Tuesday, 16 January 2018

1918 Wäinö Bergström


Tuo lehti-ilmoitus julkaistiin Kansan Lehdessä 19.3.1918:
OLYMPIA
1-2-3-4-5.
Maailmakuulu salapoliisi Nic Carter,
Murha-arvoitus Grand-teatterissa.
5-osainen rikos- ja seikkailufilmi.
Käärmeihminen Miss Martha.
Taikataiteilija Väinö Bergström esiintyy tällä viikolla.
HUOM.! Elävä pää pöydällä ilman ruumista, puhuu, polttaa tupakkaa, ennustaa y. m. Pöydän aluksen näkee yleisö tyhjänä (illan salaisuus y.m.
Pitkin aikaa on elävissäkuvissa nähty intiaania liikkuvina kuvina, mutta tällä viikolla esiintyy se elävänä ja uhkarohkeana temppuna.
Mullin ja mallin.
Koomillinen.


Mielestäni ilmoituksen asiat on kerrottu vähän sekavasti. Nykytamperelaiset tuntevat Olympian vanhana elokuvateatterina Satakunnankadulla. Sisäänkäynnin yläpuolelle on kiveen hakattu sana Vaudeville. Tampereen Ulkotyöväenyhdistys rakensi talon 1907–1908, jonka se joutui luovuttamaan velkojilleen 1914. Talon osti John Taug ja avasi 1918 talon juhlasalissa elokuvateatterin. Tuo lehti-ilmoitus antaa ymmärtää, että elokuvien lisäksi salissa oli myös elävää ohjelmaa.


Miss Marthaa en tunne, enkä intiaaniakaan, mutta Väinö Bergström on tutumpi. Hän oli Suomen etevin taidevoimistelija, nuorallatanssija, akrobaatti, hanuristi, taikuri . . . . Vuotta myöhemmin hän antoi Tampereella myös Hypnotisti-esityksen. Jo vuonna 1912 Väinö Bergström kiersi Suomea omalla sirkusseurueellaan, joka kantoi nimeä Kansainväliset taide- ja voimavoimistelijat. 


Nimellä Veljekset Bergström Väinö esiintyi Herman-veljensä kanssa. Suomen itsenäistymisen jälkeisellä ajalla Bergström nähdään sirkustaiteilijana muiden yrittäjien sirkuksissa.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: