Sunday, 12 March 2017

Uno Sunell


Suomen sirkushistoriassa on muutamia kiintotähtiä, jotka loistavat muita enemmän.  Ei välttämättä taivaallisten taitojensa ansiosta. Monelle voi nostaa hattua siitäkin, että selvisivät läpi näistä maailman myrskyistä. Yksi heistä on Uno Sunell. Hän oli suosittu kahlekuningas, taikuri, voimistelija, klovni. . . Niinkuin kaikki Sunellin veljekset, siskoa lukuunottamatta. Uno Petter Wilhelm Sunell (1888–1935) loistaa sisaruksista kirkkaimmin vaikka hän kuoli jo alle viisikymppisenä. Hän on legenda, josta puhutaan paljon totta ja keksittyä tarinaa.


Uuno Sunell oli sisarusparvensa nuorin. Isä Josef teki konkurssin ja hävisi johonkin Siperiaan. Äiti Maria lähti tyttärensä kanssa Amerikkaan,  Pojat jäivät heitteillle, otettiin huostaan ja pistettiin koulukotiin. Vanhimman veljen Karlin (1874–1916) johdolla alkoi heidän sirkusuransa heidän päästyään pois koulukodista. Karlilla oli oma Urheilusirkus. Molemmat pojat olivat harrastaneet voimistelua ja olivat aluksi akrobaatteja. August (1885–1924) oli erittäin etevä kahlekuningas ja taikuri. Unosta tuli hänen seuraajansa. Vuonna 1906 Uno ja August lähtivät äiti Marian perässä Ameriikkaan ja tutustuivat siellä Houdinin ryhmään. He ostivat välineitä itse Houdinilta.


Vuonna 1910 veljekset palasivat Suomeen. Suomeen tultuaan he esiitivät kahle- ja taikatemppuja. Veljekset kiersivät paljon Ruotsissa. He omistivat ainakin 1911 Waudeville Sirkuksen. August lähti takaisin Amerikkaan perheensä kanssa 1914 ja kuoli siellä 10 vuotta myöhemmin.

Eugenia Nyström aka Miss Kelly

Vuonna 1912 Uno meni naimisiin ruotsalaisen sirkustanssijattaren Eugenia Nyströmin kanssa. Heille syntyi tyttö ja poika. Uno olisi halunnut pojastaan Uno Veikosta jatkajaa uralleen, mutta äiti vastusti. Vuonna 1920 he erosivat.  Uno Veikko palveli vapaaehtoisena Suomen talvisodassa.


Vuonna 1928 Uno meni naimisiin ruotsalaisen sirkustanssijattaren Ruth Ingeborg Carré-Norrmanin kanssa ja he muuttivat Helsinkiin. He erosivat 1934 vähän ennen Unon kuolemaa. En tiedä olenko oikeassa, mutta näin sivullisena Uunon elämä näytti olevan melkoisen kuoppaista ylä- ja alamäkeä, mutta siitä huolimatta hän esiintyi ahkerasti ja oli tunnettu ympäri Eurooppaa. Lopussa kova elämäntahti sitten kostautui alkoholi- ja mielenterveysongelmina.

No comments:

Post a Comment