Sunday 20 December 2015

Telttapojat | Ring Boys



Klassisessa sirkuksessa työskentelee joukko miehiä, joita voisi kutsua vaikkapa jokapaikan höyliksi. Kuten artistit, hekin muuttavat täysin ulkoasuaan pari kertaa päivässä. Kurasaappaissa kahlaavasta ja kiroilevasta teltan pystyttäjästä tuleekin hetkessä liukasliikkeinen herrasmies uniformussaan ja kiiltonahkakengissään ja kasvoillaan aurinkoinen hymy. Näitä herroja kutsutaan telttamiehiksi, maneesipojiksi, vahtimestareiksi, paikannäyttäjäksi tai miksi vaan – ihan tilanteesta riippuen. Ja on mukana naisiakin ollut.



Telttamiehet siirtävät sirkuskaravaanin reuraavalle paikkakunnalle ja pystyttävät teltan. Sirkusnäytöksessä he tarkistavat pääsyliput sisäänkäynneissä ja opastavat asiakkaat paikoilleen. Näytöksen aikana he huolehtivat esiintyjien rekvisiitan vaihdoista ja maneesissa. Näytöksen jälkeen tämä joukko hyökkää teltan kimppuun, purkaa sen ja pakkaa autoihin. Ja sama rumba alkaa taas seuraavana aamuna.



Nämä kuvat osoittavat, että telttamiehet ovat aina olleet samanlaisia. Mustavalkokuvat ovat Sirkus Sariolasta viisikymmentäluvun alussa. Värikuvat ovat 50 vuotta myöhemmin Sirkus Finlandiasta. Asujen korea luuranko-kuviointi on perintöä ratsuväen univormuista. Ensimmäiset sirkusnäytökset olivat ratsastusnäytöksiä, joissa useimmiten ratsastajina oli ratsuväen edustajia.

.

No comments: