Monday, 27 June 2016

Leena Jurvakainen • The grand lady of the circus

Hyvää syntymäpäivää Leena!

Kukkia Finlandian vanhoilta roudareilta 2007.

Leena Jurvakainen (s. 28.6.1946) astui ensimmäisen kerran sisälle sirkustelttaan vuonna 1969. Pikkuveli Pekka oli pakko viedä Oulussa vierailevaan ruotsalaiseen Cirkus Scalaan. Scalan suomalainen telttamestari Carl-Gustaf Jernström (s. 31.7.1944) myi väliajalla sirkuksen taiteilijoita esittäviä postikortteja. Niin hyvin, että sai Leenankin ostamaan pari taiteilijakorttia. Näytöksen jälkeen he kävivät kahvilla ja vaihtoivat osoitteitaan. Kirjeitä vaihdeltiin toista vuotta. Leena oli piirtäjänä TVH:lla ja Calle kiersi maailmaa. Joskus tapailtiinkin. Vähitellen Calle sai hiostettua Leenan lähtemään kanssaan sirkuskiertueelle. Ja yhdessä ollaan edelleen. Paljon on matkalla ollut myrskyä ja välillä tyyntä. Elämä on hymyillyt riittävän usein vaikka se välillä on nauranutkin päin naamaa.

Pikkuveli Pekka ja Leena Pietarin Sirkusmuseossa 2012.

Vuonna 1975 Calle sai hankittua ruotsalaisen Cirkus Ray Millerin kaluston Suomeen Karjaan Finnbyhyn. Seuraavana keväänä starttasi Sirkus Finlandia. Leena piirsi logon, julisteet ja ohjelmalehden kannen. Ostettiin kolme venäläistä Belarus-traktoria vaunuja vetämään. Ensi-ilta oli 20.4.1976 Tammisaaressa. Tänä vuonna sirkus viettää 40-vuotista taiteilijajuhlaansa.

Leena haki tavaraa tukusta 2010.

Leena on tehnyt sirkuksessa lähes kaikkea mahdollista. Mikään sirkuksessa ei liene vierasta tälle sitkeälle naiselle. Kaiken aherruksen ohella vielä neljän lapsen kasvattaminen pyörien päällä. Viime vuosina suurin vastuu on ollut sirkuksen kioskien hoitamisessa. Leenan ja Callen ansiot huomioitiin vuonna 2002 Taiteen valtionpalkinnolla. Sirkus ei siis enää ollutkaan markkinasählinkiä vaan ihan oikeaa taidetta. Valtaosin Leenan ja Callen toiminnan ansiosta.

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto, Leena Jurvakainen ja Carl-Gustaf Jernström 1984.

.

No comments:

Post a Comment