Friday, 15 January 2016

Eteläpuisto, Tampere | Circus field

Tampereen vireillä olevia kaupunkikehityshankkeita. Tekijä Antti Moisala, Arkkitehdit MY OY 2015. 
Kirjan "Tampere kartalla" kuvitusta, Tampere-Seura.

Nykyään käydään kovasti keskustelua Tampereen Eteläpuiston tulevaisuudesta. Toiset haluavat säilyttää sen nykyisellään. Toiset mielivät sen täyteen kerrostaloja. Sama keskustelu rönsyilee muillakin kaupungin järvien rannoilla. Minun mielestäni tulevaisuuden kuva näyttää kovin kuivalta kivikylältä, jos kaikki vihreys hävitetään. Pelkkä Hämeenpuisto ei riitä hengitysreiäksi. Mutta kuten aina aiemminkin, raha ratkaisee.

Sirkus Finnstar Tampereen Eteläpuistossa 1990-luvun alussa. 

Eteläpuiston ranta-alueella toimi vuosina 1953–1988 Eteläpuiston speedwayrata, jossa ajettiin 1970- luvulla useita MM-tason kilpailuja. Nykyään moottoriurheilijat käyttävät Kaanaan Moottoriurheilukeskusta. Speedwayta ajetaan jopa Ratinan stadionilla. Speedwayradan purkamisen jälkeen Eteläpuisto on ollut veneiden talvisäilytyspaikkana. Eteläpuistossa ovat Suomen paksuimmat mongolianvaahtera- ja paperikoivuyksilöt. Kesäisin alueella on ollut useita konsertteja ja muita vastaavia tapahtumia. Useat sirkukset ovat vierailleet siellä vuosikymmenien ajan.

Osa Sirkus Finlandian kalustoa vanhalla speedway-radalla 2008.

Siinä onkin sirkuksilla naamanilmeitä kun aletaan etsiä uuttaa sirkuskenttää Tampereelta. Eteläpuistoa vastaavia hiekkakenttiä ei keskustan alueelta löydy. Pikkusirkuksilla on helpompaa, mutta Sirkus Finlandialla vaikeampaa. Sen pelkkä teltta vaatii 2 500 neliön tilan. Kymmenet rekat perävaunuineen tarvitsevat vielä enemmän tilaa. Finlandian koko henkilökunta on noin sata henkeä. Heidän asuntovaunujaan ei ihan kadunvarsiinkaan voi jättää. Entä tuhatpäinen yleisö? Mihin he pysäköivät ajoneuvonsa? Eipä tule mieleeni juuri nyt sopivaa kenttää.

Eteläpuisto Pyhäjärveltä nähtyvä 2008..

No comments:

Post a Comment