Wednesday, 19 October 2016

Pelle Hermanni – The TV Clown

Ransu Karvakuono ja Pelle Hermanni. Kuva Ransu ry.

Sirkusaiheet pompahtavat esiin joskus aivan yllättävistä yhteyksistä. Tällä kertaa se tuli Hannu Koskelan kirjasta Toinen soitto, joka kertoilee tamperelaisen teatterivaikuttajan Esko Raipian elämänvaiheista. Esko oli nimittäin sirkustirehtööri Juuson roolissa iki-ihanassa TV2:n lastenohjelmassa Sirkuspelle Hermanni (alhaalla). Eskolla on sormensa pelissä myös Ransu ry:ssä, jolla oli Ransula-näyttely Särkänniemen akvaarion aulassa. Ja sieltähän löytyi kuva Hermannista ja Ransu Karvakuonosta yhdessä (ylhäällä).

Niko oppisopimuspelle ja sirkustirehtööri Juuso. Kuva Ransu ry.

Sirkuspelle Hermanni oli TV2:n Pikku Kakkoselle vuosina 1978–1988 tehty lastenohjelmasarja. Sen pääosaa Pelle Hermannia esitti Veijo Antero Pasanen (14.10.1930–17.2.1988). Sarjan käsikirjoittaja oli Simo Ojanen. Ohjelman tunnusmusiikkina oli Johann Strauss vanhemman Radetzky-marssi posetiivilla soitettuna. Pelle Hermannin hahmon on suunnitellut pukusuunnittelija Riitta Riihonen, maskeerauksen Sinikka Hursti ja lavastuksen Marjaana Pirskanen.

Ohjelman ympäristönä on kuvitteellisen Sirkus Hepokatin työntekijöiden majoitusalue, Pelle Hermannin puinen asuntovaunu vieressään Taikuri Maxin (Mauri Saikkonen) asuntoauto. Hermannin ja Maxin lisäksi sarjassa esiintyviä muita hahmoja ovat Pelle Hermannin Äitiliini (Raili Veivo) ja ikuinen ihastuksen kohde ennustajaneiti Sylvia (Marjatta Rinne), jota Hermanni yritti kosia lukuisia kertoja sarjan aikana.

Näyttelijä Veijo Pasasen kuoltua ohjelmasarjan jatkoksi tehtiin vielä sarjat Äitiliini (1989–1990) ja Oppisopimuspelle Niko (1992), jota esitti Tommi Auvinen. Myös ne olivat Simo Ojasen käsikirjoittamia. Keski-Uudenmaan Teatteri toteutti vuonna 2009 Ojasen Hermanni-kirjoihin perustuvan koko perheen näytelmän, jonka dramatisoi ja ohjasi Markku Hyvönen. Pelle Hermannia esitti sirkustaiteilija Heikki Leppävuori, ennustaja Sylviaa Pauliina Hukkanen ja Taikuri Maxia Kalle Tahkolahti. Musiikin näytelmään sävelsi Altti Uhlenius.

Tässä vielä koko Sirkus Hepokatin henkilökunta ja vähän muitakin:
 Veijo Pasanen … Sirkuspelle Hermanni
 Marjatta Rinne … Ennustajatar Sylvia
 Mauri Saikkonen … Taikuri Max; Vankikarkuri; Naurukoneen keksijä
 Matti Viironen … Apupelle
 Maija-Liisa Majanlahti … Voimanainen
 Tenho Saurén … Poliisi
 Esko Raipia … Sirkustirehtööri
 Raili Veivo … Äitiliini
 Pekka Lukka … Kauppias
 Antti Seppä … Sirkustarkastaja
 Pentti Järventie … Palopäällikkö
 Nina Majaniemi  … Raminalle
 Kimmo Puurunen … Pyörätaiteilija
 Leo Frilander … Taikuri
 Nuokun Sirkus … Jonglöörit, Trampoliinitaiteilijat, Pellet
 Eila Roine … Siivooja
 Juhani Niemelä … Nuohooja
 Tiina Weckström … Kauppias
 Maria Aro … ?
 Matti Pussinen … Postiljooni
 Ilmari Saarelainen … Mansikkavoro
 Tommi Auvinen … Oppisopimuspelle Niko
 Teija Auvinen … Käärmeenlumooja Susanna
 Hannu Valtonen … Eläintenkesytttäjä Carlos

Lähde: Wikipedia

.

No comments:

Post a Comment