Friday, 20 November 2015

Tarzan täytti vuosia | Tarzan 80 years

Kalle Nyman Tarzanina Sirkus Panakoksessa Pasha-leijonan kanssa.

Kirjailija Edgar Rice Burroughs (1875–1950) loi sankarihahmonsa niin, että kirja Tarzan, apinain kuningas ilmestyi vuonna 1912.  Tarzan-kirjoja ilmestyi kaiken kaikkiaan  26 tarinaa. Viimeisestä kirjasta  osan  kirjoitti  Joe R Lansdale. Tarzan –kirjat saavuttivat  suuren suosion ja niistä on otettu useita painoksia.

Kalle ja Gisela Pepita-norsun selässä Tivoli Unto Sariolan julisteessa vuonna 1968.

Tarzan-kirjoihin ihastui myös Kalle Nyman, suomalainen akrobaatti ja eläintenkouluttaja. Kalle Nyman aloitti sirkusuransa Romanoffin perheen omistamassa Cirkus Felixissä,  jatkoi sen jälkeen Cirkus Bonnissa ja Sirkus Euroopassa akrobaattina ja karhupainijana.  Sen jälkeen Kalle oli pari vuotta Arvo Kangasniemen johtaman  Sirkus Panakoksen mukana ja sai sen toiminnan loputtua paikan Suomen Tivolista Unto Sariolan johtamassa yksikössä.  Siellä Kalle sai kasvatettavakseen Pepita-norsun.  Tarzan-hahmo syntyi Sirkus Panakoksen aikana Nelly Kangasniemen ideoimana. Kallen elämästä on kirjoitettu kirja Arvoisa Herra Tarzan.

Arvoisa Herra Tarzan-kirjan kansi.

Kalle Nyman syntyi 29.8.1935. Kalle on asunut jo vuosia Saksassa, mutta piipahti Suomessa 80-vuotisjuhliaan viettämässä.
MA

Kalle Nyman kävi  Keravallla Huvin Vuoksi-näyttelyssä ja poseeraa tässä 
Pepita-norsua kuvaavan patsaan äärellä. 


.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: