Thursday, 17 September 2015

Uusi sirkuskirja – The new Finnish circus book


Juuri ilmestynyt Heikki Nevalan kirja Huvielämän kiertolaisia jatkaa tarinaa siitä mihin Sven Hirn jäi kirjassaan Sirkus kiertää Suomea. Ilokseni huomasin jopa yhteläisyyksiä herrojen kerrontatavassa. Hirnin 1982 ilmestynyt kirja kertoi aikajaksosta 1800–1914. Nevalan kirja sijoittuu 1900-luvun ensimmäiselle puoliskolle. Aiemmin Nevalalta on myös ilmestynyt kirja Silmänkääntäjiä, konstiniekkoja ja loihtutaiteilijoita, joka kertoi taikureista Suomessa 1800-luvulta 1960-luvulle. Vuonna 2007 ilmestyi Nevalan toimittama yhdistyshistoriikki Suomen Taikapiiri Since 1945. Yli 700-sivuinen teos käsittelee Suomen vanhimman taikuriyhdistyksen värikkäitä vaiheita ja jäseniä.

Huvielämäm kiertolaisia on tyylikäs ja arvokkaan näköinen teos, joka sopii mainiosti lahjakirjaksi sirkuksesta ja kulttuurihistoriasta pitävälle. Kirja on mielestäni myös tieteelliset kriteerit täyttävä tutkimus, joka on kaikkea muuta kuin kuivaa tekstiä. Kuvitus on ihailtavan runsasta. Runsaat viitteet, lähdeluettelo ja henkilöhakemisto ovat arvokas lisä lukijalle.

Olen vasta aloittanut tarkemman lukemisen, enkä malttaisi välillä pistää kirjaa pois käsistäni. Tätä kirjaa luen vielä monta vuotta ja moneen kertaan. Kiitos Heikki Nevalalle loistavasta työstä ja suomalaisen sirkushistorian tallentamisesta.

Kirjaa saa ostaa Sirkuksen tiedotuskeskuksen toimistosta (Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti, Helsinki). Kirjan hinta on 26 €, vain käteinen. Tiedustelut:  johanna.makela@sirkusinfo.fi . Kirja löytyy pikkuhiljaa myös hyvin varustelluista kirjakaupoista ja verkkokirjakauppojen valikoimista. Sen voi ostaa myös Keravan Sinkka -museon kaupasta. Painos ei varmaan ole kovin suuri tällaisessa kirjassa, joten kannattaa toimia heti.

Heikki Nevala kirjansa julkistamistilaisuudessa 4.9.2015..

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: