Tuesday, 7 November 2017

Hippodromi Suomessa • Hippodrom in Finland


Tässä on muutamana päivänä nyt kirjoitettu englantilaisesta Hippodromesta. Samannimisiä sirkuksia ja tivoleita on esiintynyt Suomessakin. Tunnetuin lienee Helsingin Hippodrom Sirkus, jonka lehti-ilmoitus vuoden 1917 Helsingin Sanomista näkyy yllä. Alhaalla valokuva Hippodromista Mannerheimintien varrella kesällä 1949. Sen takana näkyy Messuhalli. Hippodrom rakennettiin 1910 ja 1950 sen paikalla seisoi jo Messuhallin B-halli, nk. Pikku-Messuhalli vai Töölön Kisahalliksiko sitä nykyään nimitetään. Hevosurheilun ja sirkuksen lisäksi Helsingin Hippodromissa järjestettiin myös painikilpailuja ja nyrkkeilyotteluita.


Sivistyssanakirja kertoo, että sanalla hippodromi tarkoitetaan avonaista tai katettua hevosurheilurataa ja siihen liittyviä rakennelmia. Kyseessä voi olla siis ravirata, ratsastusrata tai ratsastushalli. Hippodromi (kreikan sanoista hippos ’hevonen’ ja dromos ’rata’) oli antiikissa ja keskiajalla kreikkalaisten käyttämä areena, joissa järjestettiin vaunukilpa-ajoja. Konstantinopolin hippodromi oli aikansa suurin ja kuuluisin. Se rakennettiin vuosina 203–330, ja sen esikuvana oli Rooman Circus Maximus.

Hippodromin Tivolin omisti Niilo Valdemar Syversen. Kaupparekisterissä on maininta, että Hippodromin Tivoli lopetettiin 12.11.1948. Niilon isä Ludvig Syversen toimi myös sirkus- ja tivolialalla. Niilon isovanhemmatkin olivat samalla alalla. Oliko Hippodromin Tivolilla jotain yhteistä Helsingin Hippodromin kanssa?

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: