Tuesday, 18 July 2017

1897 Sirkus Ducander


"Sirkustemppuja. Helsingissä nykyään esiintyvä sirkus Ducander on lähettänyt teiskolaiselle urheilijalle, talollisenpojalle Heikki Kuusniemelle kutsumuksen tulla painiskeluun sirkuksen ammattipainijan kanssa. Palkkioksi luwattiin vapaa matka ja 100 m. rahaa sekä 300 m., jos woittaa sirkuksen painijan. Sulkumerkeissä ilmoitti kutsuntuoja, että Kuusniemen – annettaisiin woittaa. Tuskin tarwinnee mainita, ettei tunnettu urheilija moiseen ilweilyyn suostunut, kertoo U:lehti. – Kuinkahan kauwan wedetään pääkaupunkilaista yleisöä nenästä?"

Tämä juttu oli Kylväjä-lehdessä tammikuussa 1897. Sirkus Ducander oli ensimmäinen suomalainen sirkus. Se aloitti toimintansa Terijoella edellisvuoden elokuussa. Se kiersi myös Tampereella, Vaasasssa ja Turussa päätyen lopulta Helsinkiin. Sirkus Ducander esiintyi Siltasaaren maneesissa. Helmikuussa 1897 Sirkus siirtyi Tallinnaan ja sieltä Eurooppaa valloittamaan – eikä palanut enää Suomeen.

Nyrkkeily-, paini- ja sirkusmainoksia lauta-aidassa Siltasaarenkatu 6 ja 
taustalla sirkusrakennuksen seinässä Siltasaarenkatu 8-10 vuonna 1907.

Sirkus ja tivoli toivat Suomeen aikoinaan myös elokuvat ja kreikkalais-roomalaisen painin. Lehtiartikkelin sävy on kuitenkin sellainen, että sirkuspainiin oltiin jo kyllästymässäkin. Tuon kuvan mukaan sitä harrastettiin kuitenkin vahvasti vielä 10 vuotta Ducanderin jälkeenkin sirkuksessa. Edelleenkin se on suosittu urheilulaji Suomessa – vähän asiallisemmilla säännöillä.


.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: