Friday 24 August 2018

Sirkus-Exlibris • Circus Bookplates


Exlibris on kirjan ensiölehdelle liimattava kirjanomistajamerkki. Merkin oikeaoppinen paikka on kirjan etusisäkannessa, sen vasemmassa yläkulmassa, mutta sääntö ei ole enää tiukka.


Exlibrikset ovat parhaimmillaan pienoistaidetta, joita aikaisemmin saivat suunnitella vain tietyt taiteilijat. Siinä yhdistyvät kaksi taidelajia, kuvataide ja kirjallisuus. Vammalan Vanhan kirjan päivillä on aina ollut oma osastonsa kirjanomistajamerkeille. Aihe merkkiin tulee aina kirjan haltijan mukaan eli se yleensä symboloi asioita, jotka ovat merkin omistajan elämässä tärkeitä, kuten ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, arvoja tai muita merkin omistajaan liittyviä asioita.


Norjalainen Borge Nees julkaisi vuonna 1981 niteen, mihin oli koottu sirkusaiheisia ex libriksiä. Se oli ensimmäinen Borge Neesin neljästä sirkusaiheisesta julkaisusta. Muut olivat norjan kieliset sirkusaiheiset runot Cirkus Digte (1982), norjankielinen sirkusalan tietosanakirja Cirkus Leksikon (1983) ja sirkusaiheiset puupiirrokset Cirkus Traesnit (1983).  Ohessa muutama näyte kyseisestä ex-libris -kirjasta sekä pari kotimaista aiheeseen liittyvää kirjanomistajamerkkiä.


Osmo Jokinen oli lehti- ja radiotoimittaja ja kirjailija. Hän saattoi samana päivänä raportoida Kirkolliskokouksesta tai Kouvolan Taikapäivistä ja molemmista yhtä suurella asiantuntemuksella. Osmo oli aikanaan ideoimassa Sirkus- ja Varieteetaiteen Ystävät ry:tä eli CiVa. Ne, jotka Osmon tunsivat, muistavat hänen silmälasinsa. Merkin tekijä ei ole tiedossa.


Kaarlo Kortelaisen piirtämä Markku Aulangon ex libris on monitasoinen. Siihen on mahdutettu koko elämäntarina.



Lähde: Wikipedia ja MA
Kuvat: Markku Aulangon arkisto


.

No comments: