Wednesday 30 October 2019

1879 • Circus Ciniselli


Suomalainen Wirallinen Lehti uutisoi 11.9.1879 näin: Sirkus Cinisellistä sai Suomen Kaartinpataljoona eiliseen näytäntöön 100 wapapilettiä jaettaviksi pataljoonan allapäälliköille ja miehistölle.


Kuukautta myöhemmin Uusi Suometar julkaisi 10.10.1879 nimimerkki Matin katkeran arvostelun Circus Cinisellin Kalewala-kuvaelmasta näin:
Cinisellin sirkus, joka hewosineen, neitosineen ja konstineen jo kolmatta kuukautta on hurmannut Helsingin kewytmielistä yleisöä ja runsaasti rahoja voittanut, laski tois-iltana wiimeisen walttinsa pelipöydälle, wiedäkseen wiimeisetkin rowot Helsinkiläisten kukkaroista. Esitettiin muka kuwaelmia Kalewalasta; enkä minäkään malttanut olla menemättä tuota katselemaan, woidakseni teille, ystäwäni maaseuduilla, kertoa miltä waka wanha Wäinämöinen hewoisteatterissa näytti. 
En suinkaan suurilla toiweilla sinne mennyt, mutta enpä sentään woinut arwata että koko komento niin joutawan kurjaa ja mitätöntä olisi. Jos ei ohjelmassa olisi suurilla kirjaimilla ollut präntättynä, että kuwaelmat oliwat Kalewalasta ja että niissä ilmautui Wäinämöinen, Ilmarinen, Lemminkäinen, Kyllikki, Pohjolan emäntä y.m., niin ei kenenkään päähän olisi juolahtanut, että tuo älytön sekamelska koski suomalaisia ja Kalewalaa. Noin 30 puolialastonta naista ja kaksi lasta hyppeli, eräs wanha harmaapää äijä hassutteli ja koko joukko muita henkilöitä kulki edestakaisin, yksi hevonen, jonka selässä tuo wanha  hassu ratsasti, kaatui maahan, eräs muhkea mies (luultavasti Lemminkäinen) hywäili ensin tyttöjä ja ratsasti sitten aika kyytiä, kunnes katosi. Siinä kaikki. Mutta tarkoitus saawutettiin: katselijoita oli monta tuhatta, ja markkoja saatiin sitä myöten.
Matti.

Gaetano Ciniselli (1815–1881), Pietarin Sirkuksen perustaja. 

Pietarin sirkus on Venäjän vanhin toimiva sirkus Pietarissa. Sirkus avattiin 26. joulukuuta 1877. Sirkus kulki nimellä Cinisellin sirkus vuoteen 1919 saakka, jolloin se siirrettiin Venäjän valtion johdon alle kommunistisen vallankumouksen jälkeen. Sirkuksen alullepanija oli suuren italialaisen sirkusperheen Gaetano Ciniselli, joka toimi hevoskouluttajana. Nykyisin sirkusta kutsutaan Fontankan sirkukseksi, Bolšoin sirkukseksi tai Pietarin sirkukseksi. Sirkuksen lippujen hinnat vaihtelevat paikan mukaan 300 ruplasta 2 000 ruplaan. Sirkusrakennuksessa on myös maailman ensimmäinen sirkusmuseo, joka on avattu vuonna 1928.

Pietarin sirkus ulkoa ja sisältä 2012. 



.

No comments: