Friday 8 March 2019

Kansainvälinen naistenpäivä • International Women's Day

Liina Aunola 3.10.2007. 

Michelle Musser 9.4.2015. 

Tänään on Kansainvälinen Naistenpäivä! Toivotan iloista päivää kaikille ihanille naisille ikään katsomatta! Hauskaa päivää myös vähemmän ihanille! Kansainvälinen naistenpäivä on vuosipäivä, jota on vietetty 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Vuonna 1975, jota vietettiin kansainvälisenä naisten vuotena, Yhdistyneet kansakunnat vahvisti päivän vieton, ja se sai samalla nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.

Dilbara Eshimbekov 9.4.2011. 

Latoya Donnert 5.4.2008. 

Miten naiset nykyään sijoittuvat sirkukseen? Näkyykö siellä sukupuolien välinen tasa-arvo? Ilman suurempia tutkimuksia arvelen, että ainakin heitä on sirkuksissa kohta melkein yhtä paljon kuin miehiä. Pohjoismaissa taitaa tasa-arvo olla selvempi kuin Etelä-Euroopassa. Sirkusjärjestöt ja sirkuskoulut tuntuvat olevan paljolti naisten hanskoissa. Sirkusjohtajat ovat useimmiten miehiä. Onko jotain sirkuksen taidelajeja, jotka ovat vain miehille tai naisille?

Anni & Möllö eli Anni Pietala ja Merie Freund 9.4.2015. 

Robin Valencia 12.4.2014.

Naisklovneja on harvassa. Voimanaisia näkee harvoin. Elävät tykinkuulat ja taikuritkin ovat useimmiten miehiä. Sirkuksen juontajina taitavat miehet jäädä kohta naisten jalkoihin. Klassisen sirkuksen keksijän Philip Astleyn vaimo Patty esiintyi miehensä rinnalla temppuratsastajana. Nykyajan kasakkaratsastajat ovat kuitenkin etupäässä miehiä. Villieläinten kouluttajissa tapaa nykyään muutamia naisiakin.

Pietarin Sirkus 18.2.2012. 

Juontaja Päivi Mäkinen 9.4.2005. 

Saankohan paljon vihapostia, jos sanon kuitenkin, että kyllä sirkusala sittenkin on vielä aika paljon miesvoittoista. Onneksi siellä joukossa on kuitenkin niitä ihania naisiakin. Ja onneksi nykynuoret uskaltavat rikkoa perinteisiä rajoja. Keskinäisessä kanssakäymisessä tasa-arvo näkyy suomalaisissa sirkuksissa aika hyvin. Lukuisat eri uskonnotkaan eivät riitele keskenään. Ainakin näin ulkopuolinen saa miellyttävän kuvan sirkusyhteisöistä. Kukin kunnioittaa vastapuolen kulttuuria. Vai onko tämä liian aurinkoinen kuva?

Heidi Latva 5.5.2018. 

Linnea Purontaus 8.7.2018. 

Flying Flowers 2009. 


.

No comments: