Tuesday, 7 June 2016

Lisää Ursuksesta • More about Ursus


Sain Ruotsista muutaman kuva ja vähän lisätietoa voimamies Ursuksesta. Yläkuvassa vasemmalla kahlekuningatar Elisabet eli oikealta nimeltään Elsa Malm. Oikealla puolella hänen siskonsa Eva Malm. Keskellä poseeraa vanhoilla päivillään voimamies Ursus eli Karl Viktor Långström. Ursus käytti joskus myös taiteilijanimeä Sambo. Ursus ja Elisabet elivät avoliitossa ja lapset saivat sukunimen Malm.


Tässä on kaksi tosivahvaa miestä. Vasemmalta voimamies Viljami Hautaviita (1905–1985), kahlekuningas Ursus ja Ursuksen poika Max Malm. Max asuu Ruotsissa ja täyttää tänä vuonna 87 vuotta. Hän muistelee esiintyneensä 5–7 -vuotiaana isänsä kanssa. Hän voimisteli Ursuksen kanssa ja seisoi käsillään hänen käsivarsillaan. Koulunkäynnin alkaessa hän lopetti sirkusuransa.


Ursus oli moniosaaja: kahlekuningas, voimamies, taikuri, fakiiri, klovni ja akrobaatti. Ursus oli myös eläinkouluttaja ja esiintyi usein koirien kanssa.


Ursus omisti Sirkus Olympian. Välillä käytettiin nimeä Seurue Olympia. Tässä kuvassa Olympian paraatikorokkeella vasemmalla Ursus vieressään poikansa Max Malm, joka ilmeisesti esiintyi myös.

Omien muistiinpanojeni mukaan Seurue tai Sirkus Olympian omisti:
1922 Johannes Noro
1924–25 Jalmari Hautamäki, A. Edman, Anne Hildén
1930–36 Karl Viktor Långström
Vähän puutteellinen lista, ehkä virheellinenkin.

Joskus 1900-luvun alussa Ursus asui myös Ruotsissa ja Norjassa. Jonkun tappelun takia hän sai kuitenkin porttikiellon Ruotsiin. Loppuelämänsä hän asui Helsingin Tapanilassa ja kuoli vuonna 1966.

Muuten – joissakin sirkusjutuissa on tullut esiin nimi Hanna Långström, mutta Malmin nykypolvi ei tunne häntä. Olisiko ollut Ursuksen sisar?

Katso myös:

http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/01/taikuri-ja-kahlekuningas-k-v-langstrom.html
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/08/kahlekuningas-ursus.html  
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/08/kuka-oli-ursus.html  
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/02/kahlekuningatar-elisabet-1930-shackle.html  
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/02/ursus-1943.html
http://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/11/seurue-olympia-1930.html

Kommentit:

Voimamies Ursuksesta eli K.V. Långströmistä esitetyistä tiedoista kiittäen tiedustelen tietääkö joku, kuinka yleinen vitsi oli ”Voimamies Ursus pistää neulalla toista perseeseen itse kipua tuntematta”? Itseäni tämä nokkeluus lapsena 1960-luvulla naapurin (1930-luvulla syntyneeltä) sedältä kuullessani nauratti sen verran, että olen sitä omillekin lapsilleni sittemmin (1980-luvulla) siteerannut Voimamies Ursuksesta mitään tietämättä, joten Sirkusteltta.blogspotin tiedot Voimamies Ursuksesta ovat olleet valaisevaa taustatietoa. 
Yst. terv. Antero Tammisto .

2 comments:

  1. Voimamies Ursuksesta eli K.V. Långströmistä esitetyistä tiedoista kiittäen tiedustelen tietääkö joku, kuinka yleinen vitsi oli ”Voimamies Ursus pistää neulalla toista perseeseen itse kipua tuntematta”? Itseäni tämä nokkeluus lapsena 1960-luvulla naapurin (1930-luvulla syntyneeltä) sedältä kuullessani nauratti sen verran, että olen sitä omillekin lapsilleni sittemmin (1980-luvulla) siteerannut Voimamies Ursuksesta mitään tietämättä, joten Sirkusteltta.blogspotin tiedot Voimamies Ursuksesta ovat olleet valaisevaa taustatietoa.

    Yst. terv. Antero Tammisto

    ReplyDelete