Friday, 30 December 2016

1952 Linnanmäki • Amusement park

Ulkolmanäyttämön takana näkyy vanha Maailmanpyörä. Boston-pyörä tuli vasta myöhemmin.
Kuva vuodelta 1958.

Avajaisvuotena 1950 yksi Lasten Päivän perustaman huvipuiston vetonauloista oli Cirkusteltta. Seuraavana vuotena se nimettiin Peacock'si. Helsingin Olympia-vuonna 1952 hankittiin Lintsille uusi teltta. Peacockiin mahtui nyt 1 200 istumaan ja seisomapaikkojakin oli 200. Ensimmäistä kertaa teltassa oli numeroidut paikat. Sirkusteltan fasadi oli upea. Näytöksissä säestäjänä toimi Mario Weberin 12-miehinen orkesteri. Vasta vuonna 1956 luovuttiin teltasta ja avattiin Peacock-teatterirakennus.


Ilmaisohjelmasta sai nauttia 1952 ulkoilmanäyttämöllä. Suoraan sydämeen lauloi The Delta Rhythm Boys ja kahelin tuntuinen Fattini heilui julmetun korkean lyhtypylvään huipulla. Taikateatterissa esiintyi suomalainen taikuri Julius Sundman koko kesän. Musikaalinen klovni Nuk tuli vasta elokuussa, koska kärsi valtavasta heinänuhasta. Teatterihallissa antoi näytöksiä pakistanilainen Rasool Hamza 17-vuotiaan tyttärensä Ditan ja tanssijatar Ayshan kanssa.

Kommentit:

Ylemmässä kuvassa ulkoilmanäyttämön oikealla puolella näkyy mielenkiintoinen teline. Se on luultavasti Trio Angelos nimisen ilma-akrobaattiryhmän rekvisiittaa. Esitykseen kuulunut moottoripyörä näkyy selvästi kuvassa. Ryhmä esiintyi Linnanmäellä 15-31.7.58.
Peter Lindfors


.

Wednesday, 28 December 2016

Markku Purhon vitsejä • Jokes


On se kumma kuinka jotkut muistavat monta hyvää vitsiä melkein joka tilanteeseen. Minä en muista kuin kaksi. Ne samat jotka kerron joka kerta. Ne ovat varmaan tässä juuri ilmestyneessä Vitsimestarin vitsikirjassakin. Teoksen on kirjoittanut Markku Purho, Kouvolan lahja viihdemaailmalle, kaksinkertainen vitsinkerronnan Suomen Mestari. Purholla on takanaan kohta 6 000 esiintymistä ja niissä noin puolimiljoonaa vatsansa kipeäksi nauranutta henkilöä.

Viihteen monitoimimies Purho hurahti taikatemppujen ja hyvien juttujen pariin jo pikkupoikana 60-luvulla. Tivolissa esiintyi silloin taikuri Alexander Casso eli Johannes Hyvärinen,  joka temppujensa välissä kertoili hyviä juttuja.

Vauhti päällä takana vasemmalla Markku Purho, Björn Gammals, Timo Kulmakko
ja edessä Prof. Bluffo.

Monday, 26 December 2016

Passauer Weihnachtscircus


Joulusirkukset ovat hyvin suosittuja Keski- ja Etelä-Euroopassa. Lähes kaikissa isommissa kaupungeissa on sellainen. Yksi sellainen on Passauer Weihnachtscircus Saksan Baijerissa. Tapahtuma viettää jo 15-vuotissynttäreitään. Sirkus on perinteisen joulutorin yhteydessä 25.12.–8.1.. Passaussa on asukkaita vain reilu 50 000, mutta koska kaupungit ovat paljon lähempänä toisiaan kuin meillä, ei asiakkaiden puute iske yhtä pahasti kuin täällä Pohjolassa.

Jochen Krenzolan koirat,

Ohjelmassa tänä vuonna mm:
Latin Brothers, kuolemanpyörä
Erwin Frankello, merileijonat
Jochen Krenzola, ankat, hanhet, sikoja ja pukki
Alexandra - Sazonova, ilma-akrobatiaa
Saly – Clowns, musikaaliset klovnit
Katya Sazonova, hula-vanteet vertikaaliliinalla
Erwin Frankello, norsut
Leslie Maatz, kontortionisti
Victor Saly, jonglööri
Jochen Krenzola,  kissat, papukaijat, kanoja, koiria, kalkkuna, kyyhkyset ja kettu
Show-Ballett
Juontajana Leslie Maatz

Saly-Clowns.


.

Saturday, 24 December 2016

Rauhallista Joulua • Peaceful Christmas


Parran pituudesta tunnistaa miehen iän. Sirkus Finlandian Calle Jernströmillä on ikää vasta vähän yli seitsemänkymmentä ja Joulupukilla jo useampi sata. Mutta nehän ovat vain numeroita. Tärkeintä on asenne!

Kinkun ja piparkakkujen tuoksua, pientä glögin maistelua, kynttilän valoa ja rauhallista juhlapäivää teille kaikille rakkaimpienne keskellä!

Thursday, 22 December 2016

Ben Ali Arabi aka Hans Buckhardt Hansen


Tässä on Ben Ali Arabi. Hänestä on ollut juttua täällä aiemminkin. Kyseessä on tanskalainen taikuri Hans Buckhardt Hansen (1866–1942), joka esitti illuusioiden ohella myös elokuvia. Henkimanaajan ja mustan kabinetin pitäjän päässä on fetsi ja mystistä yleistunnelmaa vahvistavat suitut viikset ja pukinparta. Kuva on ajoitettu vuosiin 1900–1910.

Tuesday, 20 December 2016

Circus Flic Flac


Saksalainen Circus Flic Flac esittää parhaillaan joulusirkusta peräti viidellä eri paikkakunnalla: Nürnberg, Dortmund, Kassel, Mönchengladbach ja Bielefeld. Kaikki viisi näytöstä jatkuvat tammikuun kahdeksanteen päivään asti. Huomio kiinnittyy kuitenkin Nürnbergiin sillä siellä Flic Flacillä on Euroopan suurin teltta, josta nämä kuvatkin ovat. Sen ulkomitat ovat 90 x 45 metriä ja etuteltta siihen vielä päälle. Vertauksen vuoksi: Sirkus Finlandian teltan halkaisija on 37 metriä. Flic Flacin teltaan mahtuu katsojia 1 600. Joka päivä on kaksi esitystä, klo 16 ja 20. Jouluaattona on vain yksi näytös. Artisteja Nürnbergissä on 50. Kesäisin Flic Flac kiertää vain yhdellä sirkuksella.

Kaikista tärkein asia on tietenkin, että Liina Aunola ja Martti Peltonen aka Aleksi Martin esiintyvät Nürnbergin show'ssa.


Kommentit:

Luulen, että olen ollut tuossa isossa teltassa. Silloin siellä oli Salima Peippo ja hänen kaverinsa, jotka olivat moottoripyörähyppääjiä, jotka myöhemmin putosivat. Saimme seurata teltassa sellaisen filmin tekemistä, missä moottoripyörällä hypättiin ilmassa olevan helikopterin yli! Oli aika uskomaton juttu. Kopteri oli pieni ja leijui matalalla ja pojat hyppäsivät motskarilla sen yli. Oli se hurjan näköistä.
t. Markku A

.

Sunday, 18 December 2016

1937 Suomen Tivoli


Kesäteatteri-esitykset olivat aikoinaan osa tivoliviihdettä. Tämä kuva on Suomen Tivolin Tampereen vierailulta 1937. Mahdollisesti tässä on Halmevaaran kesäteatteri eli Yrjö ja Inkeri Halmevaaran perheteatteri. Nelikulmainen kangas-seinäinen esiintymislava, jolla joukko rooliasuisia näyttelijöitä. Esitystä säestävä hanuristi istumasas lavan edustalla. Tivolikentällä seisoen esitystä seuraamassa runsaasti yleisöä. Tämän kuvan on napannut Tivolin oma Pikavalokuvaamo.


