Wednesday, 27 July 2016

Suomen Tivoli 1931 • Fun Fair


Tässä pari tuokiokuvaa Tampereelta 1931. Suomen Tivoli on saapunut kiertueellaan Sorin aukiolle. Yleisö seuraa uteliaana karusellin pystytystä. Sen keskiakseli ja koneisto on jo koottuna. Kaksi miestä keikkuu karusellin kattorakenteiden päällä. Turvavöitä ei silloin ehkä tunnettu näissä hommissa. Oikealla näkyy vinssirakennelma. Taustalla kulkee Suvantokatu. Vasemmassa reunassa näkyy Frenckellin savupiippu ja Hatanpään valtatie.


Selkeämmin tivolin sijainti näkyy tästä kuvasta. Tosin tämä kuva on otettu seuraavana vuonna. Aleksanterinkatu yhtyy Hatanpään valtatiehen vasemmalla. Edessä, kuvan ulkopuolella sijaitsi Tampereen itäinen linja-autoasema ja Shellin huoltoasema. Kuva on otettu Vuolteenkadun kerrostalosta. Kaukana takana liplattaa Näsijärvi. Huvikentällä maailmanpyörä, lentokaruselli sekä useampia sideshow- yms. telttoja. Vasemmalla telttakankaalla katettu kookas surmanajotynnyri.


Nykymittapuulla melko vaatimattoman kokoinen maailmanpyörä on noussut myös tivolikentälle 1931. Sinä vuonna Sariolan suvulla oli liikkeellä kolme Suomen Tivolia, A-, B- ja C-tivoli. Ja olihan vielä Joulutivolikin. Vuonna 1931 Sariolan tivoleissa otettiin käyttöön tapa aidata huvialue ja otettiin käyttöön porttimaksut. Ne poistettiin Sariolan laitoksista 1968. Kuvan taustalla näkyy Vuolteenkadun kerrostaloja.

.

No comments:

Post a Comment