Tuesday, 5 January 2016

Zippos Circus, Cirque Berserk


Ensimmäinen sirkusesitys pidettiin Lontoossa 1768. Klassisen sirkuksen syntymäpäivä on ensi lauantaina. Tuntui hienolta mennä sirkusnäytökseen juuri Lontooseen. Muistoihin jäi kuitenkin hiukan ristiriitaisiakin tunnelmia. Menimme Hyde Park Winter Wonderlandissa olleeseen sirkukseen.


Zippos Circus ja Cirque Berserk ovat samaa yhtiötä. Zippos kiertää teltan kanssa ja Berserk käyttää esiintymispaikkoinaan teattereita ja vastaavia. Ranskankielen käyttö Berserkin nimessä johtuu ilmeisesti nimen mukavan tuntuisesta ääntämistavasta. Berserk kuitenkin tarkoittaa raivoa, villiä, hullua, jne. Nyt molemmat sirkukset esiintyivät samassa Zippos'n teltassa. Tällä kertaa Zippos esitti enemmän lapsille tarkoitetun ohjelman ja Berserek aikuisille kohdistetun rajumman ohjelman.


Telttaa mainostetaan Yhdistyneiden Kuningaskuntien uusimmaksi ja suurimmaksi. Korkeus maasta johonkin on 65 jalkaa eli melkein 20 metriä. Mega Dome on nelimastoinen ja siihen on kiinteasti liitetty 2-mastoinen etuteltta. Istuinpaikkojen määrää en saanut selville. Katsomassani näytöksessä asiakkaita oli reilu puolet katsomosta.


Olen monasti kuullut, että englantilaiset pitävät jonottamisesta bussipysäkeillä, kaupoissa, kaikkialla. Totta se on. Kaikissa sirkuksen mainoksissa kehoitettiin asiakkaita saapumaan 20 minuuttia ennen esitystä. Teimme niin. Meidät ohjattiin etuteltassa ketjuista rakennettuun odotusjonoon. Ja siinä me sitten seisoimme hikoillen 25 minuuttia. Jono päästettiin sisään vasta pari minuuttia ennen esityksen alkua. Mutta saimmehan nauttia jonottamisesta.


Ohjelmassa ei ollut minkäänlasta juontajaa. Näytös kesti 45 minuuttia. Numerot tulivat yksi toisensa jälkeen kolmen tytön balettiryhmän esiintyessä aina numeroiden välissä. Esiintyjiä oli yhteensä noin 20. Valoja käytettiin säästeliäästi. Eläimiä ei käytetty missään kohtaa. Maneesin ympärillä ei ollut minkäänlaista aitaa tai korokkeita.


The Globe of Terror -surmanajoryhmä esiintyi pari eri kertaa. Parhaimmillaan teräspallossa pyöri 5 moottoripyörää. The Tropicana Troupe esiintyi myös useampaan kertaan eri numeroilla. Ilma-akrobatiaa nähtiin kankaiden varassa pariin otteeseen. Gauchot pyörittivät sekä bolaa että tulta. Jongleerausta nähtiin käsin ja jaloin. Isosta lasipullosta luikerteli ulos Miss Odka, joka myös ampui käsillä seisten jaloillaan jousella. Seuraavaksi oli vuorossa veitsenheittoa.


Esityksen jälkeen tutustuimme teltan ympärillä oleviin sirkusaiheisiin houkutuksiin. Sirkusbaari on mielenkiintoisen näköinen. Jos sirkusteltta olikin sisältä somistukseltaan tylyn näköinen, niin vieressä olevat kioskit ja ravintolat olivat viehättäviä. Melu koko tivolialueella tuntui vaan hirveältä. Onneksi en laittanut kuulolaitetta korvaani tivoliin lähtiessä.


Yhteenvetona kuitenkin voin sanoa, että kannatti käydä, vaikka tämä sirkus olikin aika kaukana siitä Philip Astleyn ensimmäisestä ratsastusnäytöksestä 1768.


.

No comments:

Post a Comment