Wednesday, 15 July 2015

Sirkus Sariola 1949, lehtijuttu – article

Sirkus Sariolan nelimastoinen teltta Kotkan torilla 13.9.1949.
Teltan halkaisija oli 34 m ja katsomoon ilmoitettiin mahtuvan 2 500 henkeä.

Ensimmäisenä toimintavuonnaan 1949 Sirkus Sariola sai ainakin Tampereella mairittelevan vastaanoton paikallisessa mediassa, varsinkin Hämeen Yhteistyössä. Jo ennen sirkuksen saapumista 31.5.  se kirjoitti loistavan jutun. Kesäkuun toinen päivä sitten arvosteltiin koko näytös näin:

Sirkusnorsut Toni ja Toki hoitajineen. Eläinten välissä domptööri Blacha Lahdessa vuonna 1949.

Tiistaina antoi paikkakunnallemme saapunut Sirkus Sariola avajaisnäytännön avarassa teltassaan tivolialueella. Tämä on k.o. sirkuksen 50-juhlavuosi, ollen se jo kolmannessa polvessa saman suvun johdossa. Avajaisnäytäntö osoitti oikeaksi johtaja Sariolan vakuutuksen, että hänen johtamansa sirkus on täysin ulkolaisten sirkusten veroinen, sillä sen kansainvälinen taiteilijajoukko oli kokonaisuudessaan huippuluokkaa
Sirkuksen eläinohjelmassa oli runsaasti eri rotuisten hevosten monenlaisia esityksia, joista varsinkin Lilian Danielsin täysiverihevosen Bostonin marssi- ja tanssiesitykset, samoin kuin A. Reinschin opettamain hevosten tanssiesitys herätti yleisön kiinnostusta. Hilpeyttä herättivät myöskin pikkuponit ja kirjava seepra, sekä erikoisesti kääpiöelefantit Toni ja Toki monine hauskoine temppuineen, joista maassa selällään maaten annettu huuliharppukonsertti oli yliveto.
Myöskin ihmistaiteilijain esitykset olivat korkeata luokkaa, olipa sitten kysymys jonglööreistä, korkean huonekalupyramidin huipulla kahden jalan varassa keinuvan tuolin selkänojalla m.m. päällään seisovasta tasapainotaiteilijasta Durbin, korkean sirkuksen katonrajassa huimia temppujaan tekevistä Ria Staldy & Co, jännitetyllä teräsvaijerilla tanssivasta Mizza Zollingerista, Geovanni Otton ”meedion” salaisessa kabinetissa suorittamista ihmeteltävistä tempuista, tai viiden merimiehen (joista kaksi oli naisia) hauskoista akrobatiatempuista ja Jalin y.m. pellejen yleisöä huvittavista temppuiluista. Musiikkipuolesta huolehti varsinaisen orkesterin lisäksi kolme taiturimaista Cardinalis-xylofonistia. Tyytyväisenä poistui avajaisnäytännön yleisö ja samoin tulee varmaankin tekemään jokainen, joka tutustuu tähän mainioon sirkukseen, jonka tuloista osa menee Ensikoti-liiton hyväksi.
Sirkuksen yhteydessä olevat eläintallit ovat yleisölle avoinna klo 12–16. Sirkusnäytännöt ovat arkisin klo 20 ja sunnuntaisin klo 15, 18 ja 21. Lisäksi on lastennäytäntöjä puolella hinnalla tk:n 5, 9 ja 11 p:nä klo 14.

Sirkus Sariolan henkilökuntaa; vahtimestareita ja rekvisiittoreita sirkusteltan sisäänkäynnin 
edustalla Turussa 1949. Takarivissä keskimmäinen on Pentti Kallio.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: