestää noin 8–9 kuukautta ja ohjelma vaihtuu joka vuosi. Joillakin sirkuksilla se vaihtuu kesken kaudenkin. Pääsääntöisesti ohjelma pyritään kuitenkin pitämään samana läpi sesongin ellei tule sairastumisia tai muita pakollisia esteitä. Sirkus Finlandiasta jäivät lehmät pois keskikesällä ja niiden tilalle tuli Puje Boys, jotka kuuluvat Puje Tsesendagvan johtamaan mongolialaisryhmään Puje Troupe. Tämän Troupen numero on naruhyppelyä, tavalla joka saa melkein hengityksen salpautumaan. Puje Boys -ryhmä tekee permantoakrobatiaa ja ikarisia leikkejä ottaen myös avustajat katsomosta tekemään samaa. Kauden alusta lähtien ryhmän naisjäsenet ovat kolmistaan esittäneet kaunista notkeusakrobatiaa nimellä Puje Girls.
Tampereella annetussa erikoisnäytöksessä Puje-ryhmän neljä jäsentä esittivät myös jonglöörinumeron. Kaiken lisäksi loistavan esityksen. Ryhmä esiintyi samalla Puje Boys -nimellä kuin permantoakrobaatit. Täytyy vain ihmetellä miten on mahdollista löytää näin monitaitoisia sirkusartisteja samaan ryhmään. MInkälaisia kykyjä tästä ryhmästä vielä löytyykään, ennenkun päästään lokakuun loppuun.
.
Saturday, 16 September 2017
1933 Suomen Tivoli • Funfair
Tässä pari kuvaa Keravan Museon aarrearkusta. Molemmat kuvat ovat Suomen Tivolista kesällä 1933. Tämä ylin henkilökunnan yhteiskuva on Suomen Tivolin B-osaston kiertueelta 25.8. Ilmajoella. Virolaisella taikurilla Ernest Peernalla (1897–1942) oli oma side show -teltta. Hän käytti myös taiteilijanimeä Ernesto. Prof. Ernest Peerna oli myös erinomainen vatsastapuhuja ja esitti myös nukketeatteria. Kuvasta on tunnistettu seuraavat henkilöt: etummainen rivi 8. vas. lukien Lauri Seiterä, 10. vas. Ernest Peerna 11. vas. Unto Sariola. Teltan kuuluttajalla näkyy olevan oikein mega-luokan äänitorvi kainalossaan.
Toinen kuva esittää surmanajotynnyriä Suomen Tivolissa Kemissä 10.6.1933. Katsojat nousivat oikeassa reunassa näkyviä rappusia ylös kirnun reunalle katsomaan alas tynnyriin hurjia surmanajajia. Edessä moottoripyörien selässä istuvat oikealla virolainen Konstantin Kala ja vasemmalla ilmeisesti hänen vaimonsa Ludmilla. Heidän keskellään on ilmeisesti avustaja Ludmila Kiseleff. Pyörät näyttävät kovin suurilta verrattuna nykypäivän surmanajajiin. Dunlopin rengasvalmistajalta on näköjään saatu mainoksia tynnyrin seinälle.
.
Thursday, 14 September 2017
2017 Kangasalla uusi sirkuskenttä • New circus ground in Kangasala
Hatun nosto Kangasalle! Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine vihki 11.9.2017 käyttöön uuden Pikkolan tapahtumakentän. Lyhyt juhlallisuus suoritettiin Sirkus Finlandian teltassa ennen näytöksen alkua. Kuvissa puheenjohtajan vieressä sirkuksen seremoniamestari Sebastian. Takana näkyy myös maneesimestari Heikki Leppävuori.
Kenttä todettiin toimivaksi ja hyväksi. Saatiin vettä ja sähköä ja aurinko paistoi kuin tilauksesta. Kaikki sirkuskaravaanin autot eivät kuitenkaan kentälle mahtuneet. Muutama piti jättää kauemmaksi. Asiakkaiden pysäköintipaikat tuntuivat olevan myös tiukalla. Vanha kenttä oli hyvä myös. Se oli isompi kuin tämä uusi. Nyt sille paikalle rakennetaan uutta ammattioppilaitosta. Uusi kenttä on saman tien varressa kivenheiton päässä vanhasta.
Pikkolan vanhalla kentällä viime vuonna oli tilaa vaikka kahdelle sirkukselle.
Kuntien suhtautuminen sirkusvierailuihin on nykyään aivan toista kuin joskus 50 vuotta sitten. Ilmapiiri on hyvin myönteinen. Onhan sirkustaide yksi harvoista elävistä viihdemuodoista, josta isovanhemmat ja lastenlapset voivat nauttia yhdessä. Jopa useat kunnat antavat kentän käyttöön veloituksetta. Useimmiten kenttävuokraan sisältyy vesi. Useilla sirkuksilla sähkö syntyy tarvittaessa omasta takaa. Joskus se otetaan sähköyhtiöltä. Vessa-tilanne on myös kovin kirjavaa suomalaisilla sirkuksilla, vaikka se on hyvin tärkeä asia perheyleisölle.
-
Tuesday, 12 September 2017
1984 Kansallissirkus
Kansallissirkuksen esiintyjien yhteiskuva vuodelta 1984. Grande Finalessa toivotettiin sirkuksen ystävät tervetulleeksi seuraavana vuonna, mutta sitä ei tullut. Airi ja Raimo Tamminen olivat vielä mukana Suomen Talvisirkuksessa. Siihen loppui 1981 alkanut sirkustarina.
Tässä vielä puuhamiehet vuonna 1984 ohjelmalehden mukaan:
Taloudellinen vastuu – Raimo Tamminen
Henkilöasiat – Airi Tamminen
Mainospäällikkö – Erkki Pöysti
Kuljetuspäällikkö – Ole Lind
Telttamestari – Jussi Kotavuo
Ulkokuulutus/tuotehankinnat – Pekka Pekkonen
Huoltopäällikkö – Aarre Tolonen
Pääkassa – Margareta Conradsen (os. Berglund)
Juontaja – Monica Tuutti
Ohjaus – Hans Conradsen
Tässä Kansallissirkuksen ohjelma 1984:
Ouverture – Näytännön alkumarssi
Tervetuloa sirkukseen – Yleisön toivottaa tervetulleeksi viehkeä Monica
Kansallissirkuksen hevoset – Hans Nymanin johdolla
Miss Hende – Akrobatiaa taidolla ja tyylillä
Janechek – Pöydällä ja pöydän alla
Peter Daniels – Taikuutta tältä ”tähdeltä”
Spagetti – Välähdys ravintola Pizzeriasta, klovnit Hans Conradsen,
Paul-Erik Lidal ja Jussi Kotavuo.
Väliaika
Paussiklovni – Pelle Alpertti (Pentti Rantanen)
Toisen puoliajan avaus
Pony Time
Duo Lidal – Jännitystä trapetsilla sirkuskupolissa
”Aasit” areenalla – Hans ja August
Duo Ravel – Nuortataitoa ja voimaa
Peter and Monica – Ihmeitä kuin tuhannen ja yhden yön sadusta
(Peter Daniels ja Monica Tuutti)
Mr. Erik and Partner – Lentävine lautasineen
Grande Finale – Kiitokset seurastanne ja tapaamisiin v. 1985
Miten tähän alennuslippuun on tullut Sirkus Finnstarin leima?
.
Sunday, 10 September 2017
Huijarit lipunmyyjinä • Fake ticket vendors
Internetissä on huijareita, jotka myyvät pääsylippuja erilaisiin yleisötapahtumiin ympäri maailman. Heidän kohteenaan on mm. useita sirkuksia. He myyvät pääsylippuja Suomessa ainakin Sirkus Finlandiaan. Ihan selvällä suomenkielellä. Yksi heistä on Viagogo. Hinnat ovat kuitenkin tuplaten kalliimpia kuin oikeat liput. Joku on maksanut lippunsa jopa Tsekin Korunoina. Asiakkaan rahat ovat menneet Kankkkulan kaivoon. Sirkus ei voi mitään tällaisille rosvoille.
On vain kaksi tapaa ostaa pääsylippu Sirkus Finlandiaan:
• Suoraan sirkuksen lipunmyynnistä klo 12–13 ja 2 tuntia ennen näytöstä.
• Internetistä Ticketmasterin sivulta www.ticketmaster.fi/artist/sirkus-finlandia-lippuja/296163
tai www.ticketmaster.fi/help/outlets.fi-fi.html?language=fi-fi .
Kun ostat liput Sirkus Finlandian lippukioskista saat liput yllä olevan hinnaston mukaisesti. Ticketmaster lisää hintoihin pienen toimituslisän.
Molemmissa lipunmyynneissä saat lisäksi 3,50 euron alennuksen S-Etukortilla tai Veikkauskortilla.
Sotainvalidien Veljesliiton vuonna 1945 perustama Lippupalvelu on toiminut vuodesta 2016 nimellä Ticketmaster Suomi. Se kuuluu kansainväliseen Ticketmaster-konserniin, joka on osa maailman suurinta viihdeteollisuuden yritystä, Live Nation Entertainment Inc:ia. Ticketmaster myy vuosittain maailmanlaajuisesti noin 530 miljoonaa lippua urheilu-, kulttuuri-, viihde- ja teatteritapahtumiin 30:ssa maassa. Ticketmasterin verkkokauppa on maailman kymmenen suurimman verkkokaupan joukossa.
Tarkennus:
Minulle selvisi tänään, että nämä Viagogon hemmot ovatkin ihan oikeita trokareita, jotka ostavat itselleen oikeita lippuja Ticketmasterilta ja myyvät niitä asiakkailleen tuplahintaan. Kun esim. maksat heille 66 euroa saat käteesi aidon Ticketmasterin lipun, jossa hinnaksi on kuitenkin merkitty 33 euroa. Tosin lipun kieli on englantia. Ilmeisesti Ticketmaster ei mahda sille mitään. Kyllähän lippuja saa ostaa ja myydä niitä edelleen, jos joku haluaa maksaa. Sirkuslaisia vain harmittaa se, että Viagogo ilmoittaa usein näytöksen loppuunmyydyksi, vaikka Ticketmasterissa olisikin vielä lippuja jäljellä. Ennen trokarit möivät lippuja tapahtuman sisäänkäynnin lähellä – nyt kauppaa käydään netissä.
Kommentit:
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Suosittelen poistamaan tuon viagogo:n linkin sivuiltanne. Sinne linkittely nostaa sen arvosanaa googlen hakutuloksissa. Parasta on siis korkeintaan mainita sivun nimi, mutta jättää linkitys pois. Näin varmistatte että teidän Sirksutanne hakiessa ei ko. sivu tule tulokseksi.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Ei taida paljon auttaa, koska he ovat maksaneet Googlelle, että heidän linkkinsä tulee Sirkus Finlandiaa haettaessa ensimmäiseksi. Linkin yhteydessä lukee sana MAINOS.
Kari
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Sirkus Finlandialla ei ole linkkiä heidän sivuilleen... ja eikä myöskään tule!
Kalle
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
.
Friday, 8 September 2017
Veljekset Oskardo
Kuka tuntee nämä Veljekset Oskardo? Veikkaan, että suomalaisia ovat vaikka taiteilijanimi onkin hiukan latino-tyyppinen. Tässä on ilmeisesti side show -teltta jossain tivolissa. Veljekset ovat paraatikorokkeella pitämässä melua itsestään. Harvinaisen pitkä puhetorvi toisella.
Kommentit:
Ovatko veljekset samanikäisiä vai voisivatko ne olla isä ja poika? Oskar Hilden käytti nimeä Oskardo Vanhempi. Sitten oli Åke Hilden, joka käytti nimeä Oskardo Nuorempi. Kun puhuttiin Ryhmä Oskardosta, niin kyseessä oli Maija-Liisa Kupin mukaan Oskar Hilden ja pari hänen tytärtään. Kun katsoo Nevalan kirjassa sivulla 71 olevaa kuvaa, niin väittäisin, että vasemmanpuoleinen henkilö on Oskar Hilden. Mutta kuka onkaan tuo toinen?
Wednesday, 6 September 2017
Finlandian hevostallit • Horse stables of Finlandia
Tallin lisäksi hevoset tarvitsevat monta autoa ja useamman henkilön hoitamaan.
Hevostallit ovat tärkeä osa sirkusleiriä. Usein se vie myös eniten tilaa kentällä. Sirkus Finlandian tallissa on tänä vuonna neljä hevosta. Kolme niistä on eläinkouluttaja Ignat Ignatovin käytössä ja yhdellä treenaa sirkustirehtööri Calle Jernström Jr. Tässä tallin asukkaat ja niiden rodut:
Frosty, Noriker eli noricuminhevonen (Norik), s. 10.4.2001,
Voltan, Schwarzwälder Kaltblut eli schwarzwaldinrautias (SchwK), s. 23.5.2002,
Mert, Schwarzwälder Kaltblut eli schwarzwaldinrautias (SchwK), s. 6.5.2014,
Poder, Pura Raza Española eli andalusianhevonen (PRE), s. 2.1.2005.
Tallit ovat nopeasti koottavia. Sirkus vaihtaa paikkakuntaa lähes päivittäin. Aina kun on mahdollisuus, hevoset ovat ulkosalla isommissa aitauksissa. Hevoset viettävät talvet Bulgariassa.
Frosty lääkärintarkastuksessa.
Mert ylpeilee palmikoillaan.
Voltan tykkää vähän rajummasta lookista.
Poder palaa esityksen jälkeen tallille.
.
Monday, 4 September 2017
Erik Arppe
Erik Arppesta on tässä blogissa ollut juttua pari kertaa aikaisemminkin, mutta nyt sain Björn Gammalsilta uuden kuvan. Erik Arppe (27.4.1892–7.8.1977) syntyi Helsingissä ja muutti myöhemmin Kemijärvelle. Hän käytti taiteilijanimeä Eric Reinhold ja myöhemmin hänet tunnettiin nimellä Lapin Noita. Gammals muistelee hänen tulleen Lapista junalla kaikkiin Taikapiirin vuosikokouksiin arvokkaasti tumma puku yllään.
Saturday, 2 September 2017
Tila loppuu Eteläpuistossa • Space ends in Eteläpuisto
Pyhäjärvi taustalla.
Tyhjän tilan löytyminen Tampereen Eteläpuistosta menee joka vuosi vaikeammaksi. Vanhaa speedway-radan kenttää täytetään pikku hiljaa erilaisten aktiviteettien suorituspaikoilla. Pyhäjärven rannalla sijaitsevalle kentälle on viime vuosien aikana ilmestynyt rantalentiskenttä, kioski terasseineen, jalkapallobiljardi, grillipaikat yms. Tämän kesän uutuus on tekonurmikenttä, jossa pelataan kai jalkapalloa tai jotain sinne päin. Ihanaa, että kaupungin asukkaat saavat kunnollisia vapaa-ajan viettopaikkoja. Eikö kuitenkin Suomen kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin voisi jättää edes yhtä isoa hiekkakenttää isoille tapahtumille.
Vessavaunun takana vanha De gamlas hem eli tamperelaisittain Mummokoppa.
Sirkus Finlandia saapui perjantaina Eteläpuistoon. Koko sirkuskaravaani ei enää mahtunut kentälle tänä vuonna. Osa ajokalustoa jätettiin Mummukoppaa vastapäätä olevalle yläkentälle. Finlandian karavaanissa on yhteensä yli 50 autoa ja jokainen vetää perässään jotain. Illan näytös oli loppuunmyyty. Telttaan mahtuu 1 100 henkeä. Ympäristöstä ei montaa tyhjää parkkiruutua löytynyt.
Rantalentiskenttä Eteläpuistossa.
Yläkenttä.
.