Wednesday, 21 October 2015

Klein Helmut


Saksalainen klovni Klein Helmut eli Helmut Werner (9.10.1936–22.8.2014) ei syntynyt sirkukseen, mutta vietti siellä koko ikänsä. Ensimmäisen kerran hän meni töihin jo 13-vuotiaana koulun kesälomalla. Viisikymmenluvun alussa sirkuksen lapset näkivät hänet uimahallissa ja kertoivat vanhemmilleen kuinka hyvä hän on hyppimään. Helmutista tuli ohjelmien myyjä. Hänestä piti tulla kelloseppä, toisten tietojen mukaan asianajaja. Koulun päätyttyä hän meni Circus Paula Busch'iin ja teki siellä kaikkea: tiskasi, kantoi tuoleja, pesi pyykkiä, juoksi asioilla jne. Sveitsiläisessä perhesirkuksessa Circus Atom Pilatus kaiken muun työn lisäksi hän opetteli akrobatiaa ja oli mukana rekkinumerossa. Kunnianhimo kasvoi ja viimein hän sai paikan Euroopan suurimmassa sirkuksessa Circus Kronessa. Hän työskenteli siellä yli 20 vuotta.


Helmutista tuli paussiklovni. Hän piti yleisön vireyttä yllä sillä aikaa kun maneesia valmisteltiin seuraavaa numeroa varten. Helmutin maine kasvoi ja hän sai oman TV-ohjelmankin. Sirkus Finlandiaan Helmut tuli 50-vuotiaana vuonna 1986, koska hänestä tuntui, että maailmassa oli näkemättä vain kaksi paikkaa: Skandinavia ja Moskova. Talveksi hän palasi tuttuun Circus Kroneen. Finlandiassa hän esiintyi kolme vuotta 1986–1988.


Kääpiöt, jättiläiset ja parrakkaat naiset kuuluvat sirkukseen. Lyhytkasvuinen Helmut käytti hahmossaan hyväksi ihmisten mielenkiintoa erilaisuuteen. Pikkulapset samaistuivat häneen, aikuiset olivat hieman hämillään. Katkerienkin kokemusten ja vuosien myötä hän tottui siihen. Omasta historiastaan Helmut kertoo: – Ennen sirkusta olin vain pikkumies ja kaikki töllöttivät minua. Nyt he katsovat minua, koska he tuntevät minut. En ole enää kääpiö, olen Helmut. Se on eri asia.
.

No comments:

Post a Comment