Wednesday, 11 July 2018

2018 • Cirque Berserk • Teatterissa • In Theater


Yksi Britanian kauneimmista viktoriaanisista teattereista on Nottinghamin keskustassa. Theatre Royal rakennettiin 1865 arkkitehtiveljesten William ja John Lambert piirustusten mukaan. Vuonna 1897 teatteri kävi läpi suuren remontin arkkitehti Frank Matchamin ohjeilla. Vuonna 1978 teatteri remontoitiin 5 miljoonalla punnalla nykyiseen muotoonsa. Katsomoon mahtuu tänään 1 186 henkilöä. Katsomo on neljässä kerroksessa. Jouduimme permannolla niin kauas ensimmäisen parvekkeen alle, että kaikki sirkuksen ilmanumerot hävisivät näköpiiristä.
Tässä ihastuttavassa teatterissa näin ensimmäisen kerran klassista sirkusta teatterissa. Nimistään huolimatta Zippos Circus ja Cirque Berserk toimivat Iso-Britaniassa molemmat. Niillä on sama englanntilainen omistaja. Zippos Cirkus on klassinen sirkus ja kiertueella ison teltan kanssa. Cirque Berserk on myös perinteinen sirkus (melkein), mutta se esiintyy vain teatterirakennuksissa, poikkeuksiakin sillä on ollut. Berserkissä ei ole eläimiä, siksi tuo melkein-sana suluissa.


Mutta miksi ranskaksi nimi Cirque Berserk? Tämä on vain veikkaus, mutta luulen sen johtuvan ranskalaisen ja englantilaisen erilaisesta ääntämistavasta. Ranskalainen lausuu tuon nimen: sirk berserk, mutta englantilainen lausuu sen: söök besöök. Tuo englantilaiseten lausumistapa on mukavan sointuva, kun sanat ääntyvät samalla tavoin.  Molemmissa kielissä tuo berserk tarkoittaa suunniltaan raivosta tai muuten sekaisin olevaa.

Näyttää siltä, että Zippos esittää enemmän perheohjelmaa ja Berserk kohdistaa hiukan hurjemman tuotantonsa aikuisiin. Palaan vielä Berserkin ohjelmaan.No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: