Sunday, 26 March 2017

Veli Giovanni

Taikatemppujen lumoissa vasemmalta laivanvarustaja 
Matti Nurminen, Veli Giovanni ja Georg de Godzinsky.

Hillari Johannes Viherjuuri (19.2.1889–22.9.1949) tunnettiin paremmin nimellä Veli Giovanni. Vuoteen 1906 asti hänen sukunimensä oli ollut Grönroth. Viherjuuren veli oli Suomen Kuvalehden päätoimittaja. Siitä johdettiin nimi Veli Giovanni eli Veli Johannes. Hän oli Suomen Taikapiirin perustajajäsen. Giovanni toi Suomeen ns. biljardipallotempun ja myi niitä. Giovannin taikatemput ovat Leikkikalumuseossa ja muu jäämistö Design-museossa.


Veli Giovanni piti Suomen Kuvalehdessä Ajanvietesivuja, joissa oli taikatemppuja, pulmia ja pähkinöitä. Hän julkaisi lapsille Suomen itsenäistyessä kirjoja suomeksi. Työskennellessään Otavan mainosjohtajana 1918–1936 hänen julkaisujensa määrä kasvoi mittavaksi: lukuisia kuvakirjoja, askartelukirjoja ja vitsikokoelmia, sarjakuvia jne. Ne ilmestyivät yleensä nimimerkillä Veli Giovanni. Hän julkaisi Lasten oma kirja ja Poikien oma kirja -sarjoja. Kirjat olivat niin suosittuja, että nuoret oppivat temppunsa ja leikkinsä juuri näistä kirjoista. Hänen tyttärensä Irmeli jatkoi Poikien oman kirjan julkaisemista Giovanni kuoltua nimellä Giovanna.


Muuten – 1920 ja -30 -luvuilla maailman sirkuksia ja varietee-teattereita valloitti myös Dr. Giovanni. Hän oli unkarilaissyntyinen taskuvaras. Oikeata nimeään en löytänyt mistään.

Kommentit:

Vaikuttaa, että kyseessä on Taikariiri ry.n kokous 70 vuotta sitten. Taikapiirin marssin säveltäjä oikealla.
Jorma Airaksinen


.

No comments:

Post a Comment