Thursday, 31 August 2017

Sirkusjulisteita • Circus posters

Keski- ja Etelä-Euroopassa sirkusjulisteet ovat yhtä kirjavia kuin Suomessakin. Ehkä vähän kirjavampiakin. Aika usein niissä on turhan paljon pientä tekstiä, joka täytyy lukea ihan läheltä. Julisteen tehtävähän on herättää huomiota, eikä pysäyttää ohikulkijaa 10 minuutiksi lukemaan. Aika monessa maassa näillä julisteilla on kuitenkin yksi yhteinen piirre, jota ei löydy suomalaisista  julisteista – ei ehkä pohjoismaisistakaan. Katsokaa alla olevia julisteita. Huomaatteko?

Englantilainen Uncle Sam’s Great American Circus 2016.

Saksalainen Zirkus Charles Knie 2007. 

Italialainen Circo Moira Orfei 2017.

Saksalainen Circus Roncalli 2016.

Englantilainen Santus Circus 2017.

Aivan oikein. Päivämäärät näytetään julisteen alaosassa kahdessa isossa laatikossa. Vasemmalla on paikkakunnalle saapumispäivä ja oikealla kerrotaan viimeisen näytöksen päivämäärä. Jo kaukaa näkee milloin sirkus on paikkakunnalla. Tätä tapaa on käytetty monia vuosia. Sirkuskävijät ulkomailla ovat jo tottuneet siihen. Sama käytäntö on näkynyt joillakin markkinoillakin.


  .

Tuesday, 29 August 2017

Bluffo – ilonamme jo 50 vuotta • Our joy for 50 years

Prof. Bluffo Sirkus Finlandian juontaja 2014.

Pekka Kärkkäinen syntyi 5.7.1951 Helsingissä. Isä oli viulutaiteilija Jorma Kärkkäinen ja äiti oli Yleisradion ajanvieteosaston päällikkö Eva von Cräutlein. Kun vielä muistetaan, että isoisä oli kapellimestari Robert Kärkkäinen, ei ole yhtään ihmeellistä, että Pekasta tuli laulaja, rumpali, taikuri, koomikko, sirkusklovni, viihdetaiteilija ja hyvänmielenlähettiläs prof. Bluffo. Jossakin vaiheessa Pekka otti käyttöönsä äitinsä sukunimen Von Cräutlein. Vaimo Maria on luontopedagogi, mutta sopivasti hurahtanut myös Pekan touhuihin.

Maria ja Pekka von Gräutlein Juhlatalonsa tupaantuliaisissa 2016. 

Pekka von Cräutlein viettää 50-vuotistaiteilijajuhlaansa kotonaan Holkenilla Inkoon Tähtelässä 2.9.2017. Maria ja Pekka ovat parissa vuodessa kunnostaneet kotitilastaan loistavan monitoimikeskuksen, joka kantaa edelleen vanhaa Holkenin nimeä. Juhlassa tarjoillaan herkullinen illallinen musiikin säestyksellä. Paikalla on Virkkalan torvisoittokunta, Delia St.Claire, joka esittää ranskalaisia laulelmia, irkkubändi Irish Caps ja isännän, Bluffon, lattari & jazz bändi Continental Quintet sekä yllätysesiintyjiä! Samassa tilaisuudessa uusitut tilat vihitään virallisesti Holkenin Kulttuurikeskukseksi

Prof. Bluffo Grand Hotel Tammerin edessä Tampereella 2001.

Pekan esiintyminen lapsille alkoi jo vuonna 1963 Auroran sairaalan lapsipotilaille tehdyn taikaohjelman myötä. Artistin ura käynnistyi 16-vuotiaana, jolloin hän pääsi kuuluisan Onni Klovnin (Onni Gideon Tervonen) oppipojaksi ja keikoille. Ensimmäinen TV-esiintyminen tapahtui Sirkus Papukaijassa vuonna 1967. Prof. Bluffon ansioluettelo on hengästyttävän pitkä. Käykää lukemassa täällä.

Prof. Bluffo ja Noita-akka Veli-Matti Kunnari 2017. 

Onneksi olkoon Pekka. Olet tehnyt ihmisiä onnellisemmiksi useammin kuin ehkä arvaatkaan. Jos arvaat, niin saat kyllä anteeksi artistille kuuluvan narsismin, sillä olet ihmisenäkin ihan hyvä tyyppi.

C.-G. Jernström ja Prof. Bluffo Sirkus Finlandiassa 2002.



.

Sunday, 27 August 2017

Sirkus tien päällä • Circus on the road

Sirkus Finlandian karavaani Punkaharjulla siirtymässä Kerimäeltä Parikkalaan 12.7.2005.

Sirkuselämä on paljon muutakin kuin se kimaltava näytös, jota katselemme musiikin soidessa. Voisi kuvitella, että artisteilla on helppoa, kun tarvitsee vain näyttää 5–15 minuuttia pari temppua päivässä. Päivä ei kuitenkaan kulu noin helposti. Sirkuksessa kaikki päivät ovat arkipäiviä. Kesän aikana Sirkus Finlandia kiertää toista sataa paikkakuntaa välillä Raasepori–Ivalo. Aamuherätys on hevosmiehillä jo klo 5. Muidenkin on syytä olla aamuvirkkuja. Valtaosa karavaanista lähtee uudelle paikkakunnalle ennen aamuruuhkia. Perille päästyä pystytetään teltta, sitten päivän harjoitukset, kaluston huolto, illan näytös, teltan purku ja taas nukkumaan.

Karavaani saapuu Virroille 7.5.2017. Maahan on sahanpurulla merkitty teltan paikka.

Sirkus Finlandian karavaanissa on tänä vuonna yhteensä 53 autoa ja vain pari niistä ei vedä perässään mitään. Vanhin auto on vuodelta 1990 ja nuorin on vasta 5-vuotias. Pisin ajoneuvoyhdistelmä on yli 25 metriä. On siis mietittävä, mihin aikaan liikutaan ja millaisissa ryhmissä. Letkassa on syytä muistaa myös ajoneuvojen väliset riittävät etäisyydet. Kilometrejä tulee vuodessa noin 8 000 eli harvinaisen vähän, kun vertaa ammattikuljettajien työmääriin vuodessa. Henkilökuntaa, artistit mukaanluettuna on 85. Kuljettajia tarvitaan paljon. Niinpä jokaiselta vaaditaan rekkakorttia eli E-korttia, mutta C-kortillakin saattaa päästä töihin. Ydinporukka on suorittanut myös ammattipätevyystutkinnon.

Karavaani tankkaa 5.8.2010. Letkun päässä Ivan Savitski.

Dieseliä kuluu keskimäärin 23 litraa sadalla kilometrillä eli karavaani saastuttaa ilmaa koko kiertueen aikana noin 98 000 litran verran. Kuljetuspäällikkö Hannu Laaksonen vastaa siitä, että pyörät pyörivät. Kiertueen mukana kulkee Hantan oma verstas. Sellaista ongelmaa tien päällä ei ole vielä vuosien varrella tullut mistä ei olisi selvitty. Tästä vuodesta Hantta kertoo: – Kolhuja on tullut, mutta kolareita ei!

Jouni Aalto ohjaa karavaanin Ryhdin kentälle Ylöjärvellä 5.9.2010.

Kommentit:

Paljon on vettä virrannut Kalajoessa. Vuonna1976 mitään GPS:ää ei ollut, kännykäistä puhumattakaan. Telttamestari Hans Conradzenin Scania lähti ensimmäisenä. Kuusen oksia heiteltiin tielle aina kun käännyttiin. Sitä saattoivat sitten luku ja kirjoitustaidottomat hevosartistit seurata. Jos reissuun lähti seitsemän jälkeen, saattoi olla helisemässä, kun jonkun kaupungin puhtaanapitolaitos oli ehtinyt oksia korjaamaan. Silloin saattoi Alois Kölner, Norsu, ja Kameli löytyä naapurikaupungista. Sieltä oli sitten poliisi ystävällisesti katsonut lehdestä Sirkuksen mainoksia, että osasi opastaa domtööriperheen oikeille urille.

Itse päädyin samoista syistä lähestymään Kankaanpäätä väärää tietä. 18-vuotiaana ABC kortti taskussa vedin norsun heinäautolla kassavaunua, mutta lain mukaan kuormautokortilla sai vetää tyhjää traileria opetustarkoituksessa (ja sirkuksen kassahan oli aina tyhjä). Matala siltahan siellä tuli vastaan, ja kun peruutustaidot oli mitä oli, niin kyllähän siinä hermostutti. Pääsin onneksi kääntymään ennenkuin kolahti.

Kahvilla satuin vilkaisemaan pöydällä ollutta Abbi Berglundin Ajokorttia. Miehellä oli 80 km/h rajoitus, vaikka 23-vuotiaana oli ollut tienpäällä jo vuosia. Kysyin että miten nyt noin?

"Kun vetää yhtä vaunua se on ok. Kun vetää kahta, poliisi sanoo että jätäppäs se toinen tienvarteen ja käy myöhemmin hakemassa. Kun vetää kolmea, ne kutsuu junaksi, ja ottaa kortin." Sirkus Scaalassa oli ilmeisesti ollut kalustosta pulaa. Niin oli Finlandiassakin. Alkukesästä 1976 vedettiin venäläisillä ursustraktoreita trailerita kahdessa ajossa.


Taikuri rekkakuski (1978) oli hieno homma. 80 mk päivä + ylläpito oli siihen aikaan kova liksa. Telttapojilla tienestit jäi 60 mk. Valtava palkankorotus edelliseen pestiin verrattuna, jollin mentiin taskurahoilla. Hymyä riitti.

Kettil Cedercreutz


 .

Friday, 25 August 2017

Viihdettä Turussa 1862 • Entertainment in Turku


Turkulaisia hemmoteltiin huvitarjonnalla kesäkuussa 1862.  Åbo underrättelser -lehti julkaisi oheiset ilmoitukset  14.6.1862. Seuraavassa vapaa selitys ilmoituksista.


Ylinnä mainostetaan Kauppatorin reunalla olevassa Turun teatteritalossa vietettävää musikaalista illanviettoa.  Siinä esiintyvät Ruotsin Kansallislaulajat, jotka ovat pukeutuneet Ruotsin kansallispukuihin.  Ruotsin kansallispäivää on vietetty aikaisemmin kesäkuun 6. päivänä. Illanvieton ohjelmisto luvataan julkistaa seuraavan päivän lehdessä. Turun teatteritalon on suunnitellut P J Gylich mutta ulkoasun paranteli J C Engel.


Toinen ilmoitus mainostaa teatteritalon yläkerrassa olevaa  L.  Hedinin taide- ja vahanukkenäyttelyä.  Näyttely on auki kesäkuun 19. päivään saakka.  Näyttelyn sisällöstä on kerrottu erillisessä ilmoituslehdykässä,  joka on jaettu lehden mukana kaupunkialueella.


Kolmas ilmoitus kertoo tapahtumista Tivolissa. Turussa oli tuohon aikaan Hupilaksi kutsuttu tivoli, joka sijaitsi Hämeentullin kohdalla Hämeenlinnasta tulevan valtatien varrella.  Tivolissa esiintyi Riegon perheen seurue ja ohjelma sisälsi  nuorallakävelyä jopa ilman tasapainotankoa, akrobaattisia hyppyjä ja pitkän kävelyn, jonka suorittivat  Josefine ja Rudolf Riego. Portilla perittävä sisäänpääsymaksu on aikuisilta 10 kopeekkaa ja lapsilta 5 kopeekkaa.  Lipun mukana saa ilmaisen lipun karuselliin.  Tivolin alueella on mahdollista myös erikseen uudessa rakennuksessa tutustua Dannenbergin  suureen  Stereoskooppikabinettiin.  Sisäänpääsy sinne on aikuisilta 10 kopeekkaa ja lapsilta 5 kopeekkaa.

Lähteet:
Sven Hirn: Sirkus kiertää Suomea
Sven Hirn: Kaiken kansan huvit
Sven Hirn: Kuvat kulkevat
Sven Hirn: Alati kiertueella

.

Wednesday, 23 August 2017

Harrastelijat ja ammattilaiset • Amateurs and professionals


Jos ei puheesta niin ainakin sääristä erottaa sirkusammattilaisen ja -harrastelijan. Tässä on kuva jaloistani. Nuo ruvet ilmestyvät joka kevät. Vasta talvella lumien sulaessa ne alkavat yleensä hävitä. Kunnes ne taas huhtikuussa palaavat. Syynä ovat nämä sirkustelttojen ankkuritapit jotka isketään maahan. Telttojen ulkopuolella niitä on kaikkialla ja aina jaloissa. Onneksi niiden päihin laitetaan pehmusteet, jotka hiukan pelastavat ihan pahoilta kolhuilta. Mutta ei ammattilaisilla tällaisia rupia näy. Kuinkahan monta vuotta se vaatii, että oppii varomaan noita ankkurikeppejä.





.

Monday, 21 August 2017

1970 Mr Swing

Mr Swing avustajansa Solveigin kanssa.

Vuonna 1970 Linnanmäen Kolibri-teatterissa esiintyi  ruotsalainen fakiiri ja taikuri Mr Swing  (1942–1988).  Hän oli raamikas henkilö. Painoa taisi olla tuollaiset 120 kg. Hän esiintyi värikkäässä nahasta ja kankaasta tehdyssä gladiaattoriasussa.  Kjell  Swingillä oli henkilökohtainen assistentti Solveig.  Linnanmäen palkkalistoilla olivat lipunmyyjä, vahtimestari  ja kuuluttaja. Kuuluttajan nimikkeellä toimiva henkilö hoiti esityksen aikana valoja ja musiikkia.  Äänilaitteistona oli pari  pitkän johdon päässä olevaa mikrofonia, yksi avokelanauhuri ja katkaisija, millä saatiin paraatilavalla olevat välineet pelaamaan. Kuuluttajan päätehtävä oli  hoitaa mainoskuulutukset, millä teatteriin houkuteltiin katsojia. Se tapahtui teatterin ulkopuolella olevalla paraatilavalla.  Mr Swing tuli ensin lavalle näyttäytymään ja houkutteli eksoottisella olemuksellaan ihmisiä lähemmäksi. Kuuluttajan tehtävä oli sitten puhua lavan eteen kerääntyneet ihmiset sisälle teatteriin.  Teatteriin mahtui noin 230 katsojaa. Tämä rituaali toistettiin ennen jokaista esitystä muutaman kerran.  Taiteilijat olivat provisiopalkalla.  Näytöksiä pidettiin non stop -tyyliin. Mitä enemmän huvipuistossa oli  vieraita, sitä useampia näytöksiä pidettiin. Arkisin niitä  oli  3–6 kpl, viikonloppuna  jopa 10–12 kpl.  Alkukesästä kuuluttajana oli Juhani Frilund, juhannuksesta eteenpäin Markku Aulanko.

Kuuluttaja Juhani Frilund Kolibriteatterin paraatilavalla. Taustalla 
iso Mr Swingiä esittävä maalaus. Tekijä ei ole tiedossa. 

