Thursday, 7 June 2018

Esa Östberg trampoliinilla • On the trampoline

Turun Sirkuksen pohja lepää trampoliinilla, mikä käy ilmi myös tunnuskuvasta.

Elettiin vuotta 1993.  Teleasentaja Esa Östberg oli saanut potkut. Piti olla valtion pitkä ja kapea leipä, mutta olikin lyhyt ja kapea. Esa oli pomppimassa trampoliinilla Kupittaan urheiluhallissa kuten aina ruokatuntisin. Silloin tuli Urheiluhallin portaita ylös opiskelijaryhmän kanssa Reijo ”Reka” Kontio , pastori ja teatteriohjaaja.  Reka huusi: ”Hei, oletko sinä se trampoliiniopettaja?” Esa katsahti ympärilleen ja kun muitakaan ei näkynyt, niin hän Rekan toistaessa kysymyksensä vastasi että ”Jep, mä olen just sellainen” . Reka pyysi Esaa tekemään trampoliinivoimistelun koeoppitunnin. Esa suoriutui siitä hyvin ja sai Rekan kautta satunnaisia opettajan töitä.
Sitten Turun Taiteen ja Viestinnän oppilaitoksessa eli TuTvossa käynnistettiin Stunt-kurssi. Taustavaikuttajana oli koulun ennakkoluuloton rehtori Maija Palonheimo. Nyt Esalla oli jo enemmän opettajan töitä. Sen jälkeen järjestettiin sirkusohjaajakurssi, johon oppilaat poimittiin toimivista sirkuskerhoista. Se oli tiedonjakamiskurssi, missä jokainen mukanaolija oli sekä oppilaana että oman alansa opettajana. Esa Östberg oli mukana kurssilla. Kurssiin liittyvän opinnäytetyön Esa teki TYKsissä ja on näin ollen Suomen ensimmäinen sairaalaklovni. Esa alkoi ohjata erityislapsia. Esa päätti, että ei sano mihinkään tarjottuun hommaan ei, koska sitä oli tehty kyllästymiseen saakka telehommissa ollessa. Esa: ”Otin vastaan kaikki vammaiset ja vammautuneet lapset ja nuoret. Kerron esimerkin. Eräs 10-vuotias sokea tyttö Helsingistä opetteli kanssani voltteja trampoliinilla. Teimme myös ’lentävää trapetsia’, joka oli hänen suosikkinsa. Tyttö uskalsi irrottaa trapetsista äänimerkin saatuaan ja lensi ilmassa vastaanottajan käsiin. Vanhemmat olivat Kisahallista kyselleet trampoliiniharrastusta tytölleen koska fysioterapeutit suosittelivat. Vastaus oli, että sokeat eivät hypi trampoliinilla. Ystäväni Los Angelesista opettivat, että ”ewerything is possible”. Minulla on lukuisia tarinoita - osa surullisiakin - er-lapsien auttamisesta ja opettamisesta.”
Tällä hetkellä Turun Sirkus Ry:llä on 23 palkattua apuohjaajaa ja se toimii Turun keskustassa suojelukohteena olevassa 10 m korkeassa tilassa. Esa itse esiintyy noin kerran viikossa pelletaikuri Tontona.
Lähde: Markku Aulanko.

Kun Esa tunsi olonsa huteraksi yksipyöräisen selässä, hän hankki kolmipyöräisen.
.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: