Friday 8 November 2019

2019 • Sirkus Finlandia BTL


Sirkus Finlandia arvostettiin tänä vuonna Euroopan kuuden parhaimman sirkuksen joukkoon. Big Top Label -sertifikaatti todistaa, että sirkus on eläinten ja työntekijöiden hyvinvoinnin osalta täyttänyt tarvittavat kriteerit. BTL-sirkukset ovat myös ulkoisilta puitteiltaan mallikkaassa kunnossa, mm. siisteys ja jätteiden käsittely tarkastetaan. Sertifikaatin myöntäjät totesivat mm.: On välttämätöntä erottaa toisistaan vastuulliset sirkukset, jotka kunnioittavat voimassa olevia sääntöjä ja lakeja, ja ne, jotka sivuuttavat sekä kirjalliset että kirjoittamattomat säännöt.


Sirkus Finlandian perustivat Carl-Gustaf Ragnar Jernström (1944–2019) puolisonsa Leena Maria Jurvakaisen kanssa 1976. Tänä vuonna oli siis 43. kotimaan kesäkiertue. Talvileiri sijaitsee Pohjassa. Kiertue lähtee liikkeelle aina huhtikuun alussa Karjaalta ja päättyy syksyllä Helsinkiin. Kiertueen aikana pysähdytään vähän yli sadalla paikkakunnalla. Pohjoisin kaupunki on Ivalo.


Karavaanissa kiertää satakunta henkilöä. Yleisömäärä on viime vuosina vakiintunut yli 220 000 henkeen. Ohjelma kestää noin kaksi tuntia väliaikoineen. Näytöksiä annetaan kesän aikana noin 250. Taiteilijoita on tänä vuonna kiinnitetty yhdeksästä eri maasta. Yhdeksänhenkinen orkesteri tulee Ukrainasta. Sirkusteltta vaatii 2 500 neliömetrin alueen, joka vastaa puolikasta jalkapallokenttää.

Calle Senior.

Koko Jernströmin perhe on ollut mukana sirkuksen toiminnassa alusta lähtien. Kaikkien suruksi isä Calle Sr nukkui pois loppukesällä. Hän sai Monte Carlossa viime tammikuussa Maailman Sirkusliiton myöntämän erityispalkinnon sirkustaiteen edistämisestä. Carl Johan Ragnar Jernström eli Calle Jr on vastannut toiminnasta vuodesta 2011, jolloin perheyrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos. Sisarusparveen kuuluvat myös Maria, Anna ja Heidi. Ja kolmas sukupolvikin paiskii jo töitä sirkuksessa.

Calle Junior.


.

No comments: