Tuesday, 27 October 2015

Talvisirkus – Winter Circus


Talvisirkukset ja joulusirkukset ovat hyvin suosittuja Keski- ja Etelä-Euroopassa. Meidän talvet taitavat olla liian kylmiä niiden pitämiseen pakkasessa. Kuitenkin aina silloin tällöin putkahtaa esiin ajatus talvisirkuksesta meilläkin. Tämän vuoden joulukuussa Sirkus Tähti pystyttää telttansa Helsinkiin. Tässä muutama muistikuva meidän talvisirkuksistamme.


Yksi suurimmista oli Suomen Talvisirkus Turussa joulupäivästä 1984 Uudenvuodenpäivään 1985. Yllä olevassa kuvassa on jo teltan purku käynnissä. Kalusto taisi olla paljolti Kansallissirkuksen jäämistöä. Viimeiset osat saatiin irroitettua jäätyneestä maasta vasta keväällä, näin kerrotaan.


Talvitivoleita on ollut enemmän kuin talvisirkuksia, mutta aina niissäkin oli sirkusohjelmaa enemmän tai vähemmän. Jopa norsu on mahtunut esiintymään talvitivolissa. Tässä kuvassa Valkoinen Sheikki eli Louis Billing johtaa Sariolan mainosparaatia talvella 1936.


Tässä jutussa kerron vain teltoissa tapahtuneista klassisen sirkuksen esityksistä. Sisätiloissa on sirkusta nähty enemmänkin ja nykyään on talvisin paljonkin nykysirkuksen esityksiä. Ulkonakin on nykysirkusta esitetty. Kuvan Jakobin Sirkus sirkus toimi talvisin 2011 ja 2012.


Sirkus Finlandia järjesti m/s Sally Albatrossin risteilyvieraille joulusirkuksen vuosina 1986–1991. Laivan autokannelle roudattiin ihan oikea sirkusteltta ja salonkivaunu. Ulkonakin kokeiltiin sirkusesityksiä teltassa. Yläkuvassa akrobaatti Alpo Hirvimäki ja sirkustirehtööri C.-G. Jernström Haikon kartanolla olleen sirkusteltan edessä 1985.

Muitakin perinteisen sirkuksen talviesityksiä on varmaan ollut ulkotiloissa. Kertokaa jos muistuu mieleenne.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: