Saturday 30 March 2019

1919–2019 • Sirkus Knie 100 vuotta • Circus Knie 100 years


Onneksi olkoon! Sata vuotta on on hatun noston arvoinen saavutus yhdeltä ja samalta suvulta. Jo tämän historian alussa 14.6.1919 teltan sisäänkäynnin yläpuolella luki rohkeasti Cirque Variete National Suisse Freres Knie. Sirkustirehtööreillä oli siis selvät suunnitelmat mihin pyritään – Sveitsin Kansallissirkukseksi.


Itse asiassa Knie-suku harjoitti sirkustoimintaa jo 1803 Innsbruckissa. Perhe liikkui Friedrich Knien johdolla avoimella areenalla paljon Saksassa ja Itävallassa. Vuonna 1814 heräsi ajatus telttasirkuksesta. Nykyisessä muodossaan Sirkus Knie on ollut vuodesta 1919, jolloin se muuttui avoimesta areenasta katetuksi telttasirkukseksi. Veljekset Friedrich, Rudolf, Karl ja Eugen Knie ottivat ratkaisevan askeleen ulkoalueelta telttasirkukseen.  Nyt kuudes, seitsemäs ja jopa kahdeksas sukupolvi antavat kaikkensa kulissien eteen ja taakse yhdistääkseen perinteiset arvot uusimman teknologian kanssa. Tänään sirkusta johtavat Fredy ja Franco Knie.


Sirkus Knie'n kiertue 2019 alkoi 21. maaliskuuta ja se jatkuu marraskuun 17. päivään asti. Tänä vuonna esiintymispaikkoja on 33. Yhdellä paikalla ollaan siis pitempään kuin meillä, mutta onhan asukkaitakin paljon enemmän ja tiheämmässä kuin meillä. Paikasta toiseen siirrytään rautateitse. Siinä kertyy kilometrejä 2 568. Henkilöstön määrä on 230. Lukuun on laskettu mukaan taiteilijat 38 henkilöä. Eläimiä on mukana 94 kappaletta.


Knie-perheen tarina on nyt myös kirjana 100 Jahre Schweizer National-Circus Knie. Kirja on saatavissa vain Sirkus Knie'ssä tai Knies Kinderzoo´ssa hintaan 48 CHF. Sirkuksen 1956 perustettu talvileiri sijaitsee Rapperswil'ssä. Sirkus Knie avasi lasten eläintarhan Pfingsten'iin. Tänä vuonna on Sveitsin rautateilla kaksi veturia Sirkus Knien väreissä ja tunnuksillä. Tänä vuonna Sveitsissä julkaistiin postimerkit Circus Knien kunniaksi.


Sveitsissä puhutaan monia kieliä. Perustuslain mukaan maassa on neljä kansalliskieltä saksa, ranska, italia ja retoromaani. Virallisiksi nimetyt kielet vaihtelevat eri kantoneissa. Sveitsin Kansallissirkus Knie on heidän nettisivujensa mukaan saksaksi Schweizer National-Circus Knie. Jälleen kerran herää mieleeni kysymys: miksi Circus, miksi ei Zirkus?






No comments: