Tuesday, 31 January 2017

Sirkusfriikki • Circus Freak

Kari Nieminen ja Björn Gammals Sirkus Finlandiassa 10.4.2015. 

Joo. Kyllä. Myönnän olevani sirkusfriikki. Jotkut kavereistanikin ovat sirkusfriikkejä. Esimerkiksi nämä Markku Aulanko ja Björn Gammals, jotka kaiken lisäksi ovat käveleviä sirkuksen tietosanakirjoja. On meitä sirkusfriikkejä paljon muitakin, mutta jätetään nyt mainitsematta, koska osa ei ole vielä tullut selvästi ulos kaapistaan.

Friikki-sana tulee englannista, niinkuin nykyään kaikki uudet termit. Sana freak käännetään suomeksi termeillä outo, oikku, päähänpisto, outo tyyppi, intoilija, kummajainen ja luonnonoikku. Englannissa sanalla on siis hiukan kahelimpi kaiku kuin meillä. Meillä ihan täysjärkinenkin voi olla jonkun asian friikki. Meillä friikki on jonkin (harrastus)alan intohimoinen, siihen vihkiytynyt harrastaja.

Nörtti-sana taitaa liipata aika läheltä friikki-sanaa, mutta se ei oikein istu vanhaan mieheen. Nörtti on arkikielessä käytetty ilmaus innokkaasta tietotekniikan, musiikin tai vastaavien asioiden harrastajasta. Stereotyyppisessä merkityksessään nörtti on harrastukseensa syventynyt ja sosiaalisesta elämästä hieman syrjäytynyt.

Toinen nörtille sukua oleva ilmiö on giikki (engl. geek). Geek saatetaan nykyisin määritellä ”sosiaalisesti lahjakkaaksi, ulkonäöstään huolehtivaksi nörtiksi”, joka on intohimoisen kiinnostunut jostakin tekniikkaan tai populaarikulttuuriin liittyvästä asiasta.

Markku Aulanko norsun parturoitavana Circo Citta di Romassa 1977.

.

No comments:

Post a Comment