Mr Swing teki näyttävän sisääntulon. Sitten hän teki taikatempun partakoneen terillä.  Hän pisti ne yksitellen suuhunsa, otti sen jälkeen pätkän rullalankaa ja veti terät ketjussa ulos. Tuliosuudessa hänellä oli erilaisia soihtuja, jotka hän sytytti palamaan, siveli käsivarsiaan  ja sammutti ne työntämällä suuhunsa.  Tuliosuus päättyi näyttävään tulenpuhallukseen. Sen Mr Swing osasi!  Sitten oli rauhallisempi osuus ison käärmeen tai varaanin kanssa. Sitten oli vuorossa illuusio  ”nainen ilman alaruumista”.  Osa taustakankaasta vedettiin sivuun ja sen takaa paljastui syvennys. Siinä olevalla pöydällä oli kolmen tapin varassa tarjotin ja tarjottimen päällä naisen yläruumis vyötäröstä lähtien.  Nainen poltteli pitkällä imukkeella  savuketta ja vilkutti päätään kääntäen katsojille.  Lopuksi oli vuorossa fakiiritemppujen osuus.  Mr Swing otti työnsi  kaksi noin 15-20 cm mittaista piikkiä yksitellen kumpaankin käsivarteen. Sen jälkeen hän otti noin puolimetrisen  puikon, työnsi sen vasempaan poskeen,  ja antoi jonkun etupenkissä istujan vetää puikkoa edestakaisin.  Sitten hän rikkoi lavalla olevan lasikasan päälle vasaralla pullon lisää ja asettui lasien päälle selin makuulle.  Sen jälkeen avustaja meni hänen rintansa päälle seisomaan. Fakiiri nousi ylös ja avustaja kuivasi hänen selästään valuvat verinorot. Taiteilija otti piikit pois poskesta ja käsivarsista ja poistui loppufanfaarien  ja aplodien saattelemana verhon taakse.

Juhannuksesta eteenpäin kuuluttajana toimi Markku Aulanko.

Mr Swing suunnitteli ohjelmansa hyvin tarkkaan musiikin mukaan ja mietti, miltä esitys näyttää tai tuntuu katsojasta.  Taustakankaat hän maalasi itse fosforivärejä käyttäen. Taustanauha oli tehty äänittämällä erilaisia musiikkeja ja kuulutuksia peräkkäin ohjelman alkuperäisen rakenteen mukaan.  Kun ohjelman rakennetta kesän aikana muutettiin, oli käytettävä saksia ja teippiä.  Nauhaa pyöritettiin satoja kertoja kesän aikana ja jossain vaiheessa teippaukset alkoivat venyä ja musiikki ujeltaa.  Taas oli käytettävä saksia ja teippiä.

Teksti Markku Aulanko

Mr Swing esiintyi yökerhoissa ja sirkuksissa. Vuonna 1975 hän oli Circo Rusossa.

Kommentit:

Seen at circus Boltini (Belgian tour 1978).
Freddy Vindevogel 



.

Saturday, 19 August 2017

2017 Laura Tikka

11

Laura Tikka (s. 5.8.1975) on kiertänyt maailmaa jo reilu kaksikymmentä vuotta. Hän on yksi kirkkaimmista sirkustähdistämme. Hän on ensimmäinen tamperelaisen Sorin Sirkuksen kasvatti, joka lähti  ulkomaille sirkuskouluun ja edelleen kansainväliselle sirkusuralle. Hänen lajejaan ovat löysä vaijeri ja käsilläseisonta. Vanhemmalla iällä lajivalikoimaan on tullut myös cloudswing. Laura on hoitanut itseään hyvin. Näistä Circus Ruska Festivalissa otetuista kuvistakin huomaa, että kunto on kohdillaan ja valloittava hymy on tallella.