Ja tässä Suomen Tivolin lehti-ilmoitus 27.4.1937 Helsingissä:
Suomen Tivoli
Helsingissä, Kaisaniemen rannassa 25.4.–13.?.1937
Wilhelm Hagenbeck, Hamburg
maailman suurin villieläinesitysliike järjestää
Suuren Villieläinsirkuksen
Sirkuksen näytännöt alkavat:
pyhinä: klo 14, 16, 18, 19.30, 21, 22.15, arkipäivinä: klo 19.30, 21, 22.15.
Sirkusnäytös on täydellisenä vain lyhyen ajan Suomen Tivolissa.
Kuningastiikeriryhmä 5 kpl. Jääkarhuryhmä 5 kpl. Leijonaryhmä 4 kpl.
Tanssia Elefanttiryhmä 3 kpl. Kameeliryhmä 4 kpl.
Uutuus "Robotti", koneihminen, mekaaninen ihme. Uutuus Elävä Akvarium.
Uutuus Taikamestari, Uutuus Illusioni-ihmeitä.
Kesäteatteri uusine esityksineen. Karuselli. Pikavalokuvaamo. 
Ampumarata, sähköautomaattisilla ampumatauluilla. 
Tivolipeliteltta, erikoisia uutuuksia. Ravintola. Tanssia, 1 mk parilta. 
Hyvä radiosoitto. Yleisnäyttämöesityksiä.
Tivoli avoinna: Arkipäivisin klo 18–23, pyhäpäivinä klo 13–23.
Pääsymaksut tivolialueelle: Arkipäivinä klo 18–19 1:–, muina aikoina,
lauantaisin ja sunnuntaisin 2:–. Sotilaat ja lapset 1:–.
Lastensuojelutyön hyväksi. Viettäkää iltanne Suomen Tivolissa.
Puhelin Tivolin toimistoon 85 888.

Friday, 16 December 2016

Valokuvioita • Illuminations


Tampereen Valoviikot ovat olleet viime vuosina muutamien mielestä järkyttävien muutosten kourissa. Vanhoja totuttuja valokuvioita on vaihdettu energiaystävällisempiin led-kyhäelmiin, kaikenlaisia kuvioita heijastellaan talojen seiniin yms. Mikään ei ole enää niinkuin ennen. Mutta onpas pikkuisen! Vanhat sirkushevoset ja pallojen päällä temppuilevat sirkuskarhut löytää nyt P-Hämppi pysäköintiluolasta Hämeenkadun alapuolella. Uudemmat sirkushevoset ovat ulkona Hämeensillalla.


P-Hämppi on Finnparkin uusin pysäköintilaitos. Maanalainen pysäköintilaitos on rakennettu Tampereen pääkadun alle ja sieltä on 7 hissiyhteyttä suoraan ydinkeskustan palveluihin. Pysäköintiluola on palkittu Euroopan parhaana uutena pysäköintilaitoksena (European Parking Award 2013). Pysäköintipaikkoja on 972 leveää ruutua.


.

Wednesday, 14 December 2016

Ali Ben Hassan aka Georg Albertsson


Ali Ben Hassan oli rajun näköinen kaveri. Raju oli myös hänen fakiiri-numeronsa. Hän oli oikealta nimeltään Georg Albertsson. Useiden ruotsalaisten sirkustaiteilijoiden tapaan hänkin keikkaili Suomessa usein.

Ali Ben Hassan Kiviks´in markkinoilla Ruotsissa 1977.

Fakiiri Ali Ben Hassan esiintyi Bravinin Colorado Showssa Tammisaaren Markkinoilla vuonna 1974. Hän laittoi ohjelmassaan mm. pienet miekat poskiensa läpi. Poskissa oli jo valmiit reiät. Myöhemmin ravintolassa Tammisaaressa hän kysyi eräältä asiakkaalta, että saako maistaa hänen drinkkiään ja kun hän sai luvan, niin purskutti juoman poskessaan olevan reiän kautta takaisin lasiin. No sen jälkeen hän sai pitää kyseisen juoman. Ruotsissa Ali Ben Hassan esiintyi usein markkinolla sekä Strip Tease -kiertueen mukana.

Colorado Show Tammisaaressa 1974. Vasemmassa reunassa baskeripäinen mies on Louis Billing.

Muuten – Sirkus Finlandia Juniorissa esiintyi vuonna 1987 Ali Ben Hassan Troupe. He olivat viisihenkinen marokkolaisryhmä, joka rakensi komeita ihmispyramideja.

.

Monday, 12 December 2016

Jouko Alho


Taikuri Jouko ”Jokke” Alho (s. 18.04.1948) on Nuokun Sirkuksen perustaja ja taustayhdistyksen kunniapuheenjohtaja. Lahtelainen Nuokun Sirkus, tuttavallisemmin Nuokku, on taikurikerhosta vuonna 1979 aloittanut nuorisosirkus. Vuoden 1982 aikana sirkuksella oli 52 yleisöesitystä eli keskimäärin yksi esiintyminen viikossa. Uusia harrastajia tuli jatkuvasta mukaan ja toiminta kiihtyi. Lahden lähikuntiin mm. Nastolaan, Janakkalaan ja Iittiin perustettiin tämän myötä sirkuskerhoja, jotka toimivat Nuokun Sirkuksen ohjaajien voimin. Vuonna 1985 oli tilattuja esityksiä jo noin 100 ja näistä kolmannes oli TV esityksiä. Uutena aluevaltauksena sirkuskoulutustilaisuudet saivat myös suosiota. Koululaisista koostuvalle keikkailevalle ryhmälle esiintymismäärä oli todella huikea. Vuonna 1987 esityksiä oli jo 284. Live-esitysten lisäksi Nuokku on esiintynyt kaikilla suomalaisilla TV-kanavilla ja lisäksi tehnyt ohjelmaa myös muiden maiden TV-yhtiöille. Itsenäinen Nuokun Sirkus yhdistys ry perustettiin vuonna 1987. Lahden kaupunki on tukenut yhdistyksen varsinaista nuorisotoimintaa taloudellisesti. Tällä hetkellä toimipaikka on Lahden nuorisopalvelujen tiloissa 8-salilla.

Tässä vielä pari vanhaa kuvaa Nuorten Sirkusleiriltä Lahdessa 1988.



Kommentit:

Unohtumaton oli Jouko Alhon ja Nuokun sirkuksen organisoima ensimmäinen valtakunnallinen sirkusleiri Orivedellä vuonna 1983. Muistelen sitä edelleen mieleenjääneenä kokemuksena. Kiitokset Jokelle!


.

Saturday, 10 December 2016

Taina Kopra & Jouni Kivimäki


Tämä kuva löytyi yllättäin vanhasta sanomalehdestä, Akrobaatit Taina Kopra ja  Jouni Kivimäki poseeraavat siinä Salon Sirkustaidetapahtumassa kesällä 1989. Tainalla on iloinen maski kasvoillaan, pieni sydän nenänpäässä. Jouni luottaa omaan viehätykseensä ilman maskia. Sorin Sirkus oli aloittanut toimintansa Tampereen kaupungin Nuorisotoimen alaisena kerhona syksyllä 1985 ja oma yhdistys perustettiin 1989. Tästä muodostui Tainalle ja Jounille elämäntyö jolle kannattaa nostaa jo hattua.

Kiki & Bono eli Jouni Kivimäki ja Taina Kopra Sorin Sirkus Goes Pro ammattilaisgaalassa 2015. 

Sorin Sirkuksen koko perheille tarkoitettu Joulushow Enigma vetää parhaillaan Tampereella täysiä katsomoita. Shown ohjaus ja koreografia on Taina Kopran ja tekninen suunnittelu ja toteutus Jouni Kivimäen. Niinkuin usein ennenkin. Tämä pariskunta osaa hommansa.


.

Thursday, 8 December 2016

1939 Suomen Tivoli • Fun Fair


Tämä ilmoitus oli tamperelaisessa Kansan Lehdessä 19.7.1939. En tiedä mikä Suomen Tivolin monista osastoista tämä oli. Tuo alla oleva valokuvakaan ei välttämättä liity tähän osastoon. Mainittakoon vielä, että 16.8.1939 Tampereelle tuli joku toinen Suomen Tivolin osasto. Silloin mainostettiin mm. viisimetristä anagonda-puristuskäärmettä.


Keravan museo esittelee tämän kolmannen osaston kuvan näin: Kaksimastoinen sirkusteltta, jonka sisäänkäynnin yllä kyltti Petoeläin sirkus (mahdollisesti jonkin Sariolan tivoliosaston ns. tivolisirkus) Lahdessa elokuun 14. päivä vuonna 1939. Sisäänkäynnin vasemmalla puolen kookkaat maalaukset, joista toinen esittää karhun kanssa painivaa miestä ja toisessa puolestaan erilaisia eksoottisia eläimiä. Oviaukon oikealla puolen on puinen koroke, jolla istuskelee kaksi miestä,

.

Tuesday, 6 December 2016

Finlandian norsut • Elephants of Finlandia

Alois Köllner norsuineen 1976.

Suomen norsukielto syksyllä 1986 tuli sirkus- ja tivoliyrittäjille yllättäin kulman takaa kuin isku päin kasvoja. Mitään varoittamatta tai keneltäkään ammatinharjoittajalta kysymättä valtiovalta näytti osaavansa tehdä tarvittaessa nopeitakin päätöksiä. Se satutti montaa yrittäjää. Jotkut toipuivat, kunnes 1990-luvun lama iski päälle. Sirkus Finlandia on yksi selviytyjä, vaikka sillä onkin naarmuja kyljissään.

Anna Jernström Wanin selässä 1983. Pepino ohjaa.

Yleensä Finlandian norsut olivat ulkolaisia vierailijoita. 1981 keväällä Sirkus Finlandia osti itselleen kaksi Afrikan norsua, Wani ja Buli. Norsut haettiin syksyllä Suomeen huonosti hoidettuina, nälkiintyneinä ja huonokuntoisina. Suomessa norsut joutuivat karanteeniin, jona aikana Buli kuoli. Vuonna 1982 Finlandian esityksessä ei ollut norsuja, mutta Wani teki muutaman koe-esiintymisen. Seuraavana vuonna Wani jo esiintyi selässään Anna Jernström ja ohjaajana Pepino eli Joseph Mrva. 1984 Wani myytiin Liedon eläintarhaan. 1986 Norsut kiellettiin Suomessa.

Gärtnerin norsut Sirkus Finlandiassa 1980.

Tässä lyhyesti Finlandiassa esiintyneet norsut ja niiden omistajat:
1976 Alois Köllner, norsu Simba
1977 Lothar Weissheit
1978 Bernhard Spindler, 4 norsua
1979 Bernhard Renz, 3 pientä aasiannorsua
1980 Joseph Gärtner, 1 afrikan- + 4 aasiannorsua
1981 Joseph Gärtner, 1 afrikan- + 4 aasiannorsua
1982 Ei norsunumeroita.
1983 Sirkus Finlandia, norsu Wani ja Anna Jernström
1984 Joszef Richter
1985 Amadeo Folco / SF Senior
1985 Bernhard Spindler / SF Junior, 2 pientä afrikannorsua
1986 Amadeo Folco / SF Senior
1986 Amadeo Folco / SF Junior, 3 pikkunorsua, ohjaaja Micky

Gärtnerin norsut aamu-uinnilla Välimeressä joulukuussa 1980 Monte-Carlon Sirkusfestivaaleilla.

Preussilainen Jean-Baptist Gautieri kuljetti norsun 1804 Pietarista Suomen kautta Ruotsiin, jossa norsua ei aiemmin oltu nähtykään. Suomalaiset näkivät siis norsun ensimmäistä kertaa ennen ruotsalaisia. Se oli Porvoossa 25.7. Matka sieltä Turkuun kesti nelisen viikkoa. Kyseessä ei ollut sirkusseurue vaan eläinnäyttely.

Folcon norsut Sirkus Finlandia Juniorissa 1986 Mickyn ohjauksessa.

