Thursday, 16 March 2017

Claës Cedercreutz


Haminan Teinisirkuksen Juhlanäytös perustajansa Claës Cedercreutzin kunniaksi 1.4.2017 Haminan Liikuntahallissa klo 13 ja 16.

Claës Cedercreutz (1917–1991) syntyi aprillipäivänä 100 vuotta sitten. Sitä kannattaa siis juhlia. Tohtori Claës Cedercreutz on suomalaisten nuorisosirkusten isähahmo. Hän perusti Haminan Teinisirkuksen 1973. Se oli Suomen ensimmäinen laatuaan. Sen jälkeen niitä syntyi kuin sieniä sateella. Tällä hetkellä Suomen Nuorisosirkusliitossa on 45 vähän virallisempaa jäsenyhteisöä. Tämä paljolti "Reutsin" ansiosta. Sitä kannattaisi jo liputtaa. Liputetaan samalla Aprillipäivää vaikka Suomessa sitä ei ole merkitty edes kalenteriin.

Ylilääkäri Claës Cedercreutz oli eräs Suomen tunnetuimmista hypnoosin asiantuntijoista ja Haminan kaupunginsairaalan pitkäaikainen ylilääkäri. Claës Cedercreutz oli kiinnostunut sirkustaiteista pienestä pitäen. Hän osasi jo nuorena useita sirkuslaisten temppuja. Mielenkiintoisimmaksi vuosien varrella kehittyi taikatemput. Jatkosodan aikana nuori lääkintäluutnantti Cedercreutz pyrki viihdyttämään JR4:n sotilaita Karhumäessä ja Syvärillä. Sielut tarvitsivat huoltoa, joten nuoruudessa opituille taikatempuille oli sosiaalinen tilaus. Suomen Taikapiiriin hän liittyi 1945. Nostan hattua miehelle, joka pystyi luomaan loistavan uran lääketieteessä, jaksoi innostaa nuoria hyviin harrasteisiin vapaa-aikoinaan ja ehti hoitaa vielä kotinsa ja perheensä vaatimat tehtävät.

Sirkustirehtööri Katriina Kilpi ja Claës Cedercreutz seuraavat Haminan Nuorisosirkuksen harjoittelua.


.

No comments:

Post a Comment