Friday, 10 August 2018

2018 • Pietarin Sirkusmuseo 90 v. • St. Petersburg Circus Museum 90 years


Pari päivää sitten vietettiin Pietarin Sirkusmuseossa 90-vuotisjuhlia. Onneksi olkoon! Maailman vanhin sirkusmuseo perustettiin Neuvostoliiton Leningradissa sijaitsevaan sirkusrakennukseen 8.8.1928. Neuvostovallan lakattua kaupunki muutti nimensä Pietariksi 1991. Pietari on Venäjän toiseksi suurin ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Asukkaita on noin viisi miljoonaa.


Pietarin sirkus on Venäjän vanhin toimiva sirkus. Se avattiin 26.12.1877. Sirkus kulki nimellä Cinizellin sirkus vuoteen 1919 saakka, jolloin se siirrettiin Venäjän valtion johdon alle kommunistisen vallankumouksen jälkeen. Sirkuksen alullepanija oli suuren italialaisen sirkusperheen Gaetano Ciniselli (1815–1881), joka toimi hevoskouluttajana ja vieraili useasti Suomessakin. Nykyisin sirkusta kutsutaan Fontankan sirkukseksi, Bolšoin sirkukseksi tai Pietarin sirkukseksi.


Pietarin sirkuksen yhteydessä toimii maailman kenties ensimmäinen sirkusmuseo. Sen kokoelmista löytyy yli 100 000 sirkuksen historiasta kertovaa esinettä. Julkinen tila museosta on iso sali, jossa on paljon näyttelyaineistoa. Museoon on ilmainen sisäänpääsy tuntia ennen sirkusnäytöstä ja sen väliajalla. Opastettuja kierroksia järjestetään tilauksesta. Museon arkisto ja kirjasto ovat avoinna vain sirkusartisteille ja alan tutkijoille. Kokoelmiaan museo kartutta etupäässä lahjoituksista. Museon alullepanija ja ensimmäinen johtaja Vasili Andreev (1874–1942) oli myös yksi Leningradin Teatterimuseon perustajista. Sirkusmuseo perustettiin hänen henkilökohtaisten kokoelmiensa pohjalle. Olisikohan jo aika saada Suomeenkin sirkusmuseo! Materiaalia olisi vaikka millä mitalla. Ja joku vielä muistaakin jotain.

Gaetano Ciniselli, Pietarin Sirkuksen perustaja.

Carl-Gustaf Jernström ja Kari Nieminen sirkusaarteiden keskellä 2012..

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: