Monday, 9 January 2017

Maarianhamina • Mariehamn, Åland


Ahvenanmaan ainoa kaupunki Maarianhamina on aina houkutellut sirkuksia. Viime aikoina siellä on ahkeraan vieraillut ainakin ruotsalainen Cirkus Maximum. Lisäksi Suomen vierailullaan vuonna 1950 saarella poikkesi tanskalainen Cirkus Brdr. Schmidt. Vuonna 1958 saarella kävi esiintymässä suomalainen Zoo Cirkus Sandor.  Sirkus Finlandia Senior oli Maarianhaminassa 1990 ja Sirkus Finlandia Junior vuotta aiemmin. Tietääkö joku muista sirkusvierailijoista Maarianhaminassa? Saarihan on lähempänä Ruotsia, joten sieltä saattaa kuljetuskustannukset olla pienempiä kuin Suomesta?

Yllä olevassa ilmoituksessa vuonna 1998 ruotsalainen Cirkus Olympia kertoo esiintyvänsä Maarianhaminassa heinäkuun alkupäivinä. Kaiken takana näkyy olevan Thord Junge eli taikuri Mr Charimann. Tuttu mies suomalaisillekin Sirkus Finlandian esiintyjänä ja tiedottajana. Cirkus Olympian perusti Herbert Bengtsson  (4.3.1947–20.4.2014) vuonna 1985. Toiminta on edelleen Bengtssonin perheen johdossa.

Herbert Bengtsson

Muuten – tänään on sirkuksen syntymäpäivä. Lontoossa 9.1.1768 klo 15 oli ensimmäisen klassisen sirkuksen ensi-ilta. Ensi vuonna vietetään siis 250-vuotissyntymäpäiviä! Taikureita, jonglöörejä ja akrobaatteja on maailmassa ollut iät ja ajat, mutta varsinaisen perinteisen sirkuksen katsotaan syntyneen tänään 249 vuotta sitten.

.

No comments:

Post a Comment