Kommentit:

Tuossa -80 kuvassa myös 1 norski ja suomalainen meressä uimassa.
Wille Ahrens

Wille tietysti, mutta kuka oli norski?
Kari Nieminen

Ole-Martin Bruman, tuli Pepinon ja norsujen mukana tallirenkinä -80 finlandiaan. Pepino jäi syksyllä suomeen ja minä lähdin norsujan mukaan. -81 Martinkin jäi suomeen ja hoiti ja koulutti alkuun vania ja bulia.
Wille Ahrens
.

Sunday, 4 December 2016

Crazy Joker


Ihmeporukkaa tämä Aallon suku. Niinkuin nyt tämä taikuri Simo Aalto, joka syntyi 19.3.1960 kuvataiteilija Eeli Aallon ja opettaja Airi Aallon perheen kuopuksena. Yhdeksänvuotiaana Simo sai lahjaksi taikurivälinelaatikon ja innostui siitä valtavasti. Niin valtavasti, että kauppaa niitä edelleen tänäänkin. Ja esiintyy taikurina siinä välissä. Hän valmistui lastentarhaopettajaksi 1982. Ja esiintyi taikurina siinäkin välissä. Niin paljon, että 1990 Simo siirtyi päätoimiseksi taikuriksi. Taikasana Jokeri Pokeri Box  muotoutui Simo Aallon taiteilijanimeksi. Simo avioitui Kirstinsä kanssa 1993 ja jo seuraavana vuonna Kirsti aloitti esiintymiset Simon avustajana. Uusperheeseen kuuluu seitsemän lasta: yksi poika ja kuusi tytärtä. 


Syyskuun puolivälissä Simo Aalto lanseerasi Jokeri Pokeri Boxin rinnalle aivan uuden hahmon pikkujouluihin, harjakaisiin, karonkoihin ja ylipäänsä kaikenlaisiin kekkereihin, joissa halutaan pitää hauskaa! Crazy Joker on aikuisille tarkoitettu taikanäytös. En ole sitä vielä nähnyt, mutta odotan jännityksellä.


Entäs ne muut Aallot? Taiteilijoita hekin. Tänä päivänä lähes kaikki tuntevat Saara Aallon, joka niittää kiitosta ja mainetta äänellään, tans­si­tai­doil­laan ja heit­täy­ty­mis­ky­vyl­lään Britannian X-Factorissa. Hänen isänsä on Simo Aallon veli Markus. Simolla ja Markuksella oli aikoinaan oma bändi nimeltään Sodoma. Simo soitti rumpuja, Markus kitaraa. Saara Aallon Taina-äiti on myös laulaja ja opettaja. Myös Simo Aallon oma tytär Sari on jo pitkän kokemuksen omaava artisti. Hän on vatsastapuhuja, joita ei monia Suomesta löydy.

Tässä jutussa jäi nyt vielä monta Aaltoa mainitsematta, kaikki taiteilijoita, mutta jatketaan toiste. Se lista on todennäköisesti loputon.

.

Friday, 2 December 2016

Antti-patsas Sirkus Finlandialle • Antti Statue to Sirkus Finlandia


Suomen paikallislehdet ovat myöntäneet vuoden 2016 Antti-patsaan Sirkus Finlandialle tunnustukseksi aktiivisesta yhteistyöstä paikallislehdistön kanssa. Sanomalehtien Liiton paikallislehtijaosto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ja Suomen Paikallismediat Oy jakavat valtakunnallisen Antti-patsaan vuosittain Antinpäivänä tunnustuksena yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt paikallislehdille tärkeitä arvoja. Sirkus Finlandia ilmoittaa aktiivisesti paikallislehdissä kiertueistaan ja tarjoaa samalla myös pirteän aiheen kesäiseen uutisvirtaan. Sirkus Finlandian sirkustirehtööri Carl Jernström jr. vastaanotti Antti-patsaan 30.11.2016 Helsingissä.

Antti-palkinto on nimetty ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden julkaisijan Antti Lizeliuksen mukaan. Paikallislehdistön pronssisen Antin on suunnitellut kuvanveistäjä Kari Ovaska. Antti-palkintojen virallinen jakopäivä on Antin nimipäivä 30. marraskuuta. Patsasta ei jaettu ollenkaan vuonna 2015, jolloin paikallislehdet päätyivät ratkaisuun kiinnittääkseen huomiota Postin toimintaan.