Sunday, 11 October 2015

Niilo Salo

Amerikan seikkailuista kertovan kirjan kansi.

Suomen Tivolin eri osastoissa1940–1950 -luvuilla esiintynyt ilma-akrobaatti Niilo Salo on tullut tunnetuksi vuonna 1948 ilmestyneestä vauhdikkaasta kirjastaan ”Suomalaisen Ilmavoimistelijan seikkailuja”, missä hän kertoo Amerikan vuosistaan. Vähemmän tunnettua on, että hän on kirjoittanut muitakin julkaisuja. Vuonna 1947 hän julkaisi 8-sivuisen vihkosen ”Progressiivisesta kotivoimistelusta”. Vihkosen sisällä oli erillinen ohje ”Hiekkapainopussin valmistusohje”. Myöhemmin samana vuonna ilmestyi laajempi 20-sivuinen ja runsaammin kuvitettu kirjanen ”Nousujohteinen kotivoimistelujärjestelmä”. Tämä sisälsi jo taulukon miehen ihannemitoista. Kirjojen kustantaja oli Hämeenlinnassa toiminut Karisto Oy. Niilo Salo avioitui rengasvoimistelija Elli Lehtisen kanssa.

Kirjan sisäsivulla on kuva tivolissa olevasta Sirkus-teltasta. Ilmavoimistelija Niilo Salo oli sirkuksen tähti ja kuvassa näkyy teltan edustalla oleva paraatilava ja telineet.  Siinä kuuluttaja mainosti esitystä ja Salo kävi tekemässä jonkun mallitempun.

Vuodenvaihteessa 1974–1975 esitettiin 2-osainen TV-dokumentti, missä sirkusalan veteraanit muistelivat. Eturivissä vasemmalta Toivo Sariola,  Louis Billing, Alice Bono, Elli Salo, Niilo Salo ja Johannes Noro. Takarivissä vasemmalta Bruno Nurmi, Solmu Mäkelä, Arvo Kangasniemi, Matti Sariola,  Anton Anthonius, Nils Berkowitz ja Valto Aulamo.

Niilo Salo vieraili tivolin mukana monissa kaupungeissa. Tampereen vierailu on jäänyt pakinoitsija 
Erkki ”Jammu” Kanervan mieleen. Hän on piirtänyt muistikuvansa Moro-murteella kirjoitettuun ”Aikuisen värityskirjaan”. Kyseisen piirroksen selitysteksti kuuluu: ”Ilmavoimistelia Salo pystytti telineensä linja-autoaseman tykö.”


.

No comments:

Post a Comment