Monday, 10 August 2015

P.T. Barnum – The Greatest Showman on Earth

Kortti on lähetetty 10.12.1913 Saksasta Suomeen. Lionel-leijonamies aka Stefan Bibrovski 
oli myös Yhdysvalloissa Barnum & Baileyn vetonaulana.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Jenny Bicks'n käsikirjoittaman elokuvan The Greatest Showman on Earth ensi-ilta on vuoden 2016 joulupäivänä. Elokuva kertoo P.T. Barnum'sta. Kuvaukset ovat jo alkaneet. 20th Century Fox ilmoitti elokuvan ohjaajaksi Michael Gracey'n. Pääosia esittävät Anne Hathaway ja Hugh Jackman. Amerikkalainen Anne Hathaway (12.11.1982) muistetaan esim. elokuvasta Les Misérables. Australialainen Hugh Michael Jackman (s. 12.10.1968) on näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan supersankari Wolverinena X-Men-elokuvasarjassa. Jackman tunnetaan myös hittimusikaalista The Boy from Oz, josta hänet on palkittu Tonylla.

Phineas Taylor Barnum (5.7.1810–7.4.1891) oli yhdysvaltalainen, joka perusti omaa nimeään kantaneen sirkuksen ja järjesti kummajaisnäytöksiä. Vuonna 1835 hän osti vanhan, sokean ja liikuntakyvyttömän entisen orjan Joice Heth'n, jonka valehteli olevan yli 160-vuotias George Washingtonin entinen hoitaja. Heth kuoli vuonna 1836, mutta Barnum jatkoi maan kiertämistä vuoteen 1839 saakka. Vuonna 1841 hän hankki itselleen Scudder's American Museum'n, mistä tuli erittäin suosittu. Museossa oli näytteillä muun muassa erittäin pienikokoinen mies General Tom Thumb, Fizin merenneito, joka oli olevinaan eriskummallisen olennon muumioitunut ruumis sekä maailman ensimmäiset tunnetut siamilaiset kaksoset Chang ja Eng Bunker.

Fizin merenneito design Sebastian.

Erilaiset kummajaisnäytökset ovat edelleen suosittuja Yhdysvalloissa esimerkiksi sirkusten side show -teltoissa. Fizin merenneito on yksi yleisimmistä näyttelyesineistä. Sormistaan tunnetusti näppärä Sebastian eli Seppo Tauriainen kiertää parhaillaan Villiä Länttä ja askarteli esiintymisten väliaikoina uuden Fizin merenneidon. Alkuperäistä huijauksessa käytettyä merenneitoa ei ilmeisesti enää ole olemassakaan. Tämä kaunotar ylhäällä on Sebastianin versio, (paperimassaa ja hiukset laaman karvaa) jonka hän teki ystävälleen side showhun Floridaan. Tästä tekeleestä tykättiin kovasti ja nyt toinenkin side shown pyörittäjä tilasi hirviön Sebastianilta. Toimiskohan tää Suomessa?

Vuonna 1855 Barnum vetäytyi show-bisneksestä, mutta ei malttanut pysyä pitkään poissa. Vuonna 1871 hän perusti uuden, kiertelevän kummajaisnäyttelyn ja sirkuksen nimeltä P.T. Barnum's Grand Traveling Museum, Menagerie, Caravan, and Circus. Kiertue kierteli maata eri nimillä, kunnes se vuonna 1881 yhdistyi James Bailey'n ja  James L. Hutchinson'n sirkuksen kanssa. Barnum kuoli 1891 ja 1907 hänen sirkuksensa myytiin Ringling'n veljeksille.

Suomessakin sirkukset esittelivät joskus kummajaisia side show -teltoissa. 
Tässä kaksipäinen härkä Prinssi Mikku.

-

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: