Thursday, 19 January 2017

Asuntovaunut • Mobile Homes

Astley's Amphitheatre, 57-1633, Houghton Library, Harvard University.

Tällainen oli Philip Astleyn Amfiteatteri Lontoossa 1808. Myöhemmin syntyi hieno idea, kun joku keksi sijoittaa sirkusnäytöksen isoon telttaan. Siihen asti sirkukset olivat kiinteissä rakennuksissa  1800-luvun alkuun asti. Teltta toi kuitenkin mukanaan majoitusongelmat. Yleensä kortteeri haettiin paikkakunnan perheiden asunnoista tai majataloista. Osa majoittui sirkusteltan suojaan, kuljetusvälineisiin – kuka minnekin.


Pömpeli oli seuraava neronleimaus sirkushistoriassa. Yksinkertaisista levyistä saatiin nopeasti koottua koppi, jossa mahtui nukkumaan ja muutenkin viettämään omaa yksityistä aikaa poissa muiden katseilta. Pystytys ja purku kävi nopeasti ja levyt veivät pienen tilan kuljetuksissa. Samasta kopista saatettiin saada päivällä lipunmyyntikojukin.

Ampumateltan pitäjän Yrjö Niitlahden asunto Huvipuisto Seiterässä 1986.

Pohjoisen sääolot pakottivat sirkuslaisia rakentamaan lämpimämpiä majoitustiloja ja hiukan mukavuuksiakin osattiin vaatia. Kuljetuskaluston ja vetoautojen kehityksen myötä asuinolotkin paranivat.

Suomen Tivolin Talvitivoli, Spinozan asuntovaunu. 

Jossain vaiheessa otettiin käyttöön oikein sitä varten valmistetut asuntovaunut ja asuntoautot. Artistin elämä alkoi tuntua mukavammalta.

Presidentin puoliso Tellervo Koivisto kahvilla Sirkus Finlandiassa 1.10.1984.

Jopa Tasavallan presidentin rouva Tellervo Koivisto adjutantteineen voitiin kestitä asuntovaunussa Finlandian sirkusnäytöksen väliajalla.

Kommentit:

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Pertti Salonen 
Tellervo koivisto ei kahvitellut Leenan ja Kallen asuntoauton ja vaunun yhdistelmässä vaan aivan muussa vaunussa kylläkin sirkus kentällä helsingissä väliajalla.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Yrsa Helles 
Oliko tuo Spinozan vaunu Ullan vanhempien?
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Kari Nieminen 
Enpäs tiedä. Kysyn Ullalta.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<


.

No comments:

Post a Comment