Laura Tikka on paluumuuttaja. Hän palaa nyt takaisin Sorin Sirkukseen opettajaksi. Nuorten tamperelaisten sirkusoppilaiden lukuvuosi alkaa maanantaina 21.8., jolloin Sorin Sirkukselle alkaa taas kulkea yli 400 lasta ja nuorta viikoittain.






.

Thursday, 17 August 2017

1917 Stefano Kotke


Minkä maalainen oli Stefano Kotke? Hän oli aikamoinen huimapää aikoinaan. Hän mm. suoritti Kuolenamhypyn 10 metrin korkeudesta polkupyörällä. Muukin Helsingin Hippodromin ohjelma oli verraton. Illalla luvattiin vielä ilmainen raitiovaunumatka kotiin. Tuo yllä oleva ilmoitus julkaistiin Hesarissa 1.9.1917. Silloin vielä elimme Suomen Suuriruhtinaskunnassa.



Tuesday, 15 August 2017

Yodel


Yodel on absurdi komedia, jonka tähtenä loistaa jodlaava Wolfegang Glochenspiel. Kaiken takana on Colm O’Grady, joka yllättävän hyvin tuo esille Nahkahousulandian kulttuurin selkeimmät piirteet tässä älyttömyyden ylistyksessä. Esitys on niin yliampuvaa, että sitä ei ehkä kannata esittää jossain Sveitsin alppikylässä. Meikäläisiin tällainen kohellus kyllä kolahtaa ja huvittaa. Esitys oli koottu hyvin pikkutarkasti aidon tuntuseksi. Rekvisiitta ja asut näyttivät ihan oikeilta.


Colm O’Grady esiintyi Tampereen Teatterikesän ja Circus Ruska Festivaalin nimissä Pakkahuoneen aukiolla. Esiintymiskielenä oli englanti, jonka väliin sinne tänne lensi muutama saksankielinen sanonta. Englanninkielentaitoni ei ole kehuttava, mutta ei se tuntunut olevan esiintyjälläkään. Kunnes tajusin, että hänhän on irlantilainen. Kun Dublinissa syntynyt kaveri yrittää puhua englantia saksalaisella aksentilla, niin ei se voi olla kovinkaan selkeää kieltä. Mutta toimeen tultiin. Ja onneksi sitä jodlausta ei tullut liikaa.


Colm O’Grady on esiintynyt jo pitkälti toistakymmentä vuotta ja kiertänyt jo viisi mannertakin esiintyen teattereissa, sirkuksissa ja kabareissa soolona ja ryhmissä. Viimeisimmät soolonumerot Euroopassa ovat olleet katuteatteriesitykset Hot Potato, Cirque de Sally ja nyt nähty Yodel. O'Grady on perustanut vuonna 2007 Jonathan Gunningin kanssa Clowns Without Borders Ireland'n, jossa Colm on tällä hetkellä johtajana. Hän on myös sihteerinä Clowns Without Borders International'ssa.





.

Sunday, 13 August 2017

1913 Harry Houdini


Tämä postikortti on tehty Solmu Mäkelän julistekokoelmasta. Juliste on vuodelta 1913. Harry Houdini eli Erich Weiss (synt. Erik Weisz, myöh. Ehrich Weiss, 24.3.1874–31.10.1926) syntyi Budapestissä Itävalta-Unkarissa, josta perhe muutti Amerikkaan vuonna 1888. Perheen isä oli juutalainen rabbi. Erichin avioliitto ei-juutalaisen Bess Rahnerin kanssa oli perheelle aikamoinen shokki.

Jo 17-vuotiaana Erich esitti taikatemppuja New Yorkin Coney Islandilla. Siellä hän otti käyttöönsä taiteilijanimensä. Kuten vanhoista teksteistä ja kuvista käy ilmi, esitti Houdini lähes kaiken mahdollisen ja mahdottoman kahlekuninkaana. Houdini menehtyi Halloween-päivänä 31.10.1926, ei kuitenkaan ohjelmanumeroonsa kuten monet luulevat, vaan umpilisäkkeen puhkeamisen aiheuttamaan tulehdukseen Detroitissa. Hänet haudattiin juutalaiselle hautausmaalle New Yorkin Queensissa. Hän eli siis 52 vuotta, eli yhtä paljon kuin pakassa on kortteja. Ehrich Weiss'n esikuva oli kelloseppä-taikuri Jean Eugène Robert-Houdin (1805–1871) ja siitä juontuu tuo hänen taiteilijanimensä. Hän muutti nimensä virallisesti 1913.

Minkä silmät näkevät ja korvat kuulevat, sen mieli uskoo, sanoi Harry Houdini.


Friday, 11 August 2017

Juniors & La Bella Tour


Circus Ruska Festivaalin ensimmäiset maksuttomat katusirkusnäytökset keskiviikkona keräsivät Pakkahuoneen aukion Tampereella tupaten täyteen yleisöä. Ilmojen herra oli laupiaalla päällä ja kansa iloisella mielellä. Alkulämmittelyn hoiti Circus Ruskan Juniori-ryhmä esitykselllä, jossa oli vauhtia vaikka muillekin jakaa.


Seuraavana esiintymisvuorossa olivat espanjalaiskaverit Guillermo Aranzana ja Roi Borrallas numerollaan La Bella Tour. Se oli nimensä mukainen tarina kahden vanhan klovnin yrityksestä jatkaa perinteistä elämäntapaansa nykymaailmassa. Arvostan korkealle nämä taiteilijat, jotka pystyvät ilmaisemaan ajatuksiaan, tunteitaan ja mielentilojaan pelkästään eleillä, ilmeillä ja liikkeellä. Kommunikointi yleisön kanssa on mahdollista ilman sanojakin. Se oli mukavaa katseltavaa.




Wednesday, 9 August 2017

Solmu Mäkelä 95 vuotta • 95 years

Solmu Mäkelä, Markku Purho ja Björn Gammals.

Taikurimestari Solmu Mäkelä täytti 95 vuotta 18.6.2017. Pienimuotoiset synttärijuhlat pidettiin Solmun kotona. Solmun suuri haave on ollut saada Suomeen sirkusmuseo. Suomen sirkusmuseon nimi on rekisteröity Solmulle  ja rekisteröintiaikaa on jatkettu. Nimi siis on, puuttuu vain se museo.  Ohessa muutamia kuvia aikaisemmilta vuosilta.


Solmun synttärit 18.6.1972 Kolibriteatterissa . Esiintyvät Taiteilijat ry:n delegaatio onnittelukäynnillä. Solmulla oli ensimmäistä kertaa esillä valittuja paloja hänen julistekokoelmastaan.


Toinen kuva samoista juhlista.  Kolibriteatterin kuuluttaja Markku Aulanko, akrobaatti Viljo Korpela, Peacock-teatterin näyttämömestari Helmut Freudenberg, Solmu Mäkelä, Peacockin kapellimestari Edi Macku, jonglööri Henrico ja vahtimestariJuhani Frilund.


Tapaaminen Magia 80 -tapahtuman merkeissä. Taikuri Reijo Salminen, taikamaailman fun clubin jäsen Veikko Rautanen, ruotsalainen koominen taikuri Inge Pedro, Solmu Mäkelä taikapaidassaan, Markku Aulanko ja Lily Pedro.


Televisiossa järjestettiin 1970-luvulla ohjelma, missä viihteen veteraanit kohtasivat. Penkillä istumassa Tope Sariola (vas.), Louis Billing, Alice Bono, Elli Salo os. Lehtinen, Niilo Salo ja Johannes Noro. Seisomassa Bruno Nurmi (vas), Solmu Mäkelä, Arvo Kangasniemi, Matti Sariola, Anton Antonius, Nisse Berkovitz ja Valto Aulamo.

Lähde: Markku Aulanko

.